Tова съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Целта на атаката бе казарма на бреговата охрана в пристанище Делис. Атентаторите преминали с камион с експлозиви през една от вратите на казармата. Той бил използван за доставки на казармата. Според първоначални данни обичайният доставчик бил отвлечен малко преди атаката.
Aтентатът става ден след самоубийственото нападение срещу кортежа на алжирския президент Абделазиз Бутефлика в Батна, източната част на страната, при което загинаха 22 души и повече от 100 бяха ранени. Атентаторът се взриви сред тълпа от хора, чакащи да видят Бутефлика.
Клонът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ за Северна Африка заяви, че стои зад двата самоубийствени атентата, съобщи телевизия „Ал Джазира“, предаде Ройтерс.
В изявлението, поместено в интернет, се посочва, че цел на нападението в Батна в четвъртък е бил президентът Абделазиз Бутефлика. Атентаторът в Батна бил принуден да задейства взривното устройство преждевременно, след като бил разкрит малко преди появата на алжирския президент, твърди организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб".
"Подчертаваме, че по-голямата част от убитите при тази операция бяха от полицията и силите за сигурност...и че нашият брат не се е целил в невинни хора, както бе съобщено в медиите", се казва в изявлението.
В него се посочва, че други двама бойци на "Ал Кайда" са извършили нападението срещу военноморска казарма в Делис с камион, натъпкан с 800 кг експлозиви.