Огънят избухнал около 14,15 в петък в склад за електроуреди и за секунди обхванал цялото хале, дълго 300 метра, пише в. Монитор. Въпреки че наблизо има база на пожарната, 20 минути бяха необходими, докато пристигнат първите 2 екипа огнеборци. После се оказа, че в близката пожарна няма вода, а тази, която беше в първите автомобили свърши, разказва вестникът. На помощ пристигнаха и камиони на фирмата по чистота "Волф", който докараха вода, разказва вестникът. Пристигналите на място пожарникари обаче се оказаха безсилни, защото между складовете няма стени, а са разделени с решетки и на практика преминаването от един склад в друг беше невъзможно. Оказа се, че огнеборците нямат в себе си и инструменти да разбият някои от металните врати и гасиха само в едната част от халето.
През това време ужасени собственици се опитваха да спасят и малкото останала здрава стока. Телевизори, печки, фритюрници бяха изхвърляни с кашони от горящите пламъци, но повечето от тях подгизнаха от дъжда, който се изсипа над София.
Първоначално димът е бил усетен в магазин, в който в момента е извършвана ревизия. Собствениците видели, че огънят лумнал от найлон, с който била обвита алуминиева стълба. За гъстите черни облаци, излизащи от един от най-посещаваните пазари в София, се обади и 12-годишният Ивайло Цолов.
Час по-късно пристигнаха и огнеборци и екипи на "Гражданска защита", с необходимата техника, за да разбият катинарите на някои от складовете. Дойде и специален кран, за да може огънят да бъде изгасен и на втория етаж. Те бяха посрещнати от взрив на фойерверки, които са държани незаконно в някои от складовете. През това време българи и китайци тичаха около унищожената си стока и крещяха, че са разорени. Голяма част от тях заявиха, че складовете и техниката в тях не е била застрахована. Пламъците са унищожили и цялата документация и касовите апарати на фирмаджиите.
Според първоначалната версия на пожарникарите, огънят е предизвикан от майстори, които ремонтирали горните етажи на склада. Те са рязали железа, хвръкнала е искра и е запалила найлоните, с които е обвита стоката. На етажа е имало и две кислородни бутилки, които пожарникарите успели да изнесат на време. Така са предотвратили мощен взрив. По случая е назначена проверка, която ако установи човешка небрежност ще има и наказани, казаха от МВР. Според огнеборците другото нарушение на закона е, че нито един от складовете не е имал пожарогасителна система, задължителна за такива големи помещения, пише Монитор.