По този начин братята искаха да избегнат унизителното уволнение на правителството от парламента, както настояваше опозицията, съобщава АФП, цитирана от БТА. Либералната партия "Гражданска платформа" бе внесла индивидуални вотове на недоверие срещу всеки министър.
"Получих писмо от президента, който уволнява всички членове на Министерския съвет", съобщи председателят на долната камара на парламента Людвик Дорн. Той обясни че при това положение премахва от дневния ред гласуването в парламента на вотове на недоверие на министрите. Всички уволнени министри са назначени за зам.-министри в съответните ведомства, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
По-рано парламентът се саморазпусна и създаде условия за предсрочни избори, които правителството желае, за да сложи край на политическата криза. За саморазпускането се обявиха 377 депутати, а против бяха 54 при открито гласуване. Предложението за саморазпускане бе подкрепено от управляващата консервативна партия "Прави и справедливост", либералната партия "Гражданска платформа", Съюзът на демократичните леви сили и Полската селска партия.
Президентът Качински насрочи 21 октомври за предсрочни парламентарни избори.