Откъси от 26-минутното видео показа катарската сателитна телевизия „Ал Джазира“. Веднага записът бе разпространен от американската организация „ SITE Institute“, която наблюдава ислямистките сайтове, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.
Във видеозаписа на лидера на „Ал Кайда“ не се съдържат открити заплахи към САЩ или призиви за терористични актове. В него обаче се казва, че САЩ ще си тръгне от Ирак така, както СССР си тръгна от Афганистан. Бин Ладен призовава американците да приемат исляма, ако искат войната в Ирак да приключи.
В обръщението си Бин Ладен споменава френския президент Никола Саркози и британския премиер Гордън Браун, което насочва към сравнително скорошен запис.
За последен път видеозаписи на лидера на „Ал Кайда“ се бяха появили през октомври 2004 г., което породи спекулации дали той е все още между живите.
Според Бин Ладен американският президент Джордж Буш не признава американските военни загуби в Ирак и точно затова прилича на бившия съветски лидер Леонид Брежнев, който изтегли войските си от Афганистан. „Буш повтаря грешките на Брежнев. Когато го запитаха за датата на изтеглянето на войските от Ирак, той по същество отговори, че изтеглянето ще стане след края на президентския му мандат“, казва на видеозаписа човек, който прилича на лидера на „Ал Кайда“.
Той се отзовава скептично за способностите на администрацията на демократите, която може да дойде на власт след Буш, да спре войнат в Ирак. Според него реалната власт в САЩ принадлежи на корпорациите, които контролират и републиканците, и демократите. По думите на Бин Ладен изходите за Америка са два: или да претърпи поражение в Ирак, или американците да приемат исляма. Технически анализ доказа малко след пускането на записа, че гласът е на Бин Ладен.
Американският президент Джордж Буш заяви, че разпространението на нов видеозапис подчертава нуждата да бъде показана решителност в Ирак, съобщи Ройтерс. „Записът е напомняне за опасния свят, в който живеем и напомняне, че трябва да действаме заедно, за да защитим нашите народи“, заяви Буш след срещата си с японския премиер Шиндзо Абе. „Намирам за интересно, че в записа е споменат Ирак, което напомня, че Ирак е част от войната срещу екстремистите“, добави американският президент. Според него въоръжени групировки се стремят да създадат сигурни убежища в Ирак, за да осъществяват нападения срещу САЩ и техните съюзници. „Затова е важно да покажем решителност и непоколебимост, за да се защитим и премахнем сигурните убежища на „Ал Кайда“, добавя Буш.