"Считаме поведението, което демонстрираха членовете и симпатизантите на "Атака" по време на честването, за неуместно и цинично, негодува в декларация Областният комитет на ВМРО-БНД в Пловдив, цитирана от БТА.
"Недопустимо е на ден като 6 септември - символ на българското единение, и на място като площад "Съединение", която и да е партия да търси поле за евтина политическа изява. Задължително е в такива дни да забравим личните си симпатии и възгледи и да отдадем заслужената почит към предците, дали живота си за благото на България", обясняват воеводите. Разбираемо е всеки да има своите политически пристрастия, но те не са основание за освиркване и обругаване на българските институции като министър-председателя (независимо от партийната му принадлежност) и на един от символите на българската държавност, какъвто е българската армия, допълват от ВМРО-БНД. Те съветват, "ако от партия "Атака" разбират патриотизма по този начин, по-добре веднага да извадят думата "патриот" от речника си, за да не сквернят нещо толкова свято за един истински българин".
„За съжаление простотията няма почивен ден, дори на дати, на които политическото противоборство би трябвало да отиде на заден план", каза след честването на празника премиерът Сергей Станишев, цитиран от Дарик. Той отговори, че вече е свикнал на подобни изстъпления, които трябва да тежат на съвестта на хора, които смятат, че събирането на стотина души е патриотизъм.
С викове “Турска маша“, “Гоце Резидент“ и освирквания група от привърженици на “Атака“ посрещна президента Георги Първанов на площада в Димитровград на 2 септември. Наложи се намесата на полицията, за да бъдат предотвратени стълкновения между симпатизантите и противниците на държавния глава.