Това пише македонският вестник “Дневник”, цитиран от БГНЕС. Македонците били раздразнени от изявлението на Розалина Попова, говорителката и втори секретар в българското посолство в Тирана. Попова твърди, че в село Гиноец, област Голо Бърдо, съществува българска църква, построена от етнически българи преди 1000 години тоест през 911 г., пише "Дневник".
Албанските медии предават, че според Попова църквата в Гиноец се реставрира и че до две години обектът ще бъде завършен. За нуждите на църквата в селото българската държава е доставила и камбана, а скоро група художници ще започнат да рисуват вътрешността на храма. Попова говори за църквата “Свети Илия”, която се намира в близост на селото Гиноец. Заради комунистическия режим, когато били забранени всякакви обреди и свободното изразяване на вероизповеданието църквата била разрушена, но македонците по традиция без оглед на вероизповеданието са се събирали на това място за Илинден.
След 32 годишна забрана традицията отново била възобновена преди осем години, когато за пръв път за Илинден в двора на църквата се събраха стотици македонци от всички страни на Албания заедно с посланика на Македония в Албания Ристо Никовски и отпразнуваха деня. Изданието посочва, че църквата била изградена на основите на старата църква с помощта на дарения на бизнесмени от Албания, но и от диаспората, преди всичко от Канада.