Тава каза министърът на вътрешните работи Румен Петков в Плевен по повод огласяването на имената на депутатите с досиета, съобщи Дарик. Такъв коментар направи по-рано и премиерът Сергей Станишев.
За мен той се третира в така наречените политически среди, но не считам, че това е въпрос, който може да доведе до сътресения в политическата система, допълни Петков. Има някои от огласените имена, които с право са изненадани, защото самите те не са били в течение, че имената им са употребявани в определен период от време, подчерта той.
"За мен има две или три поколения българи, за които темата е чужда. Тя ще има и тълкувания, част от които ще се опират на омразата, на стремежа за конфронтация, за реанимиране на определени политически сили, които потънаха през последните години. Те ще използват темата като сал, за да изплуват", каза още Петков, цитиран от БТА. Той смята, че сред огласените има два типа хора - едните, които са се занимавали с непочтени неща, като това да "накиснат" приятеля, съседа или комшията, а другите - които са работили за интересите на държавата. За съжаление ние сме на път да смесим тези два типа хора, което за мен лично е фундаментална грешка, бе категоричен Петков. Tой бе на тържеството за 63-та годишнина от разбиването на Плевенския затвор.