В резултат на тази медийна нагласа в ГДБОП са постъпили 11 сигнала за достатъчно значителни злоупотреби със средства от Европейския съюз по различни програми - ИСПА, ФАР, "Леонардо да Винчи" и САПАРД, добави Петков, цитиран от БТА. Според него това показва волята на обществото да партнира на институциите. Това партньорство до голяма степен се дължи на клуб "Журналисти срещу корупцията", каза Петков.
Той отбеляза, че от началото на мандата на сегашното правителство са регистрирани 927 случая на престъпления по служба и 182 случая на подкуп. В периода август 2005 - август 2007 година са констатирани 97 случая с нередности по европейските програми. Според Петков това показва антикорупционните нагласи в обществото, което е в интерес на европейската общност, но преди всичко на българските граждани.
Главният прокурор Борис Велчев постави въпроса дали имаме законодателство, което да осигурява и защитава интересите на ЕС и едновременно с това да е лесно за изпълнение. Формално погледнато законодателство имаме, но има форми на престъпна дейност, за които не са достатъчно добре уредени законовите текстове, посочи Велчев. Той препоръча на законодателните ни органи да потърсят начин за адаптиране на разпоредбите на европейското право за борба със злоупотребите с еврофондовете и в нашето законодателство. Според него престъпността като цяло силно се е интернационализирала и противодействието й предполага международно сътрудничество. Има какво да се направи, за да се задълбочи сътрудничеството ни с ОЛАФ и прокурорските служби на страните-членки на ЕС.
Главният прокурор каза още, че контролната система за борба с престъпността не работи добре. Контролирането на еврофондовете е от огромно значение, но трябва да се осъществява не само от полицията и прокуратурата, но и от други държавни органи. Елемент от тази система е и общественият контрол, който в най-голяма степен се материализира чрез медиите.
Директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров каза, че злоупотребите, които не могат да бъдат забелязани от контролните органи, могат да бъдат видени от обикновения гражданин. Органите на финансовото разузнаване не могат да проверяват всяка сделка, но те са наредили на финансовите институции да има ясен мониторинг на всяка операция с еврофондове, добави Киров.