Езикът на Буш започна да му изневерява още в началото на речта му на срещата на АПЕК в Сидни, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
“Г-н премиер, благодаря ви за представянето”, обърна се Буш към австралийския министър-председател Джон Хауърд. “Благодаря ви, че сте такъв достоен домакин на срещата на ОПЕК”, продължи той. След като публиката от няколкостотин души избухна в смях, Буш се поправи и се пошегува: “Той ме покани на срещата на ОПЕК следващата година”.
Австралия никога не е била членка на Организацията на държавите износителки на петрол. По-късно в изказването си Буш разказа как Хауърд е посетил “австрийските войски” миналата година в Ирак. След като приключи с речта си, Буш тръгна да слиза от сцената в грешната посока и, изглеждайки леко смутен, трябваше да бъде пренасочен от Хауърд към централния изход от трибуната.
Американският президент пристигна в Австралия без съпругата си. По време на банкета, организиран от Джон Хауърд, Буш хванал Кондолиза Райс за раменете и й каза “Е, какво, ще бъдеш ли моето момиче?”, съобщи РИА Новости, цитирана от Фокус.
Буш не за първи път прави гафове и е чест обект на вицове във връзка с навика му да осакатява английския език. Един от най-значимите му гафове стана през май, когато по време на церемония по посрещана на британската кралица Елизабет II той почти я сложи в 18 век.
Друг известен инцидент стана по време на срещата на Г8 в Санкт Петербург, когато без да се интересува, че е пред камера, Буш поздрави бившия британския премиер Тони Блеър с думите: “Йоу Блеър”.