Съединението е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I, припомня БГНЕС.
6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият народ отхвърли несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г., когато Берлинският конгрес осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт е причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.
И тази година Пловдив е център на тържествата, посветени на 122-та годишнина от Съединението и празника на града. Началото бе с тържествен молебен в катедралния храм "Св. Богородица". Програмата предвижда откриване на обновената музейна експозиция "Българско Възраждане" и изложба в музея на "Съединението" "Живот и дело на Иван Стоянович - Аджелето". По инициатива и в изпълнение на "Комитет Родолюбие" на пл. "Джумаята" ще се проведе възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.
Честването ще завърши със заря-проверка на пл. "Съединение". Слово за историческата дата ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев. По-рано той ще посети летище Пловдив и Международния авиационен фестивал "Небе за всички", съобщава БТА.