Това обяви официалният вносител на марката за България, цитиран от bTV. Сред опасните играчки няма кукли Барби, обясниха вносителите. Става въпрос за 4 вида играчки-животни и един вид играчки-мебели, които са част от комплекти с аксесоари. Високото съдържание на олово е открито в боята на някои от елементите.
От десетте играчки, които производителят - американската компания "Мател", доброволно изтегля по целия свят, в българската търговската мрежа са били разпространени пет от опасните видове. Общият брой на комплектите, които са внесени у нас, е 70. Най-много бройки - 40 - от опасните аксесоари има от "Барби" портмонетата, които са разпръснати из търговската мрежа в страната и вносителите тепърва ще ги издирват.
Играчките, които подлежат на изтегляне в България, са доставяни след месец март тази година. Не съществуват данни за негативно влияние при използването им, както в България, така и в световен мащаб, добавят вносителите. Кампанията по изтеглянето на опасните играчки започва от четвъртък. Дистрибуторите откриват горещ телефон с номер 02/ 808 20 40, който ще е отворен всеки ден от 9 до 18 часа. Опасните предмети ще бъдат заменени за други на същата стойност.
По-рано в сряда световните агенции съобиха, че американската компания Мател ще изтегли нови 800 000 играчки заради съдържание на олово в боята. Това се случва за трети път това лято, като този път ще бъдат изтеглени и аксесоари на прочутата кукла Барби - общо 675 000 броя, уточнява Франс прес, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл". Ще бъдат изтеглени и две игри за деца от предучилищна възраст - музикален инструмент и влакче марка ГеоТракс (GeoTrax). Компанията вече е изтеглила над 19 милиона играчки, посочва Дау Джоунс.