Хонконг отново оглавява международната класация по икономическа свобода, изпреварвайки Сингапур и Нова Зеландия. България заема 56-а позиция, което е с 9 места по-напред от миналогодишното 65 място. Същият резултат имат Полша, Гърция и Уругвай.
Икономическата свобода по света 2007 използва 42 различни показателя, за да създаде единен индекс, който класира страните според степента на икономическа свобода. Преди България в класацията са Чили (11 място), Салвадор (18 място), Коста Рика (30 място), Ботсвана (38 място) и Монголия (44 място). Предпоставки за висока икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободната конкуренция и неприкосновеността на частната собственост. "Индексът ясно посочва задължителните условия за свободна и просперираща нация. Липсата на гарантирани права на собственост и независима съдебна система накърняват сериозно индивидуалната свобода и не позволяват на гражданите и бизнеса да рискуват и печелят. Примерът, който трябва да следваме, е Естония - страната попада в топ 10 на страните с най-висок резултат по всички показатели, наред със Сингапур, САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и още пет страни"- заявяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.
Тази година изданието класира 141 държави с официални данни за 2005 г. - последната година, за която такива са налични. Резултатите на България по основните показатели са: (от 1 до 10, където "10" означава най-висока степен на икономическа свобода) "Размер на правителството: резултатът е 5,8 (за 2004 г. е бил 5,0); "Законодателни структури и защита на правата на собственост: резултатът е 5,7 (за 2004 г. - 4,6); "Достъп до сигурни пари: резултатът е 8,9 (за 2004 г. - 8,7); "Свобода на международната търговия: резултатът е 7,2 (за 2004 г. - 7,3). Това е единствения показател, по който резултатът на България намалява; "Регулиране на труда, кредита и бизнеса: резултатът е 6,7 (за 2004 г. - 6,2). Изследванията показват, че страните с висока икономическа свобода имат висок БВП на човек, по-висок икономически растеж, повече чуждестранни инвестиции, ниска степен на корупция, по-голяма продължителност на живота и ниска детска смъртност.