Това се посочва в изявление до медиите на оворителя на организацията Станимир Илчев. На 3 септември съдът не се произнесе по регистрацията на решенията на извънредния конгрес. От партията добавят, че резултатът от заседанието на съда няма да засегне предстоящото участие на организацията в местния вот.
Нямаше да има казус, ако трима души бяха преодолели субективната си представа за конгреса и бяха използвали формите на вътрешнопартийна демокрация, за да получат отговор на вълнуващите ги в личен план въпроси, се посочва в изявлението. Техните индивидуални позиции са в разрез с позициите на трите хиляди делегати на конгреса, както и с настроенията на десетките хиляди членове, симпатизанти и ривърженици на НДСВ, пише още в текста. цитиран от БТА.
НДСВ ще участва в предизборната кампания с голяма енергия и сериозни заявки, а опитът да се попречи на това чрез поддържане на напрежение по един вътрешнопартиен въпрос издава слаба политическа култура и липса на отговорност, се отбелязва в изявлението на Илчев.