Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като Русия поиска българската и гръцката страна да осигурят своя дял от нефт по трасето или да поемат финансова отговорност. От вчера представители на трите страни водят разговори в Атина, предаде Дарик.
Според тристранния договор Русия има дял от 51% в проекта, а България и Гърция - по 24,5 на сто. Досега се очакваше Русия да поеме ангажимент за нефта, който ще се пренася по трасето. След това развитие обаче се очаква България да започне преговори с Казахстан, с които да осигури своя дял от петрол по нефтопровода.
Казахстан отдавна проявява интерес за участие в проекта, но досега конкретните разговори бяха отлагани, за да се види позицията на руската страна. На срещата в Атина, които продължават и в сряда, се очаква да се вземе решение къде ще бъде регистрирана международната проектна компания, която ще управлява проекта. Изборът е между Холандия, Люксембург и Кипър като предложението на България е това да не е Кипър. Преди започването на срещата българската страна имаше намерение да предложи на партньорите си от Гърция и Русия да се направи предварително екооценка в Бургаския залив за очаквания ефект от “Бургас-Александруполис“ и също да се създаде екофонд с част от приходите на компанията за покриване на щети.