Статистиката показва, че най-много алкохол продават Винпром "Пещера", Винпром "Карнобат" и Винпром "Търговище". Тези фирми продават на цени по-ниски с 2 лв. от себестойността на продуктите. Това е възможно или само ако години наред работят на загуба, или ако продават продукция с фалшиви бандероли, коментира Христов, цитиран от БГНЕС. Само данъците на бутилка мастика са над 4 лв., а в търговската мрежа тя се продава на цена от 5.10 лв., обясни той като добави, че това е невъзможно, ако фирмата си плаща законовите налози.
Според продажната цена на дребно 1 бутилка водка трябва да струва 8 лв., а бутилка ракия не трябва да е по-евтина от 8.50-9 лева. Мастиката е с най-висок акциз и за това трябва да е най-скъпа, не може да бъде по-евтина от 10 лв. една бутилка мастика, а след като се продава за 5.10 лева, това означава че хората, които я купуват плащат акциз, но той не отива в хазната, а в джоба на частен производител.
От Асоциацията подготвят декларация, която ще бъде връчена на премиера Сергей Станишев, на министъра на финансите Пламен Орешарски, на директора на Агенция "Митници" Асен Асенов и на директора на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Ако държавата, не направи нещо до края на септември от Асоциацията ще сигнализират Европейската комисия и Службата за борба с измамите ОЛАФ. С парите, които фирмите спестяват от акцизи, могат да се купят политически партии и високопоставени служители, алармира председателят на Асоциацията на производителните на спиртни напитки Павлин Найденов. Той препоръча на всеки, който си купува алкохол на ниска цена, да се замисли за какво точно плаща.
Около 170 милиона лева годишно губи държавата от продажбата на алкохол с фалшиви бандероли. Става въпрос за консумация на алкохол около 60 млн. ла годишно. Ако се събират акцизите, това означава, че в хазната ще постъпят около 250-300 млн. лв. До сега обаче държавата е събрала едва 10-15%.