Това предаде БНР като се позова на съобщение на асоциацията на топлинните счетоводители. Една от причините - новият начин на изчисление на употребената топлоенергия, при което и щранг-лирите вече се броят за отоплителни тела. Тъй като нямат топломери, отдадената от тях енергия ще бъде заплащана солидарно. Това означава средно увеличение на сметките с около 10 лв. на месец. През новия отоплителен сезон ще се засичат дори пломбираните радиатори. До средата на септември те задължително трябва да са оборудвани с тополомери. Новата методика за топлоснабдяването предвижда фирмите за дялово разпределение да определят процента за сградна инсталация, предаде БНТ. Мярката се налагала, защото общото събрание на входа обикновено посочвало най-ниския процент – 15%. После се оказвало, че сградната инсталация е глътнала над една трета от топлината, минала през тръбите.
Част от топлото се ползва незаконно от крадците на парно, но с изравнителните сметки я плащат всички. Именно затова те са толкова високи, твърдят топлинните счетоводители. Те не пожелаха да коментират дали новата методика ще доведе до по-ниски сметки за парно. Убедени са обаче, че тя ще внесе повече справедливост. Тодор Кузманов – председател на Асоциацията на топлинните счетоводители: “Разпределението се базира върху данни, цифри и отчети на уреди. Т. е. фирмите не могат да преценяват субективно или да променят тези данни. Това са данни, които са фиксирани или са подадени от топлофикационните дружества, определени от НИМХ по ден/градусите или измерени от измервателните уреди за дялово разпределение в жилищата”. Мариана Савова – член на Асоциацията на топлинните счетоводители: “С тези изчисления тази година ние сме близо до истината”.
“Топлофикация София” поема ангажимента да уведоми абонатите във всички сгради, в които отоплението на парно е неизгодно, заяви Стефан Дочев, ПР директор "Външни отношения, предаде "Фокус". Това са сградите, в които се отчита, че количеството топлинна енергия, отдадено от сградната инсталация, надхвърля 50%. Такъв процент сградна инсталация може да има в блокове, в които малка част от енергията се използва за отопление на имотите – например ако от общо 20 апартамента само пет ползват парно, поясни специалистът. В такива случаи общото събрание трябва да реши дали ще се плаща висок процент сградна инсталация, или ще се търсят други начини за отопление. Това може да стане, ако две трети от общото събрание гласуват, че не искат парно.
Цената на парното и топлата вода в столицата може да се увеличи в началото на новия отоплителен сезон, ако от 1 октомври се повиши цената на природния газ, както се очаква. Това заяви вчера изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Той допълни, че Топлофикация-София ще опрости част от лихвите на своите длъжници като подпише индивидуални споразумения с тях. Това ще стане след изготвянето на изравнителните сметки за парно, най-вероятно от септември и ще продължи около 30 дни. Лихви ще се опрощават за просрочени задължения натрупани до октомври предишната година. За коректните платци се обмислят бонуси, за да не се почувстват ощетени, посочи още Милевски.