Екипажът на риболовния кораб “Славена”, който сигнализира за нефтен разлив край Бяла, ще бъде разпитан. Капитанът и подчинените му ще обясняват какво точно са видели, заяви началникът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Николай Апостолов. Сигналът за разлято нефтено петно край Бяла с дължина около километър и ширина 200 метра е подаден снощи в 20.15 ч. от рибарски кораб. Незабавно е разпоредено районът да бъде изследван. Първоначалният оглед не е показал наличие на разлив. Изследванията на зоната продължиха до 9.15 тази сутрин, каза Апостолов. За целта са били мобилизирани три кораба от Бургас и един от Варна. Всичко това е струвало на "Морска администрация" около 30 000 лева, предаде БТА. Според Апостолов подаването на лъжлива информация е целенасочено и трябва да се наказва.
Снощи БТА съобщи за нефтения разлив по информация на екоминистерството. От ведомството дори изтъкнаха, че след сигнала за петното e било прихванато чрез системата за наблюдение на Морска администрация VTMIS. От ИА Морска администрация обаче отричат да са засекли нефтен разлив. Според експертите, възможно е да имало разлив и да изчезне след това, ако замърсяването е било от газьол или бензин, които се изпаряват много бързо.
Само преди 2 дни друго нефтено петно - от 800 метра - беше открито край Галата. То бе обработено със специални трици, предназначени за абсорбиране на петролни продукти.