Паяци вдигнаха и отнесоха реликвите от времето на княз Батенберг и цар Борис III на общия паркинг на Народното събрание и НСО на улица „Черни връх” в четвъртък. Каретите са преместени по нареждане на Мирон Гаврилов, шеф на кабинета на председателя на НС Георги Пирински, съобщи Bulphoto. Той неколкократно е пращал уведомителни писма на музея „Стара София”, чиято собственост са експонатите. Според него както на старото, така и на новото място каретите няма да бъдат съхранявани по подобаващ начин, но липсата на достатъчно свободно място в гаража на улица „Искър” 2 е наложило преместването. Антиките ще стоят в гаража на НСО, докато се ремонтира Централната минерална баня, където догодина ще отвори врати музеят на София, пише в. "24 часа".
"Дневник" пък припомня, че конфликтът за имота е от 2003 г., когато заповед за освобождаването му на тогавашния областен управител е обжалвана от кмета Стефан Софиянски и е спряна от съда. Сега помещението се ползва едновременно от музея като фондохранилище и от "гаражната" администрация на парламента.
Комисия от представители на общинско предприятие "Стара София" и директорът на дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" на НС Петър Енев посетиха в петък гаража на бул. "Черни връх" в двора на НСО. Няма нанесени щети на музейните експонати, а освен това са създадени подходящи условия за съхранението им, реши комисията. Помещението се охранява от НСО, а директорът на "Автомобилно обслужване и гаражи" уверил музейните работници, че достъпът до помещението е ограничен.
ИЗБРАНО