Това влиятелният чиновник, пожелал анонимност, заявил в интервю за вестник “Аш Шарк Ал Аусат”. В четвъртък българското правителство реши да се откаже от вземането си от Либия, което изчисли на $56.6 млн. ($20 млн. главница и над $36 млн. лихви).
В интервюто си либийският чиновник отрече последните изказвания на сина на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, че френските военни доставки са изиграли основна роля за освобождаването на българските медици, задържани в Либия. Становището на Сейф ал Ислам не представлява официалната позиция на Либия, тъй като той не заема никакъв държавен пост.
Либия е подписала писма за намерения да купи от европейския консорциум EADS противотанкови ракети и радиосистеми, съобщи френският министър на отбраната Ерве Морен, цитиран от Ройтерс и БТА. Европейският консорциум за аеронавтика и отбрана (EADS) твърди, че договорът за доставка на ракети "Милан" на Либия е "финализиран след 18-месечни преговори". Това се казва в комюнике, публикувано днес, съобщи и АФП, цитирана от БГНЕС. От EADS уточняват, че "договорът очаква подпис от страна на либийския клиент". Европейският консорциум уточнява също така, че договорът с консорциума за радиокомуникационна система “Тетра“ за радио-комуникационни системи е "на път да се финализира" след няколкомесечни преговори с Либия, но до днес "няма никакъв подпис". По-рано френският министър на отбраната Ерве Морен съобщи, че Либия е подписала “писмо за намерения“ да купи от Франция ракети. В четвъртък либийски източници съобщиха и за договора с “Тетра“, като уточниха и стойността му - 128 милиона евро. През седмицата синът на Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че съгласието на Франция за сключване на договор за оръжие, е сред ключовите фактори за освобождаването на българските медици, припомня БНР.
Френският президент Никола Саркози заяви, че е склонен да бъде създадена исканата от социалистическата опозиция парламентарна анкетна комисия по либийското досие, включително в оръжейния му аспект. Това се казва в комюнике на президентството, съобщи АФП. „Президентът е съгласен с инициативата на председателя на Националното събрание Бернар Акоайе, който призовава за сформиране на парламентарна анкетна комисия за най-новото развитие на отношенията между Франция и Либия, включително в оръжейната сфера”, гласи комюникето. „Работата на тази комисия ще позволи да се потвърдят всички изявления, направени от френските власти, и да се оцени образцовият характер на техните действия заедно с ЕС, които позволиха да се сложи край на затворничеството на българските медици”, завършва комюникето.
ИЗБРАНО