Срокът на действащата в момента забрана изтича на 4 август и вероятно той ще бъде удължен. Вероятно новата наредба ще влезе в сила преди изтичането на настоящата, обясни зам.-министърът на околната среда Йордан Дардов, цитиран от БГНЕС.
Представители на гражданската коалиция “Да спасим Иракли” внесоха днес в МОСВ заявление с искане да получат информация за това дали има издадена вече заповед за удължаване на срока на забраната. Правителството ще разгледа утре и проект за наредба за специфични оценки в защитените територии по Натура 2000. Тази наредба е по Закона за биологичното разнообразие, обясни Дардов. Очаква се през октомври да се обсъди дали Емине и Иракли, които в момента са отложени зони по Натура 2000, ще бъдат включени в тази екологична мрежа.
Михаил Михайлов, началник на отдел “Защитени територии” към екоминистерството, заяви, че в момента БАН прави разработки за защитените и за отложените територии по Натура 2000. Михайлов обясни още, че след като има вече зони, включени в Натура 2000, независимо от това дали са отложени или не, и се прецени, че има опасност от увреждане на някоя зона, могат да се забранят строителните дейности на нейна територия за срок от 2 години.