Трима тийнейджъри са задържани в РПУ Стара Загора, след като са признали участието си в купона, който стана причина за унищожаването на 2500 декара борова гора, съобщи БТА, като се позова на началника на РПУ Стара Загора. Десетки са разпитаните в региона по време на двуседмичното издирване.
Трите момчета, на 15, 16 и 17 години, са организирали купон с месо и вино край село, на хладина, на 19 юли. След като похапнали и попийнали забравили да загасят огъня и се прибрали в село Дълбоки, където живеят през лятото. С тях е било и 14-годишно момче, което не е задържано, защото е малолетно. Срещу тримата тийнейджъри има обвинение по член 331, ал. 3 от НК, който предвижда затвор до 5 години. Възможно е съдът в Стара Загора да постанови по-малко наказание, заради възрастта им, коментира пред БТА началникът на РПУ в Стара Загора.
Днес съдът, като прецени голямата обществена опасност на деянието, постанови мярка за неотклонение “задържане под стража” за непълнолетните лица, съобщи прокурор Стоянова, цитирана от БГНЕС.
Сигналът за пожара в горски масив на около 1,5 км северно от с. Дълбоки, община Стара Загора е подаден на 19 юли в 11.53 часа в РСПБЗН – Стара Загора. До 22 юли пожарът, обхванал землищата на селата Колена, Оряховица и Дълбоки, е овладян в рамките на оградената с негорими ивици територия с площ над 10 кв.км. Пет дни сили на МВР (пожарна, полиция и жандармерия), МО, “Гражданска защита” и държавното лесничейство, подпомогнати от граждани – доброволци и 6 високопроходими автомобила, 8 водоноски, 4 тежки верижни машини от “Мини Марица Изток” ЕАД, се борят с огнената стихия. В гасенето се включва руският специализиран самолет ИЛ-76. На 24 юли пожарът е ликвидиран. По данни на РУГ при пожара са унищожени около 2500 дка борова гора.