От следващата седмица птицевъдите ще продават килограм пилешко за около 4 лв., вместо досегашните 3,60-3,70 лв., oбяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов, цитиран от БГНЕС. Така в магазина пилешкото ще струва 5 лв. за килограм. Цената на яйцата също ще расте и от 16-17 ст. на дребно се очаква да надмине 20 ст.
Причина за по-високите цени е скъпото зърно. В момента в България зърното се продава на нереално висока цена, каквато няма в Европа и по света, твърдят птицевъдите. За тон зърно те плащат по 300-350 до 400 лв. при 160 лв. през 2006 г. Работи се по внос на фуражи на по-ниски цени от тези в България, обяви шефът на “Градус” Иван Ангелов и прогнозира, че този внос ще спре поскъпването при месото, като дори е възможно пилешкото да се върне на сегашните си цени. Птицевъдите настояват и за намеса на правителството, което трябва да осигури по-голяма квота за внос на безмитна царевица. От съюза смятат, че Министерството на земеделието и продоволствието е допуснало грешка с реда за субсидиране на зърнопроизводителите, претърпели загуби от сушата. Създаденият ред накарал част от производителите на зърно да скрият продукцията си, а друга част да изнесат на пазара и да продават без документ, което създава и нереално високите цени. Повишената цена на олиото също се отразява на месото и яйцата, защото олиото е част от фуражните смески, заявиха производителите.
Средно един жител на планетата яде годишно 120 броя яйца и 12 килограма птиче месо. За България тези цифри се предвижда да бъдат в края на 2007 г. съответно 200 броя яйца и 20 кг птиче месо, съобщи Стоименов.
На много места в страната прозиводителите продължават да увеличават цената на хляба. В Добрич вече се качи три пъти в рамките на последния месец и поскъпна с 15 стотинки. От 1 август там 700 грама бял хляб “Добротица“ вече струва 90 стотинки, а тъмният хляб “Нашенски“ е 80 стотинки. Очаква се насъщният да поскъпне отново през август, предаде БГНЕС. Повишаването на цената е наложено от поскъпването на пшеницата, на консумативите - тон брашно е 700 лв. При тази ситуация реалната цена на килограм хляб е 1,70 лв., коментира търговският директор на “Добруджански хляб“ Веселин Малев.
От 2 август с 0.20 лв. поскъпва и хлябът в София.