Заседанието на съда за 25 юли бе отложено за вторник заради искането на адвоката на Желязков да се направи подробна справка за броя и вида на камерите в стаите за свиждане на затворниците с техните адвокати.
Съдът се съгласи с прокуратурата, че не са отпаднали предпоставките за задържане под стража, тъй като доказателствата сочат Желязков за организатор и ръководител на въоръжената престъпна група за разпространение на наркотици. Това беше вторият опит на Митьо Очите да промени постоянния си арест и да излезе на свобода, след като бе арестуван на 2 април, припомня БГНЕС.
Преди това адвокатът на Желязков - Илиян Василев, каза, че основните човешки права на клиента му били нарушени в затвора. Той бил лишен от медицинско обслужване, бил в изолация и нямал възможност да се види със защитника си насаме, съобщи БТА. Василев бе категоричен, че стаята за свиждане в бургаския затвор е единствената в страната, която е оборудвана с камери. “Голословни и смешни” нарече юристът доказателствата на прокуратурата за пряко участие на Желязков в организирана група за разпространение на наркотици. Василев заяви, че в продължение на четири месеца Желязков бил преглеждан само веднъж от лекар, а през останалото време, когато е настоявал за медицински преглед в затвора, е бил посещаван от зъболекар. Единственият път, когато д-р Парашкевова дошла, казала, че Митьо Очите има синусова тахикардия и пулс 104 удара в минута, съобщи "Фокус".
Прокурор Иванка Козарева каза, че жалбата на защитата за промяна на мярката за неотклонение е недопустима и неоснователна, тъй като има опасност обвиняемият да се укрие и да извърши ново престъпление. Освен това защитата на Желязков не посочила нови доказателства за влошеното му здравословно състояние и самият той твърдял, че се чувства добре. Няма нарушение на конституционните права, на задържания не му е отказвано медицинско лечение и свиждане с адвокат, допълни Козарева. По повод камерите в стаята за свиждане между адвокат и подзащитен, прокурорът заяви, че според решение на ВАС от 2004 г. страните могат да бъдат наблюдавани и това може да стане дори и в присъствието на служител на затвора.
ИЗБРАНО