Това предаде агенция АНСА, като се позова на семейството му. Антониони, който създаде около 20 филма, е починал в дома си снощи, предаде АФП. Антониони е роден във Ферара, Италия през 1912 г. и завършва Университета в Болоня със специалност икономика.
В киното Антониони започва като асистент на Марсел Карне в “Нощни гости“. Занимава се с кинокритика, пише сценарии (сътрудничи на Роселини и Фелини), прави късометражни филми. През 1950 той режисира първия си пълнометражен филм “Хроника на една любов“. Големите филми, които следват, постепенно осигуряват на Антониони световна известност. След “Приключението“ (1960) режисьорът е обявен за един от най-великите живи кинематографисти. Сред най-известните филми на Антониони са “Забриски пойнт“, “Фотоувеличение“, “Професия: репортер“, “Ерос“, както и знаменитата “трилогия за отчуждението“: “Приключението“, “Нощта“ и “Затъмнението“.
Антониони е носител на много отличия в киното, сред които награда в Кан за “Фотоувеличение“ през 1967 г. През 1996 той получава “Оскар“ за цялостен принос в киноизкуството.
Вчера бе съобщено за смъртта и на легендарния шведски режисьор Ингмар Бергман, отишъл си на 89 години.