Това предвижда програма за борба с корупцията, която беше одобрена от правителствената комисия по административни реформи. Преди да влязят в сила, новите мерки предстоят да бъдат тествани в 18 региона, предаде БНТ. По оценки на руската прокуратура пазарът на подкупите в Русия е съпоставим с държавния бюджет и възлиза на повече от 240 млрд. долара годишно.
Сега правителството предлага да бъде създаден списък на податливите към корупция чиновнически длъжности. Става въпрос главно за позиции, при които непосредствено се контактува с хора и фирми, при които се издават разрешителни, извършва се регистрация или контрол. Тези чиновници ще бъдат задължени да минат на срочни договори. В замяна ще имат по-високи заплати и дори редовни премии. В същото време обаче още в договорите им ще бъде записана точна сума пари, която могат да имат в себе си на работното си място. Тези чиновници ще трябва да разкрият пълните си служебни контакти, постоянно ще бъдат проверявани.
Още от сега обаче някои експерти изразяват съмнение в ефективността на новите мерки. Според заместник-председателя на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Игор Юргенс вместо да затяга режима срещу чиновниците, държавата трябва да намали участието си в икономиката.