Такова решение взе кабинетът на заседание в неделя. Божков определи като цяло положителни решенията на правителството. Вместо да дават по 20 лв. в пликче, ще раздадат на пенсионерите по една пенсия в пликче, коментира Божков, цитиран от БТА. "За мен е странно как в Евсиноград правителството разбра, че има пари в бюджета", подчерта той, цитиран от БГНЕС. Според него е странно намаляването на осигурителната тежест да стане от 1 октомври 3%, а не от средата или началото на годината.
Божков и другият съпредседател на центъра Георги Прохаски представиха доклад на центъра за икономиката на България към края на полугодието на 2007 г. Прохазки също изтъкна, че центърът приветства решенията на кабинета за намаляване на осигуровките, вдигане на пенсиите и въвеждане на плосък данък, защото тези мерки били удар срещу сивата икономика.
По прогнози на центъра, икономическият ръст на страната за 2007 г. се очаква да е 6,5 на сто - 6,6 на сто. Проблемни области, според центъра, са намаляването на темповете на растеж на производителността у нас и продължаващото отрицателно салдо на външната търговия на България. Отрицателното салдо е достигнало 29% от БВП към края на 6-месечието на тази година, каза Прохаски. Според доклада на центъра, показателят на бизнесклимата у нас продължава да е висок, расте добавената стойност на икономиката, инфлацията е умерена и нараства броят на наетите лица. Но въпреки подобряването на бизнессредата, преките чуждестранни инвестиции в страната за първото полугодие на тази година са почти 10% по-малко от същия период на 2006 г., смятат от центъра. Те се изчисляват от експертите на 1,5 млрд. евро при 1,7 млрд. евро през миналата година. Докладът сочи още, че в България не се подобрява административното обслужване на фирмите, страната изостава с иновациите. Продължавала кризата в транспортния сектор, а балансът в туризма е отрицателен. Приходите от чуждестранни туристи за януари–април са 336,7 млн. евро, което е 14% повече от същия период на миналата година. Чувствително нарастват разходите на български граждани в чужбина, като за първите 4 месеца на 2007 г. те надхвърлят 389 милиона евро, пише в доклада. Така отрицателният баланс в туризма е около 52 млн. евро.
ИЗБРАНО