След близо час и половина закъснение от насрочената пресконференция финансовият министър Пламен Орешарски съобщи, че управляващата коалиция се е обединила около решението за влизане в сила от следващата година на 10% плосък данък, предаде БГНЕС. Отпада необлагаемият минимум. Ниските заплати в бюджетната сфера ще бъдат индексирани от 1 януари с 10%, а за частния сектор предстои обсъждане със синдикати и работодатели, каза Орешарски пред БНТ.
Хората с доходи между 250 и 300 лева трябва да бъдат компенсирани, заяви на свой ред и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му предстои активен диалог с бизнеса, който също трябва да помогне за въвеждането на плоския данък. Този данък ще повиши конкурентноспособността на икономиката, коментира Димитров. Според него, той рязко ще ограничи "сивия" сектор, тъй като никой няма да укрива доходите си. Въвеждането на плоския данък ще бъде ясен сигнал към външните инвеститори, коментира министър Димитров.
Орешарски заяви, че изпълнението на бюджета за годината върви по предварителните очаквания и се наблюдава преизпълнение в размер на 20% само от ДДС, общото изпълнение на приходите е 52,7%. Приходната част надвишава разходната част с 2%. Отчита се и над 2 милиарда лева бюджетен излишък за шестмесечието, които главно ще бъдат насочени за увеличаване на пенсиите с още 10% - от 1 октомври, съобщи Орешарски. Той обясни, че така само за 2007 г. пенсиите се увеличават два пъти след 10% завишение през юли. Предвижда се от 1 октомври тази година да се намали осигурителната вноска с 3 процентни пункта - от 23% на 20%.
Съгласно утвърдената макрорамка на Бюджет 2008 реалният ръст на БВП трябва да е 6%, инфлацията 3,7%, валутния курс 1,47 лв. за долар, а дефицитът по текущата сметка 17,2% от БВП. Така очакваните приходи през следващата година трябва да бъдат в размер на 24,5 милиарда лева, прогнозира Пламен Орешарски. По думите му това е 42,5% от БВП. От еврофондовете се предвиждат 4% от приходите. Разходната част за 2008 г. се равнява на 39,5%, каза още Орешарски.
Финансовият министър съобщи за увеличаване на акцизите. За цигарите това ще стане на два етапа - през 2008 и 2009 година. Така ще достигнем нивото на акцизите за тютюневи изделия за европейската общност, каза Орешарски. За повишаването на акциза на горивата обаче остава само една стъпка, коментира финансовият министър и допълни, че става въпрос за увеличение на петрола с 5 стотинки.
Първи приоритет за 2008 г. е модернизацията на инфраструктурата в страната, като по тези дейности ще се търсят средства и от структурните и от кохезиония фонд.