Разширеното правителствено заседание започна с доклад на министъра на вътрешните работи Румен Петков за ситуацията с горските и полски пожари и действията за ликвидирането им, съобщиха от правителствената пресслужба. Предстои обобщаване на извънредните разходи, направени от отделните ведомства за ликвидиране на пожарите, след което ще се обсъдят възможностите за покриването им. Ще се мисли за забрана на износа на обгоряла дървесина. Заседанието продължи с обсъждане на макрорамката на бъджет 2008, изпълнението на бюджета за 2007 г. и възможностите за социално-икономическа политика до края на годината. Министърът на икономиката и енергетика Петър Димитров заяви, че БСП ще предложи на партньорите си пенсиите дабъдат увеличени с 10 на сто от 1 октомври, осигурителната тежест да падне с три на сто, а минималните осигурителни прагове да се увеличат. Очаква се да бъде обсъден и плоския данък.
Ще бъде разгледано и състоянието на дефицита по текущата сметка и начините за ограничаване на въздействието му върху развитието на страната. Управляващата коалиция ще дискутира проекта на здравна стратегия и политиката в областта на здравеопазването, състоянието на българското образование и възможностите за модернизацията му. На работната среща ще се обсъдят възможността за създаване на научно-технологични центрове, както и реализацията на проекти за модернизиране на българската армия. Ще бъде представен и доклад за работата на междуведомствената група за политиката по отношение на българите в чужбина.
Подготовката на страната за усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз ще е друга важна тема на оперативното заседание.
Предвижда се в понеделник около 16 ч. лидерите на управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган да обобщят резултатите от двудневното заседание.