„Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат предадени на заведение за изтърпяване на наказания, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин.” Това заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам на пресконференция в Триполи, цитиран от АФП, на която се позова БГНЕС. София „наруши законните процедури по отношение на естрадицията, предвидени от международното право и от споразумението за правна взаимопомощ, подписано между двете страни” през 1984 г., посочи от своя страна премиерът Багдади Махмуди. „Ние следвахме законната процедура, България ни предаде”, заяви Махмуди. Според премиера френският президент Никола Саркози, който взе голямо участие със съпругата си Сесилия в разрешаването на случая, е изразил пред него „недоволството си” във връзка с начина, по който са били освободени шестимата медици.
Махмуди добави, че Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София на съвещание на представителите на страните-членки на лигата в понеделник. Триполи сезира и Африканския съвет и Организацията Ислямска конференция, отбеляза той. Според Либия споразумението за екстрадиране, подписано между двете страни през 1984 г., не предвижда мярката помилване за екстрадираните затворници. София отхвърля обвиненията.
Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици. Той изтъкна, че те „са се обединили зад престъпниците(...) преди да приветстват тяхното освобождаване”. Шалкам съобщи за „силен европейски натиск”, упражнен върху страната му и разкритикува хуманитарните и международните организации, които вместо да критикуват освобождаването на „тези престъпници” са „приветствали и аплодирали мярката”.
На свой ред говорителят на семействата на заразените деца Идрис Лага призова либийското правителство да се обърне към Интерпол, за да бъдат арестувани отново шестимата медици, и да скъса дипломатическите отношения с България.
АФП припомня, че смъртната присъда срещу петте сестри и лекаря по обвинение – което се оспорва – че умишлено са заразили със вируса на СПИН стотици либийски деца, 56 от които вече починали, бе променена на доживотен затвор от Триполи.