Това пише френският икономически вестник “Лез-еко“, цитиран от БТА и БНР. Изслушването ще стане по искане на председателя на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро и колегата му в Сената Жан-Пиер Бел. “Французите имат право да узнаят при пълна прозрачност какви ангажименти е поел Никола Саркози от тяхно име. Може би е малко рано да се хвърляме в прегръдките на Кадафи и да ставаме негов гарант пред международната общност“, казва националният секретар на френските социалисти Фаузи Ламдауи. Той подчертава и факта, че външният министър Бернар Кушнер се е оказал “странно отсъстващ“ от преговорите, което за Ламдауи е доказателство, че демонстрираното от Саркози отваряне към левицата е илюзия.
“Министрите от левицата са само за пред камерите, а Никола Саркози е създал паралелен държавен апарат, в случая съпругата му и Клод Геан“, казва националният секретар на френската Социалистическа партия, цитиран от “Лез-еко“. Депутатът от Зелената партия Ноел Мамер пък заявява, че Никола Саркози създава рискове за цялата планета, като дава ядрен реактор на “патрона на един терористичен режим“, отбелязва вестникът.
В. “Либерасион“ цитира екологичните организации Грийнпийс и Отказ от ядрената енергия (Sortir du nucleaire), според които оправданията на Елисейския дворец, че доставя на Кадафи ядрен реактор за обезсоляване на морска вода са извъртане на истината, защото за производство на питейна вода е много по-ефикасно и по-евтино да се използва слънчева енергия. Според вестника френските ядрени индустриалци трудно запазвали сериозните си изражения, като чували аргумента за доставка на ядрения реактор в Либия. Ядрена централа за обезсоляване на морска вода? “Няма такова нещо. Това би била световна премиера!“, уверява един от тях, цитиран от “Либерасион“.
“Френският президент купи свободата на българките и палестинеца с цената на предаването на ядрени технологии на Либия“, обобщава британският в. “Таймс“. Според “Файненшъл таймс“ ядреното споразумение между Франция и Либия още повече е засилило раздразнението на Германия, предизвикано от факта, че французите си присвоиха заслугите за освобождаването на българските медици от Либия. Именно Германия свърши по-голямата част от предварителната работа по осигуряването на свободата им като ротационен председател на ЕС през първата половина на тази година, отбелязва “Файненшъл таймс“.