Липсва обаче точна информация с колко легла разполагат нашите курорти, заявиха от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Презастрояването е факт. Плажовете и крайбрежните скали стават все по-пренаселени. А табели “Частен плаж” и “Преминаването забрането” са обичайна гледка. Загражденията създават все повече проблеми по плажовете. Така се отблъскват както българските, така и чуждите туристи, категорични са от ДАТ. Агенцията смята, че тази година ще е решаваща за бранша.
Необходимо е приемане на стратегия за бранша и негово обединяване в единна структура. Това сподели Анелия Крушкова, председател на ДАТ. “Към мен постъпват също много сигнали, свързани най-вече с третиране на туристите най-вече като някакви нашественици, някаква паплач, която отива там и завзема територията на концесионера, нещо което не е правилно разбира се, но контролът на този род дейност не е в ДАТ, но агенцията няма никаква форма на контрол върху плажовете”.
Липсата на място за плажуване кара вече кметовете по Южното Черноморие да правят проверки съвместно с данъчните за да се ограничи изнудването на туристите да си плащат за да стигнат до морето. Само за ден са санкционирани собствениците на три фирми, стопанисващи райони около къмпинг Юг.