От Скопие до централата на ВМРО в София са изпратени 2 писма със заплахи за живота на Каракачанов заради неговия “жесток и несправедлив антимакедонизъм”. “Въобще не смей да дойдеш в Македония, защото ще ти скъсаме главата по най-жесток начин”, пише в първото писмо с печатни букви, подписано от “Македонска Патриотска Гарда”. В писмото се казва още “Точно ти, Каракачанов, си нашият най-голям неприятел... Следим те навсякъде и по всяко време... ", заканват се анонимните автори. Писмото завършва с призиви “Смърт за българските фашисти! Смърт за българските бандити!”.
Второто писмо е 6 ръкописни страници, написани на лош български, и подписани от проф. Горазд Л. Антов. Той изказва възмущението си от антимакедонизма на Каракачанов: “...постоянно и ежегодно се гаврите по българските телевизии и вестници с Македонската Национална чест!...”. Той е възмутен, че Каракачанов претендира, че е “ВМРО-овец”: “Най-великите хора на ВМРО са били и завинаги ще си останат македонци по кръв и съвест, по сърце и национализъм”, пише в текста. Накрая писмото завършва: “... Изобщо не стъпвайте на македонска почва, докато не придобиете истинска, елементарна и достойна култура и европейско чувство на уважение и помирение към Република Македония и македонците!!!
Подобно писмо е получил и Божидар Димитров. То също е изпратено от Скопие от т.нар. Македонска патриотска гарда, като е писано на латиница с печатни букви: ”Ке ти я скинеме главата на най-суров начин! Най-сурова смърт за българските фашисти!”
Обмислям да поканя “скопските герои”, които ме заплашват със смърт, на среща в Скопие, заяви Каракачанов. “Точно на 2 август в 11 часа да дойдат в центъра на Скопие пред паметника на Скендер бег. Като са толкова големи герои, да дойдат да си изпълнят заканата. Ако посмеят да дойдат там, разбира се”, заяви Каракачанов. Той няма да иска охрана от НСО. "Много се радвам, че съм оценен като най-голям враг на македонизма. Ще продължавам да посещавам Македония, да възстановявам български военни гробища, да пиша книги по въпросите на Македония, докато тази подла лъжа - македонизмът отпадне”, каза Димитров.
Македонската патриотска гарда е нелегална македонска терористична организация, обявила своето съществуване през 2005 г. Тезите на македонските националисти са насочени срещу албанското население в Западна и Северозападна Македония, срещу България и Гърция.