Това стана ясно на първата официална пресконференция след завръщането им. На нея се появиха само Кристияна Вълчева, Нася Ненова и Ашраф Ал Хаджудж. Другите не се чувстваха добре и останаха в резиденция "Бояна". Искам животът ми да бъде нормален, не знам по какъв начин ще стане, на мен вътрешно би ми се искало моят живот отново да се върне в старото русло и това да не се беше случвало, заяви Кристияна Вълчева в отговор на въпрос - дали ще иска някакви финансови компенсации за това, което им се е случило.
"В шок сме от свободата. Може би по-нататък ще разсъждаваме и по-трезво и за това", заяви Нася Ненова на същия въпрос. Сега е моментът да си починем след това, което преминахме и преживяхме. Това, през което минахме, беше ужасно - каза от своя страна д-р Ашраф.
На въпрос дали според тях някои от българските дипломати са били недостатъчно бдителни и имат някакъв пропуск по отношение на случая им през годините, Кристияна Вълчева каза: "Не мога да давам никакви присъди. Твърде много несправедливи присъди са издавали срещу мен, за да съдя някого сега". По-скоро не са си давали сметка какво се случва, отбеляза от своя страна Нася Ненова. Прошка винаги трябва да има, прошката носи пречистване и удовлетворение за самия теб, каза Кристияна Вълчева в отговор на въпрос ще имат ли сестрите сили да простят на хората, които в изминалите години са смятали за виновни за това, което им се е случило. След месеци и години ще се опитам да простя, дали ще търся реванш е все още рано да кажа. Те са просто отделни личности, които са били служащи на една държава, конкретно на тях бих им простила, защото те не са първопричината като отделни личности, допълни тя.
Кристияна Вълчева и Нася Ненова заявиха категорично, че ще дадат показания по следствието срещу мъчителите, което се води в България. Казаха, че по принуда са поставили подписите си под декларациите, с които се отказват от бъдещи претенции към Либия.
Чуждестранен журналист поиска да им опишат условията в либийския затвор. Кристияна Вълчева каза, че е било различно в различните 8 години, които са прекарали в затвора. Тя отбеляза, че в условията е имало голямо подобрение, когато са били извън затвора "Джудейда" в продължение на година и половина. В последните две години те са живели в две стаи, имали са стая с телевизор и кухня. Условията ни бяха средни, заяви Вълчева. Първата година беше най-ужасната, както и двете години, прекарани на практика в полицейски участък. "Имахме един дюшек, на който спяхме, и може би - само два чифта дрехи. Нямаше никакви условия, в които да живее нормален човек", заяви Вълчева.
От арестуването си на 9 февруари 1999 г. за пръв път имахме адвокат на 22 март 2000 година - каза от своя страна Нася Ненова. Тя каза, че в първата година от ареста им са били разделени и никой не е знаел какво се случва с тях. На срещите им с представители на българското посолство през през 1999 г. на тях не им се е разрешавало да говорят, освен да си кажат имената. При една от срещите обаче Нася успяла да прошушне на представител на българската държава какво се случва с тях.
Най-тежкият момент за мен беше, когато ме обвиниха, че съм заразила 400 либийски деца със СПИН и че ако не съм аз, трябва да знам кой е. През всички тези години съм се питала кой е и защо точно аз трябва да отговарям на този въпрос, заяви Нася Ненова в отговор на въпрос кое й е било най-трудно през тези години.