Това заявиха от Националната асоциацията на зърнопроизводителите. В плевенско 90 на сто от посевите с царевица са изсъхнали, а в другите райони на страната - около 70 на сто. Добивите от слънчоглед ще са наполовина по-ниски в сравнение с миналата година, сочат данните на асоциацията.
Зърнопроизводителите отново настояват да бъде обявено бедствено положение. Сега се очаква да стане ясно на каква цена ще се продава пшеницата. Към момента изкупната й цена е около 400 лева за тон, но може да достигне до 450 лева. Производителите продават царевицата за 400 лева, а слънчогледа за 400-500 лева на тон. И тя не е спекулативна. Изчакваме чуждите борси, за да не фалираме, обясни председателят на асоциацията Красимир Аврамов. Зърнопроизводителите се оплакват и от предвидените от държавата обезщетения за загубите си. На практика много малко производители ще получат помощи.
Постигнато е съгласие с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил за обезщетение от 45 лева на декар при 100% пропаднали площи. Но 45 лева на декар при 75 лева инвестиции не е реално обезщетение, а само капка вода за умиращия от жажда, посочи депутатът от БНС Венцислав Върбанов.
Зърнопроизводителите настояват да се отпусне държавна помощ по 5-6 лева на декар за площите с над 30 на сто унищожени от сушата посеви, като тя предлага средствата да се осигурят от излишъка в държавния бюджет. Организацията настоява още за идната година да се предвиди и национално доплащане за отглежданите площи в размер до 12 лева на декар, над субсидиите от ЕС. Вчера кметът на Силистра Иво Андонов обяви бедствено положение заради сушата и провалената реколта от пролетници. В неговата заповед се изразява опасение от тежки последствия за изхранването на населението и нарушаването на възпроизводствения цикъл в растениевъдството и животновъдството в района като резултат от дългата суша и извънредните температури. В четвъртък се събира Консултативният съвет по зърното, който ще анализира състоянието на международния и вътрешен пазар. Добивите от реколта 2007 и финансовото подпомагане чрез ДФ "Земеделие" са другите акценти в дневния ред на заседанието, съобщиха от земеделското министерство.