Такъв статус се получава при дълго престояване в затворено пространство при лоши условия, но разликата с подводничарите е, че при тях няма мотивация. Вероятно медиците ще бъдат подложени и на двуседмични консултации с психолози. Това заяви ген. Стоян Тонев, директор на Военно-медицинската академия, където тази сутрин започнаха медицинските прегледи на освободените сестри, д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф. Министърът на отбраната Веселин Близнаков е предложил те да ползват за 20 дни санаториумите на ВМА, всички разходи по изследванията и почивките ще бъдат за сметка на Министерски съвет.
Медиците първо ще минат стандартния преглед, като всеки върнал се от мисия рейнджър, и след това по-специализирани. Освен тях ще бъдат прегледани и техните роднини. Според ген. Тонев сега е най-опасният период за освободените, защото след дългия стрес психиката им е непредвидима, предаде БТА. Той допълни, че по тяхно желание може да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза. Вчера д-р Здравко Георгиев беше настанен в интензивното отделение на ВМА с хипертонична криза. Ако е възможно и му се подобри състоянието, днес ще бъде изписан.
Междувременно премиерът Сергей Станишев заяви, че България ще направи всичко за гарантиране на лечението, възстановяването и решаване на проблемите на медиците и техните семейства.