Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Семействата се обявяват срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и искат ареста на медиците, за да могат да излежат остатъка от присъдата си. Те искат официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата медици да бъдат арестувани. Освен това искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й.
Семействата на заразените със СПИН либийски деца очакваха българските медици да бъдат освободени и единствената им грижа е здравето на техните деца, заяви по-рано пред АФП говорителят им. „Освобождаването им се очакваше. За нас важното е здравето на децата ни. Европа подписа споразумение, гарантиращо лекуването на нашите деца в Европа през целия им живот и реконструирането на болницата в Бенгази. Това е важното за нас”, подчерта председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца Идрис Лага. Либийци си купуват скъпи коли и втори съпруги с парите от обезщетенията за семействата на заразените, стана ясно още. "Парите от обезщетението са променили живота на много семейства. Някои от тях вече карат луксозни автомобили, а други бащи са си взели втора съпруга, тъй като полигамията в Либия е разрешена. Някои семейства са направили дарения за построяване на педиатрична болница и джамия", обясни Идрис Лага.
Семействата получиха по-рано този месец по $1 млн. като компенсация за всяко заразено дете. В замяна на парите те се подписваха в споразумение, с което се отказват от искането си за смъртна присъда на медиците.