„Мога да потвърдя просто, че нито Европа, нито Франция са дали и най-малката финансова помощ на Либия“, каза той на пресконференция в Париж в отговор на въпрос какви условия е поставило либийското правителство за освобождаването на медиците. „Ще имам шанса в сряда, заедно с външния министър Бернар Кушнер, да направя политическа визита до Либия, за да й помогна да се включи отново в концерта на нациите“, посочи президентът на Франция, цитиран от световните агенции. В Триполи Саркози ще подпише редица споразумения от двустранен характер, между които такива в областта на енергетиката, отбраната, образованието, емиграционната политика и научните изследвания.
На пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че ЕС не е предоставяло пари на Либия. АФП съобщи, че еврокомисията не е дала конкретна информация за финансовите ангажименти, които ЕС е поел за сметка на освобождаването. "По време на дълъг и топъл телефонен разговор казах на президента Муамар Кадафи, че желаем да нормализираме отношенията си ако въпросът с медиците бъде уреден", каза Барозу. "Казах на либийците, че ще работим за това в интерес на Европа, Либия и Африка", посочи още председателят на ЕК. "Вярно е, че от дълго време работехме по решаването на проблема и госпожа Фереро-Валднер беше ангажирана със задачата, но личната намеса на Никола Саркози и съпругата му бяха определящи за освобождаването им в този конкретен момент", посочи той. "Много хора полагаха усилия, но краят дойде сега благодарение на допълнителния интерес, мобилизацията на френския президент и съпругата му", заключи Барозу.
Либийският външен министър Абделрахман Шалкам заяви обаче, че ЕС и Франция са "дали своя принос за финансовите компенсации", изплатени от Фонда за подпомагане на Бенгази. "Всички платиха на Фонда, включително ЕС и Франция. Те покриха сумите, които бяха дадени на семействата, дори повече", заяви министърът, цитиран от АФП. Шалкам беше помолен да коментира думите на френския президент Никола Саркози, който посочи, че нито Франция, нито Европа са дали пари на Либия за освобождаването на медиците.
В този щастлив ден можем да се поздравим. Смятам, че дължим този ден на хуманитарен успех на едни колективни усилия на ЕС, но трябва да подчертая и ролята на Франция, заяви днес налетище София еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер след пристигането на българските медици от Либия. Тя подчерта ролята за положителната развръзка на случая с нашите медици на председателствата на Великобритания, Германия, Португалия и Франция, Италия. Генералният секретар на френското президентство Клод Геан също подчерта, че това са моменти на радост и огромно вълнение. Бях впечатлен от тъжните лица на вашите сънародници, когато отидох в Либия, но тази сутрин техните лица грееха от радост, посочи той.
Британският министър на външните работи Дейвид Милибанд изрази радостта си от освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар и заяви, че това ще позволи сближването на ЕС и Триполи. "Либийските деца и семействата им в Бенгази заслужават да получат по-добри грижи. ЕС помага да се предоставят тези грижи, от които те имат нужда и обеща да го прави и в бъдеще", категоричен е Милибанд.