Бяха измерени рекордни температури, които за цялата история на синоптичните наблюдения за някои градове не са измервани на този ден за 120 години назад. Рекорд от почти 45 градуса бе регистриран в Севлиево – към 15 ч. в града са измерени 44,8 градуса. Това е най-високата регистрирана температура в Севлиево, откакто се извършват замервания, съобщи Дарик, като се позова на местната метеорологична станция. Горещо бе и в Сандански - 44,6 градуса. 43,3 градуса достигна в 16,30 ч. температурата на сянка в Пловдив - рекорд за тази дата, твърдят синоптиците от Регионалния център към НИМХ. Температурата в Монтана към 17,20 ч. стигна 43 градуса на сянка, съобщи дежурният в метеорологичната станция край града. На нивото на почвата са измерени 61 градуса. 43 градуса бе температурата във Велико Търново, а 42 градуса бе в Плевен, Ловеч, Враца, Белене.
42,6 градуса е измерената на сянка температура от метеоролозите в Хасково. Досега рекордна температура на същия ден е била отчетена през 1913 година - 39 градуса. И метеоролозите в Сливен измериха рекордна температура - 41,3 градуса.
За сряда синоптиците прогнозират леко понижение на температурата, особено в западната част на страната, като очакваните температури ще бъдат между 32 и 37 градуса, а за източна България 38-43 градуса.
Заради високите температури в много населени места службите, които работят с граждани, са с променено работно време - от рано сутринта до обяд. На много места улиците се поливат с вода срещу жегите. Служителите на БДЖ непрекъснато следят състоянието на релсите. Някои влакове се движат със закъснение, тъй като скоростта им е намалена. На тежките автомобили е забранено да се движат в дневните часове, за да не деформират асфалта. Началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков издаде заповед заради жегите да се прекратят стрелбите с танково и стрелково въоръжение и използването на имитационни средства до второ нареждане. Горещата вълна в Унгария е причина за смъртта на 500 души през последната седмица, стана ясно междувременно. Големите жеги станаха повод унгарец да започне да събира подписи за референдум, на който гражданите да отговорят на въпроса дали желаят да бъде въведена със закон сиеста (следобедна почивка), съобщават Ройтерс и АФП. Авторът на идеята, чиято самоличност не се съобщава, трябва да събере 200 000 подписа и ако успее, референдумът може да бъде свикан през пролетта на 2008 г.