Медиците и палестинецът Ашраф ще кацнат на летище София около 10,00 часа. Те пътуват с френския президентски самолет от Триполи. На борда са съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия Саркози, европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и генералният секретар на френското президентство Клод Геан.
Роднини на българските медицински сестри и на д-р Здравко Георгиев, както и журналисти отидоха още през нощта на летище София. Зорка Аначкова, майката на Кристияна Вълчева, разбрала, че медиците пътуват за България в 2 часа през нощта. Тя научила това от бащата на Нася Ненова. Президентът Георги Първанов проучва документите за издаване на указ за помилване и има готовност петте български медицински сестри да бъдат веднага помилвани, каза пред журналисти пресаташето на държавния глава Бойка Башлиева на летище София. Първанов приветства успешната развръзка на случая. "Драматичният случай с невинно осъдените български граждани е към своя край. Само часове ни делят от тяхното завръщане на родна земя", се казва съобщение на прессекретариата на президентството. "Същевременно оставаме съпричастни към другата трагедия - тази на болните либийски деца и техните семейства", пише в съобщението. Първанов благодари на всички партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената солидарност и подкрепа.
Държавният глава оценява високо активната роля на европейските партньори и лично на Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Първанов благодари и на съпругата на френския президент за личната й ангажираност. Той проведе снощи продължителен телефонен разговор с Никола Саркози. Саркози разговаря по-рано с Барозу и с либийския ръководител Муамар Кадафи.
До късно снощи Бенита Фереро-Валднер водеше преговори в либийското външно министерство. "Френският президент и председателят на Европейската комисия приветстват жеста на хуманност от страна на Либия и нейния най-висш лидер и се ангажират да направят всичко в помощ на заразените със СПИН деца. Те изразяват своята дълбока благодарност на емира на Катар и държавата Катар, чието посредничество позволи щастливата развръзка", това пък се казва в съобщение на Елисейския дворец.