Това съобщи пред журналисти самият Чернев, цитиран от БТА. Той е на 43 г., висок е 204 см и е бивш гюлетласкач, а проблемите с теглото му започват преди 8 години. Прави няколко неуспешни опита за отслабване, докато не среща Иван Гарабитов, бивш треньор по борба, а сега методист за отслабване. Когато е започнал диетата е бил 297 кг. На демонстрация пред журналисти той показа как вече може да прави четири дължини стил “бруст“ в басейна на хотел “Тримонциум Принцес“. До преди месец той не е можел да преплува и три метра. Чернев е спял седнал, тъй като в легнало положение се задушава, а при ходене е спирал за почивки на всеки 5 крачки. Поради всички тези проблеми той е признат от ТЕЛК за инвалид 100 % с придружител.
Данаил Чернев е най-пълният българин, а отслабването му се зачита за нов световен рекорд, твърди Гарабитов. Според него това е без аналог в световната медицина, тъй като е постигнато без оперативна намеса и лекарства. Процедурите се провеждат на хижа “Бунтовна“ и включват комплекс от физически и йога упражнения, ходене, глад и палмово-кленов натурален сироп, който помага за изчистване на тялото от токсини, уточни треньорът-диетолог.
В момента Данаил Чернев се движи самостоятелно, храни се нормално,спи в легнало положение, сам ходи на работа. Спиране на активна спортна дейност, заседнал живот, алкохол и ядене са сред причините довели да напълняването, твърди Чернев. По думите му страшното започва, след като в един момент килограмите надделяват над движенията. Най-важното е, че спаднаха отоците на краката ми и раните от това вече заздравяват, подчерта Чернев. Чувствам се почти пълноценен и задачата ми е да достигна 160 кг, колкото бях по време на активната си спортна дейност, допълва той. Според Гарбитов обаче оттук на нататък отслабването трябва да става много по-внимателно и систематично и не така бързо. Той представи и друг свой пациента - Васил Тосев, който със същия метод е свалил 50% от теглото си преди 7 г. (от 105 кг става 55 кг), и които килограми задържа без много усилия.