Не е ясно обаче дали с втората здравна вноска ще се заплащат допълнителнителни услуги по лечението, ще има ли натрупване на средствата по персонални партиди, както и какъв ще бъде обхватът й.
Според в. Сега, моделът вероятно ще е подобен на пенсионното осигуряване, където има 2 задължителни вноски - в НОИ и в частен пенсионен фонд. Здравният министър уточни, че лично той е против въвеждането на задължителното допълнително осигуряване. Мотивът му е, че по тази схема няма да бъдат осигурени всички, а само част от хората. Според него с парите от задължителната допълнителна вноска трябва да се покриват консумативите и услугите, които в момента здравната каса не плаща, съобщава вестникът. Според експерти частните фондове ще се разпореждат с допълнителната вноска за здраве на солидарен принцип подобно на осигуровката към НЗОК - всички плащат, а определеният от фонда пакет услуги се ползва от тези, които имат нужда. “Ако се приеме принципът на личните сметки - сумата да се харчи само когато осигуреният е болен, вноската ще трябва да е много по-висока“, смятат експертите.
В момента у нас има 13 частни здравни фонда. Тази година от 6-процентната осигуровка здравната каса трябва да получи 1.150 млрд. лева. Според някои изчисления в здравната система се въртят още 1 милиард (бел. ред. - става дума за проучване на Световната банка и за доклад на МФ за здравната реформа). Това са както рушвети, така и услуги, които здравната каса и държавата не плащат - стоматология, консумативи за операции, лекарства.
Идеята за въвеждането на задължително допълнително осигуряване от години се лансира от Атанас Щерев от НДСВ, но официално жълтите твърдят, че вторият стълб на осигуряването трябва да е доброволен. Наскоро пък ДПС предложи всеки да решава дали вноската му да отива в НЗОК или в частните фондове. Преди дни идеята за задължително допълнително здравно осигуряване бе споделена и от финансовия министър Пламен Орешарски с колегите му от Евросъюза. И новата социално-икономическа програма на БСП предвижда здравната вноска да се увеличи на 7% догодина, а след това на 8%. Там обаче не се споменава за допълнително задължително осигуряване. Шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от “Коалиция за България“ Петър Димитров е заявил пред в. "Сега", че идеята все още не е обсъждана с него.