Няма как да спрат сайтовете за генериране на ЕГН

Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да бъдат блокирани.

Обратно в новината

Коментари - Няма как да спрат сайтовете за генериране на ЕГН | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и не прехвърляй върху хората вината за това, че по законов път сте направили така, че всеки да ти иска ЕГН за да получиш някаква обществена услуга или да закупиш стока, да влезеш във взаимодействие с някоя банка, да пренощуваш в някой хотел и ред още такива та дори стигате до там че в това число да ви се иска и някой магазинер при попълване на някоя гаранционна карта! А вашата особа си измива ръцете и се оправдава за неспособността на комисията за защита на личните данни като твърди че личните данни са си лични на хората и те трябва да си ги опазват сами! Ако и това не е чиновническо безхаберие и витиевата оправдаване на нахалост получаваната заплата - здраве му кажи!

Комисията за защита на личните данни е просто още един тих пристан за приближените на политиците. Комисарите се "къпят" в финансови и материални облаги, а резултата от работата е просто "плява". Случайно ли е, че не публикуват съдебните решение, издадени при обжалванията пред съда или поне информация за тях? А решенията им са толкова нелогични и различни, в зависимост от това срещу кой нарушител е жалбата. Политиците и партиите им са глобявани със стотици хиляди, а търговците и другите - със хиляди. И всичките глоби остават за Комисията.

Всичкия вой покрай GDPR е заради въпросния Фейсбук, Гугъл, а също и заради нелепото и безсмислено събиране на данни от телекомуникационните оператори. Но докато при Фейсбук и Гугъл това си е доброволно сваляне на гащите, то при операторите има и обратна страна на медала. Фактът е, че сим картите могат да бъдат използвани за дистанционно взривяване при терористичен акт. Що се отнася до ЕГН - сигурно ще го сменят, там в предпослезната цифра е закодиран полът, а това е много лошо. При наличие на над 30 полови многообразия за нищо не служи. :). Но господата журналисти дават ли си сметка, че ако ЕГН се смени това ще струва поне 10 млрд за смяна на основен софтуер /ГРАО, НАП, НОИ,.../ и най вероятно блокиране на държавата. Та по-леко!

Във Фейсбук и Гугъл само Е-маил-а е задължителен, а всеки ползващ социалните платформи трябва да има и Е-маил за лична кореспонденция и друг за служебна, само местопребиваването /IP адреса/ трябва да скриеш ако те гони параноя.

Този професор по-добре да обясни какво точно трябва да направим, когато някакви ни звънят по телефона и знаят името ми да ми предлагат нещо си. Като ги питаш откъде ги знаят тези данни, първо лъжат, че ги имат от търговския регистър, а когато това не мине, казват, че са ги купили и не искат да обяснят откъде ти имат данните. На мен в месеца поне веднъж ми звънят такива.

Лицевата книга :) Аз нямам нищо в лицевата книга и никой не ми звъни ;)

Какво е "лицевата книга"? Ако говориш за Facebook, не съм се регистрирал там, както и в никаква друга социална мрежа. Не е добра идея да се пише по принцип как някой смята, че е.

ще ви научи.

Опазването на личните данни в България е "кауза пердута". Много от основите на правовата държава липсват или са разрушени, а те са необходимо условие за да може да функционира защитата на лични данни.

АМИ ТОЙ ПЕТЪР МОСКОВ ОСВЕН ЛИЧНА КАРТА ИСКАШЕ И ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК. ЛИЧНИТЕ НИ КАРТИ С ДНИ СЕ ТЪРКАЛЯХА ПО БОЛНИЦИТЕ И ГИ ДАВАХА ЧЕСТО ЧАК ПРИ ИЗПИСВАНЕТО. ПРАВ Е ПРЕМИЕРА КАТО ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ТОВА ДА СЕ СПРЕ.ТОЙ ЗА МНОГО НЕЩА Е ПРАВ И ТОЧЕН .СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГО СЛУША И ИЗПЪЛНЯВА.

Навсякъде, където отидеш, дали във фирма, банка или държавно учреждение, ти казват - ДАЙ СИ ЛИЧНАТА КАРТА. И като я дадеш, директно преписват данните от нея или направо я фотокопират защото ги мързи да преписват. Какъв избор имаш? Доброволно да си дадеш личната карта и да получиш услуга или да не я дадеш и да не получиш услуга. Кой какво прави по-нататък с данните ти не е ясно, но явно те са обект на трафик и търговия. И започваш да получаваш едни писма на адреса, на който живееш, от непознати "бизнесмени", да ти звънят на мобилния телефон фирми, на които не си давал номера си. Фирмите знаят какви банкови сметки имаш и с какви пари разполагаш по тях; знаят и каква движима и недвижима собственост имаш. И започва един нахален натиск да ти приберат парите и имотите. Предложенията са най-различни: от започване на "самостоятелен бизнес" до предоставяне на кредити, от които нямаш нужда. Едно съм забелязал - банките и фирмите полудяват когато разберат, че хората имат спестявания и полагат огромни усилия да ги присвоят.

Ти къде си давал данните си? Имам имоти и пари, но никой до сега не е звънял или "натискал"...

Например Уникредит имат една такава тъпа кампания. Но не е свързана с ЕГН, а с телефон и интернет.

Е В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ ! АЗ НЕ СЪМ ПРЕДОСТАВЯЛ ПРОИЗВОЛНО ДАННИТЕ СИ, НО СЕ ВИДЯ КОЛКО ЛЕСНА Е ЗЛОУПОТРЕБАТА И НАМИРАНЕТО ИМ ! ТОЗИ ВЕСЕЛ СЪСЕЛ НЕКА ЗНАЕ, ЧЕ АКО ПОСТРАДАМ, ЩЕ ГО НАМЕРЯ И НА МАРС И УСМИВКАТА МУ ЩЕ БЪДЕ ПРЕПАРИРАНА !!!! И НЕ СЕ ШЕГУВАМ !!!!!

справките по егн ще спрaт така никои няма да може да разбере коя е гинка,що е с три егенета,и колко фирми има хасковският кумчо вълчо

А някой от тази комисия за защита на личните данни защо не отиде в някоя община и да ги попита защо върху данъчните известия за местите данъци се "мъдри"всяко ЕГН на собственика на жилище? Така ли държавните институции опазват тайната на личните данни? Като тези пликове се въргалят във входовете на блоковете без надзор ! А?

Направете от тях да не зависи нищо. Така няма да има значение дали някой го знае или не. Лесно е.

и как точно да нямат значение занапред тези ЕГН-та? по какво ще се идентифицираме - по отпечатък от ушната мида ли ? или по също така вероятно опазваните биометрични данни от международните паспорти?

Да не може някой да ти продаде имота, само защото ти знае ЕГН. Да има и други защити в подобни процеси. Спомням си, че бяха продали пред нотариус и на Първанов президентската кола.

" Какви са златните правила за личните данни? Личните данни са лични на човека, който ги притежава и негово задължение е да ги опазва" ТОЗИ НОРМАЛЕН ЛИ Е? ПОСЛЕДНИТЕ 2 СЕДМИЦИ, МИ Е ИСКАНО ОТ 3-4 МЕСТА, ЕДНОТО ОТ КОИТО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ. ГОВОРЯ ЗА ТРИ ИМЕНА И ЕГН (МТЕЛ, УНИКРЕДИТ И ОЩЕ ЕДНО МЯСТО)

забравих да кажа, ПО ТЕЛЕФОНА. алтернативата беше да си взема един ден отпуск да се разправям. и да, това са им официални процедури,ВСЯКА ПРОВЕРКА ГИ ГЛЕДА, бачкаторите просто ги спазват.

А ти как очакваш да те идентифицират че наистина си ти, на юнашко доверие ли, въпреки че показване на лична карта все още не означава че ти си именно лицето собственик на тази карта.

,,..Личните данни са лични на човека, който ги притежава и негово задължение е да ги опазва. Когато си давате лични данни, трябва да знаете на кой администратор ги давате, с какви цели и на какво правно основание ги давате. Ако се случи пробив в сигурността, трябва да се обърнете към комисията, отбеляза проф. Целков. ..,,??? кои дава на ,,ало-измамниците,, банкови сметки,телефони,семеино положение и т.н. ...???

Ай стига с тези лични данни сте плашили хората. То проблема не е в публичността, а в ползването им. Аз искам да знам поименно, че днес престъпника с колата с десетки глоби и убил човек, оправян от мама или приятели се движи срещу мен. Искам да знам, че в квартала се е заселил крадец рецедивист. Искам да знам, как хора с явни лични данни убийци са в неизвестност, а на обикновения човек му лепват кредит без да е давал данни.

И да няма сайтове за генериране формулата е публична ,НО КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМА ИДИОТИ?!? ЕГН е уникален идентификатор, който е въведен за удобство щото Иван Петров Иванов например, може да има 124 човека и да е ясно кой точно кой е! Иначе няма смисъл да има такова нещо въобще! Медиите пак създават психози и отвличат внимание от реални проблеми на хората!

Явно не всеки идиот може да използва формулата и някой е улеснил всички идиоти.

един квадратен идиот, минал набързо през някоя от 'академиите' дето бълват роботи-програмистчета, и, понеже алгоритъмът е елементарен, го е реализирало за курсова работа.

Проблема не е до сайтовете, в мрежата има достатъчно публикувани програмки за генериране на ЕГН. За няколко минути откри 3 такива, едната се казва Z-Info.

Първо някой да обясни с каква цел съществуват тези сайтове и второ да бъдат забранени със закон!

ех, ако можеше със закон да се забрани на тотални невежи по въпроса да коментират... да, за теб говоря, нищо не разбираш, дали ще е сайт, или указания как да си пейстнеш скрипта в ексел, или програмка... постъпковият начин (това е т.нар. алгоритъм) за смятане е елементарен и е публикуван (нарочно от държавата) публично. потърси в гугъл 'алгоритъм за смятане на егн', и спри с глупостите. още един аргумент: това, че някой се е родил тъп, не е повод да се забранява раждането, или още повече причина да се забранява хетеросексуалното. няма връзка ли?

А за какво съществува този сайт и форум в който пишеш?

Държавен апарат НЯМА как да ни защитят личните данни, НЯМА как да ни защитят от тел. измамници, НЯМА как да ни защитят от крадци, НЯМА как да ни защитят от джигити на пътя, от побойници, НЯМА как да спрат преливането на язовири, макар идеята да се направят на времето е била точно за превенция на наводненията, НЯМА как . Но има как да си осигурят тлъсти заплати и пенсийки на наш гръб. Като няма как, си подавате оставката....смешки.

Звънкаш в ГРАО и разбираш кое ЕГН е валидно !

са издавали ЕГН които са грешни!

Не са грешни , но по стечение на обстоятелствата се е получило дублиране на ЕГН и затова е издава ново ! Едно време не е имало централизирана система !

Колко време ви трябва да си коригирате статията, че сайтът със справката за здравен статус по ЕГН е на НАП, А НЕ НА НОИ ??????

На какво основание ги давам? Давам ги, щото ми ги искат и защото иначе не мога да си свърша работата! Естествено, знам на кой оператор на лични данни ги давам, но също така знам, че после той може да направи каквото си иска с тях! Но нямам какво да направя - нужно е да живея и ползвам разни услуги. Чувствам се като в някакво абсолютно незащитено, неуютно, несигурно и враждебно пространство, в което всеки злонамерен може да ми направи каквото си иска и никой, никой не може да му попречи, нито да го накаже!

А към кого да се обърнем, когато ни поискат да изплащаме кредит, който не сме и помирисвали? И защо в такъв случай не пострадва оня, който е дал кредита без да иска материален личен документ?

Този другар от държавна сигурност ли ще реши киберсигурността на България. Не говорете смешки!!!

ВСЯКА система която разчита на тайна е слаба система. Вместо да се занимавате с глупости вземете да помислите как да не зависите от разни тайни.

ЕГН -то е публично както Username и Е-маил-а, други работи играят като парола примерно като ти правят верификация по телефона ай стига сте се правили на ощипани :-)

брава и ключ колко време

ИИииЕб"" си бравата дето се отваря с всеки ключ. Ма така трябва да е .

Българските управници доказаха на всички че т.н." лични" данни са ОБЩЕСТВЕНИ напук на всичките им декларации! Българските управници за пореден път доказаха че "5 пари не дават" за собствените си декларации които на практика нямат никаква връзка помежду си! Овчедушието на населението постоянно "налива вода" в избуяващата арогантност и безочие на на управляващите!

Ми няма, я ! То формулата я имаше на сайта на ГД ГРАО сега я има в википедия напишете: ЕГН.

Ихитман ще изгради или ще си купи софтуер, който е 10 пъти по-скъп от цялото му имущество за да изгради система за опазване на лчините данни. Дори голяма фирма като нашата се затруднява и вече 4 месеца се водят обучения и преговори с фирми. А какво ще направи ЕТ "Иванчо"? Ще го фалират!

Демек, да променим законите защото разни цървули не могат да си позволят да ги спазват докато въртят бизнес? Може да ви звучи шокиращо, но това да въртиш бизнес не е божествено право. Ако ще го правиш спазваш закона със всичките разходи които произтичат от това.

аз съм много добре запознат с Регламент 679/2016. Регламента не е изпипан, обсъжда се от бизнеса в цяла Европа. И не става въпрос а едно просто действие наречено защита на лични данни, а за огромна инвестиция в отдели за сигурност. Това ни връща във времената на комунизма когато предприятията имаха т.н. Секретна секция.

А кажи какви са изискванията за нормативните документи? Може ли да има закони с аналогични по сила изисквания на "Всеки ЕТ е длъжен да поддържа човешки капацитет и материални ресурси, такива щото по всяко време да може да САМОСТОЯТЕЛНО конструира, произведе и изведе в орбита група спътници с телекомуникационен/-ни спътник/-ци, такива с възможности и за наблюдение на земната повърхност със способност да заснемат и идентифицират шофьор на движещ се автомобил." ? Колко просто и елементарно написана норма ! Как да не я спазваш ?!

Печатницата на дипломи за неграмотни ченгета. Вижте "дисертациите" на разни ДАНСАджии, СЛУЖБАри и тем подобни ЧЕНГЕТА. Всичките сса от клозета УНИБИТ и всичките - Секретни. Бай Мюлюционери, развиването на маркуч по баир не е топ секрет. Преписване на ръководството на пералня не е топ секрет, Пасквили на тема "мениджмънт на персонал" било той и с кръгли шапки не е топ секрет. До кога Майка България ще харчи пари за издръжката на една донасяща реална вреда язва на образованието?

до тоталното опростачване

Много е яко в пощите. Като в Средновековието са. ЕГН-тата на десетки хиляди хора се размятат в едни "тетрадки", прошнуровани с канап, защото нямали пари за истински. Никой не можа да ми обясни как се съхраняват. Голяма разправия стана, когато служителката просто смачка известието на мой приятел, на чиито гръб имаше всичките му данни, защото реално е пълномощно, и го хвърли в кошчето за боклук. Голяма работа било. Никой нямало да рови в кофата им с хартията, за да го открадне. Да, ама в тая кофа са данните на хиляди. С адресите, с номерата на личните карти, трите им имена и ЕГН-тата. Може никой да не се е светнал да рови. Обосновано мога да предположа, че там заминават и "тетрадките". Та после ще ми говорят, че пощите били администратор на лични данни. Който не е поискал, не е станал такъв. И мога да се обзаложа, че никой, на практика, не ги следи по никакъв начин.

*чийто

Когато си получаваш пратка, в пощата, в един тефтер ти мише адреса, трите имена, и допълват егенето от картата ти. Дал' имат 20 милиона евро за глобата?

Все тая

Чакам аз да влезе в сила, ако не е и ги почвам тия от пощите.

Да - от десетки години не са мръднали ! Недай си Боже да си забравиш лайн.ната хартийка, дето са ти я захвърлили във входа и всички за я настъпили с кални крака - НЯМА да си получиш пратката !

два пъти подавам обосновани с факти жалби до тази комисия, но и двата пъти нищо не направиха в моя защита. Тази комисия, начело с големия специалист от снимката, просто трябва да се закрие!

Изводите са, че трябва да сменят сайта на НОИ. И допълнително да не правят глупости като на преброяването да слагат на такива места Гугъл Аналитикс и каквито и да е чужди скриптове.

Не си прав. Основа за проблемите е безнаказаността в България. Некадърността на МВР, пародията на съдебна власт, която имаме и неизпълняването на наказания за криминални деяния и административни нарушения. МВР, Съда и Затворите (с главна буква), са причина да остане проблема въпреки, че : Сайтът на НОИ могат да го сменят. Други сайтове, които са много по-мощни източници на информация, не могат. При тях е проблемът - възможно е да ги ползваш от чуждо име, при което каквито и следи да оставяш (колкото и грамотно да е направена проследимостта на дейността във системите), не могат да те хванат. Демокрацията го изключва. Изключва го и в САЩ, и във Великобритания, и във Франция, и в Германия, и в Швеция, и в Швейцария, и в Русия, и в Народнодемократична република Корея, и в Република Корея.

Да да наша отговорност е да ги пазим. Ама като си в някаква администрация или банка ако не си напишеш всичките данни по три пъти на един и същи лист отказват да те обслужват, иначе е наша отговорност

На всякъде по Света стават издънки! Но хората бързо вземат мерки и решават проблема. Само у наше село Бyлгариcтан вечно слушаме оправдания как да не бъде свършено нещо. ЕНГ-а, ДДС 16 млрд, а ма те не били 16, а само 5 . Гинка с 10 клас и с 1 млн в джоба ще купува ЧЕЗ за 640 млн + ще инвестира.... и сделката си върви и никой не може да спре мафията да си краде!

Какво толкова чудно има - влезте в Търговския регистър, потърсете ПП ГЕРБ и ще ви излязат ЕГН-тата на всички в нея - и на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов и т.н. Когато един човек има фирми или е публична личност, всичко е на показ. И не ви трябва генератор на ЕГН-та.

"професор в УНИБИТ" мхм, разбрахме защо всичко е такова - егн-та, комисии, защити, напълно ясно е. за всички - ще може да съдите всички, които ви ползват и обработват лд незаконосъобразно и комисията няма да ви е необходима.

".. трябва да знаете на кой администратор ги давате.." - ходи се гръмни бе, този! в службите има стотина келеша, които правят цялата врътка и всяка кука ги знае. само, че става дума за такива суми, че схемата е буквално средство за контрол, а не толкова за самите пари.

Това което предположих вчера в коментар, даже са си го казали. В общи лини неизвестните числа са от 7-мо до 9-то. Като 9-то е четно за мъж и нечетно за жена. Последното число е контролно и се постига от останалите. Прави се за проверка, да не е натиснал нещо друго.Така че знаейки пола имаш само 500 възможности. Не знам защо слагат град, може би минават после по тях и така раздават номерата и са в последователност. Част от тези генератори не дават реални ЕГН-та, а възможни, на случаен принцип на неизвестните числа. Само че тези 500 възможности са изпробваеми и тук даже са казали къде. ;) За родени преди 1900 година към месеца се добавя +20, а за след 2000 се добавя +40. Всяка цифра без последната се умножава по тежест и се сумира и дели на 11 (10 на ЛНЧ - личен номер на чужденец). Остатъкът е последната цифра.

още ли има живи родени преди 1900?

Това си е от преди. Понеже не изписват цялата година, а само последните 2 цифри, възниква казуса, какво правят с неродените през 1900-1999 година и как ще им разберат годината? Тъй като месеците са от 1 до 12, то няма как да се сбърка при добавяне на число над 12. Ако някой е роден ноември, то в ЕГН-то за месец ще пише 11 или 31 или 51, в зависимост от века (-1 година) в който е роден.

Едни управници дето не уважават избирателите си не могат да правят нищо в държавата.

...е, как да уважаваш дебили или лош мат`рял, които купуваш с кебапче !? цакаш както можеш и бегаш. това е мотото на свинете набедени за управници и съветници на циганизираната територия мутристан.

СМЕШНИЦИ, справката по ЕГН за здравен статус е в сайта на НАП !!! Проверявайте си информацията.

Коментарът ми не съдържа спам и не е ивън темата. Коментарът ми обяснява, че няма сайтове за генериране на егн-та, а има алгоритъм. И всеки грамотен човек може да използва този алгоритъм и да си компилира сам "програмка" и да си "врътка" егн-та на лаптопа. Проблемите са другаде. И колкото и да триете частните мнения, хората няма да спрат да ги посочват. Проблемите се коренят в незащитеността на базате данни на държавните учреждения! Агенции, Министерства и т.н. Малко е да напиша че сте... вие отлично си го знаете.

Ти май въобще си нямаш на идея какво това регистър и как се защитава ?! Малоумник !!!

Модул 13?

Брей че и нагъл. Били личните ми данни мои и аз трябвало съм да внимавам на кой го давам. А тоя, на който ги давам излиза, че не е негово задължение да ги пази и може да си г подхвърлят с други оператори, което очевадно правят. И да попитам така наглия госин, трябва да не ползвам ничии услуги ли, защото почти навсякъде ми искат лична карта???? Ся те като не могат да контролират как се обработват личните данни - дай сега да обвиним хората, че не си го пазили...

никой нищо няма да те обвини. Просто ще открият фирма на твоя име, ще теглвт некви милиони а ти ще ги връщаш. какво да те обвинават ?

Както винаги - дупките в законодателството са "лична отговорност". А това, че всички институции, банки, оператори и какви ли не сайтове и фирми те задължават да ги споделяш - това не е проблем на държавата...

системата за ЕГН е въведена през 1977. Горе долу на това ниво е и цялата останала електронизация в държавата. Онези измислени "достачици на удостоверителни услуги" които събират пари за електронен подпис, на който нито една система в света не вяра, е типичен пример. Ама дебила български си купува флашка, после седвайки инструкцията си "хаква" собствената система, коато иначе би отхвърлила гордо закупеният сертификат... такива работи, по топлите страни вече дори паспорта от джоба не си вадим като влизаме в америка, вашите там им хакнали егн-то :) хахаха, а после на баойко по егн му се обаждат на телефона

Не е през 1977 г. , по-рано е.

В България, когато се взема кола под наем, фирмата сканира лична карта или паспорт. Може ли някой да ми каже това законно ли е? В други страни това никога не ми се е случвало, само в БГ.

случва се по всички страни. Интересният въпрос е, защо със снимка от сканирана лична карта в бг може да оркриеш фирма? ане е проблем че някой ти е снимал. Преди три дни ми снимаха паспорта, тук в топлите страни. Съвсем нормално е Но никой не може да ползва тази снимка за нищо, освен като доказателство че аз съм показал този паспорт.

В другите държави ако нямаш кредитна карта пробвай да си вземеш кола под наем !

Влизаш в имотния регистър , срещу 1лв платим през epay (не съм сигурен) си правиш справка за собственоста в който и да е жилищен обект. Излизат три имена на собственика ЕГН, ипотеки и тн. Тоест ако искаш да вършиш имотна измама , имаш всички необходими данни срещу 1лв.

Зареждаш си там някаква сума и може по ЕГН да си вадиш справка за когото искаш. Има малка разлика за частни лица и фирми какво може да ползват, но за имотите няма ограничение.