След 20 г. щели да изчезнат готвачи и таксиджии

През 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента.

Обратно в новината

Коментари - След 20 г. щели да изчезнат готвачи и таксиджии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това за трансформацията и за изчезването на много професии съвсем не е утопия, нито мираж. Изследователите пишат, че "основната суровина на земеделската епоха е била ЗЕМЯТА. Основната суровина на индустриалната епоха е било ЖЕЛЯЗОТО /по-точно СТОМАНАТА/. Днес /вече се говори и прави днес/, ДАННИТЕ са основната суровина на ИНФОРМАЦИОННАТА ЕПОХА. Тук можем да вметнем, че пресилено и неправилно се преекспонира ролята на роботите по известната плъзгава и съвсем погрешна аналогия с ЧОВЕКА. Още през 1987 г., известния ерудиран британски технически журналист Джон Хартли, обходил всички създадени пилотни автоматизирани заводи в Европа и преди всичко в Япония написа в своята изключителна книга: -ГАПС, а не роботиката е началото на новата промишлена революция в света. /ГАПС/FMS-Гъвкави Автоматизирани Производствени Системи/Заводи/. За голямо съжаление, нашите два ГАПС-а, създадени по същото време в ЗЗУ-Стара Загора и в ЗММ-София, модерни и изградени с западно технологично оборудване, бяха унищожени от нашите, нищо не разбиращи от икономика и иновации псевдодемократи. Що се отнася до Системата, или великото творение ЧОВЕК-това е прекалено, прекалено сложно и все още неразгадано докрай творение, за да се плашим, че някаква елементарна машина-робот ще го управлява. Освен това, още се знае, че пропастта между ЧОВЕЦИТЕ и роботите ще си остане- тя е толкова голяма, че в обозримото бъдеще няма как да бъде запълнена.

Има такава тенденция наистина, но при нас тези процеси ще се случват по-бавно, което всъщност е хубаво. В крайна сметка ще се наложи да се преосмисли цялата система на стопанството. Корпоративните данъци ще вървят само и единствено нагоре, за да неутрализират повишаващата се ефективност. От другата страна, в разходната част ще е субсидираната заетост - без значение дали под формата на раздута администрация или агенции с неясни функции или пък нещо друго. По всичко личи, че Бг поддържа правилна разходна част. Чакаме да се обложи капитала.

тоя нещо се е чалнал,сигурно всеки ден си оправя надуваемата секс кукла и си мечтае да я смени с робот.

Дааа, с една дума всички ще изчезнат, но такива като този болен мозък ще векуват и ще обучават роботи. Абсолютно психо е този. А кой ще купува и потребява произведеното от роботите бе отворко? Щото роботите нито ядат нито пият нито друго потребяват. Аман от ненормални изроди!

Епа,я мислим дека това е истина.Оти са то готвачр като нема да има ора.Ни да ядат ,ни да одат.

Прочетете "Мъглявината Андромеда"! Но там става дума за след 50века!А иначе е прав!

а в лудниците и в затворите вкарват за по-малко!

И пак ; плагиата накоФ ,алкохолих и измекяр изгонен от доста места ръси прогнози?защо?

Прави си реклама. Явно е намерил начин и за безплатна такава на сайта на дира..

прав е, но още не е станало. все още си има нужда от много професии, където се работи с ръцете. в бъдеще ще има все повече работа свързана с компютри и роботи. а това, дето мнозинството щели да почиват цял ден и соцялни помощи, нито ще стане, нито е добро. господ е създал човека за работа, да е независим, не да чакаш соцялни помощи.

И каква точно ще е функцията на стотиците хиляди неграмотни ромове?

И без да съм всезнайкото Наков на тоя въпрос мога да ти отговоря: Също като в момента - потребители на социални помощи и придобивки и производители на чавета.

А ако измислят роботи, които могат да пишат софтуер - какво ще правите г-н Наков?

Ще ги обучава! :)

Това момче , не е лош човек, ама като всеки софтуерист се смята за професор по всичко, а всъщност не знае и не умее нищо :)))

Абе има някои умения, несъмнено, ама много пАра отива в свирката и за колелетата не остава достатъчно...

Наков, ако изчезнат проститутките, дали ще ми пратят някоя роботка с метална вагина?? По-лесно ще е да опъна твоята жена.

То и ти ще станеш ненужен - при тая девалвация жена ти на драго сърце ще замени златното ти сърце за железния ... на робота!

Наков дали спря да злоупотребява с алкохол ?

Това е все едно той да те попита дали си спрял да злоупотребяваш с машинно масло...

Има прекалено много фактори в така усложненото ни световно обество и промяната на само един от тях може да доведе до промяна в стотици други. Нека вземем една Япония която е символ на силно развита техника, електроника, роботика, енергетика и т.н. Реалността е население около 150 000 000 човека ( по памет ) на няколко острова. Силно застаряващо население, голяма зависимост от чужди ресурси, хора работещи на на 80 години, огромно мнозинство без перспектива, лудост в училище, непрекъсната надпревара и самоубииства. Дори и тези хора няма да постигнат написаното горе, просто няма откъде да дойде пари за излишните примерно 80 000 000 японеца. Мечтанията и свободните съчинения са едно, физиката и елементарната математика казваща, че има толкова хора имащи нужда от толкова енергия, която я няма ( петрол, храна, жилища, медицина) е реалност с която и роботите не могат да се справят

в София, може би, това си е град-държава, там не мислят за останалите в България ... факт.

Експерт ли е Светлин Наков? Безспорен, и то топ експерт по софтуерни технологии. Разбира ли от роботика? Вероятно, но все пак това не е програмиране. Разбира ли от средства за производство? Извън програмирането, едва ли. Ще се сбъдне ли подобна прогноза? Слабо вероятно. Така, че бакшиши спокойно, няма да изчезнете, както не са изчезнали и пилотите въпреки пълната автоматизация на процеса на пилотиране.

Сигурно ще ловят инвънземни да работят.

Сериозно?!? А некадърните шефове кога ще изчезнат?

Некадърните шефове ще изчезнат вкупом с некадърните работници. За какво му е на работника-робот началник-човек. Един изкуствен интелект ще се справи много по-добре от човека.

А за какво изобщо му е на изкуствения интелект, човека. Изкуственият интелект ще управлява роботи, които ще вършат всичко. Човека става едно напълно излишно звено.

През 19 век са предвиждали, че конският тор щял да покрие улиците с еднометров пласт, но създали автомобила. През 1967г. реномираната "РАНД корпорейшън" предвижда че през 1972 ще се предотвратяват ураганите, след 1982 щяло да има постоянно обитавана лунна база, ,през 90-те години на XX век щяло да има ваксини за всички болести причинявани от вируси и бактерии, а през 80-те години на XX век всички деца по земята ще посещават едно училище....

И сега е от журналисти няма нужда, пишат само поръчкови глупости! И едно уточнение 2030 не е след 20 години, поне математиците така ни учеха, а може и тях да махнат за да е по прост електората и да гласува за разни тикви!

Колите в БГ за да са самоуправляеми трябва да ги има на пазара в момента. След 20 години Българина отива да си купи нов внос кола (естествено 20 годишна).

Много buthurt коментари в тази статия. Наистина много хора ще останат без работа за съжаление и това е проблем който се обсъжда от доста време. Въпреки всичко промяната е неизбежна. Човечеството винаги се е стремяло да олеснява живота си и това няма да спре, просто защото на вас не ви харесва.

...омазани гащи. а ти с дяволите ли ще векуваш бе, келеш...ти си едно миришещо парче месо, което ден след загнива по-малко и утре ще си в гробищата....на кой-се заканващ бе , бъдещ трупе

Къде видя заканване? Нито съм се заканвал, нито съм убиждал (за разлика от теб). Просто констатирах фактите, а те са ясни: 1. Вече има разработени системи, които успешно да подменят middle managment позицийте в голмите корепорации. 2. Има разработен софтуер, който успешно замества Арт/криейтив директори 3. Единствената причина автомобилната индустрия да не се е роботизирала изцяло са синдикатите... Фактите са повече от ясни и никой не е застрахован, нито аз нито ти. И това, че на теб това положение не ти харесва си е изцяло твой проблем. А езика, който ползваш показва не само, че се чувстваш застрашен ами и че ти липсват първите 7г.

Избиваме се !Вчера в ж.к "Младост "във Варна 24-годишен младеж убил баба си ,която била на 83 години горката жена.Младежа е бил сексуално незадоволен според мен !

Ако имаше секс роботка щеше да е презадоволен и баба му щеше да е жива.

1. Кадърните и сега заминават зад граница. 2. Необразованите и сега са "обгрижвани" социално и раждат на 12 години, защото са стимулирани 3. Бюджета се пълни от данъци, ама някой за да ги плаща, трабва да работи. 4. Институт по крадене и да различава "джилезу" има и сега.....

Тоя пич е поизкукал. То и сега, за ДА банкрутира една фирма и трябва и трябва силен отдел Кадри и силен IТ отдел. Повечето сме гледали "Завръщане в бъдещето II" от 1985, където основните действия се развиват през 2015. Напишете в Гугъл BACK TO THE FUTURE II's 2015 vs The Real 2015 и ще видите колко алко неща са се случили и също ще се посмеете.

И САМО МУТРИ И НЕРДОВЕ ... БАХТИ ГЕЙСКИЯ РАЙ :))

Кой са лошите и кои добрите работници?!? Това,че работиш,каквато и да е работа различна от програмист лоша работа ли е?!?!? Ами то един ден и те ще изчезнат,не се знае технологиите,до къде ще стигнат. Може изобщо да няма нужда от хора,като сме малоумни да се избиваме и да правим роботи,които в последствие да ни изтрепят. Кои са лошите работници не разбрах,коя работа е лоша?

"Лошите работници изчезват след 20 години" А добрите,веднага!

Какво,роботи ли ще си отглеждаме?!? Малоумници! Такива статии сме чели и преди 20 години,но ето,че не се случват така нещата! Може би след 100 години ще са подобни,но пак няма да са същите! Ако не сме се избили до тогава,хората ще строят космически кораби за прелитане до звездите,но силно ме съмнява,че дотогава ще сме се изтрепали с това тропане на оръжия и от алчност!!!!

"работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. " Тогава, като избирател, ще настоявам футуристичният шаман Светлин Наков да бъде назначен за социален министър. От любопитство - за да видя как той ще се погрижи за издръжката на поне 70 % от населението...

Уважавам го, но този път се е изказал неподготвен относно готвачите. Ако има предвид места от сорта на Маакдоналдс или подобни, където няма готвене, а само затопляне, съм съгласен, но там не работят готвачи.

Преди два дена автономна кола на Юбър блъсна и уби пешеходка в Америка . И сега като са мръсни или замръзнали сензорите на парктроника не сработват , представям си как ще работи един автономен автомобил при дъжд и сняг ! А то тогава такситата са най-необходими . Може и да се случи това с пълната автоматизация на транспорта , но може да стане само в една идеална среда без хора- шофьори, без пешеходци , колоездачи и животни на пътя !

Само дето не беше пешеходка а колоездачка и не е от замръзнали сензори а защото е изскочила пред колата. И дори с 1 смъртен случай автономните автомобили пак са по-добри от 90% от наще шофьори. Тук в дира няма ден без статия за фатална катастрофа по някой селски път... Автоматизацията идва Шишо да му мисли...

Milen Gagov

Ще се возиш ли в такава???

Колата на Убер уби неправилно пресичаща пешеходка през нощта. За сравнение у нас въпреки много по-малкото население и посред бял ден на пътя умират стотици годишно. Тоя пример е като при антиваксърите - да, има единици пострадали от ваксини и едновременно с това стотици хиляди, които вече не умират от заразни болести. Да не говорим, че след този инцидент автономните коли ще се подобрят, а средностатистическият човек ще е все също толкова калпав шофьор.

Тоя е издрънка тотално

Колко ше струва едно роботизирани такси, а кой би инвестирал това е друг въпрос.Всеки чуждестранен инвеститор идва да изпере едни пари в България за около пет години и дим да го няма...Това ли е прогреса на техниката, който води до Геноцид...

Чета коментарите долу и се дивя на ограничеността и дебилщината на някои от коментиращите. Хора, човек е толкова голям колкото са големи мечтите му. Бъдещето ще дойде и няма да ни пита дали може или не. Свалете капаците, излезте от кутиите и помечтайте. Не знам дали Наков ще познае бъдещето след 20 години, но е добре че мисли и има визия за него, а не само мрънкя и се оплаква.

Едно е да...мечтаеш, а съвсем друго е да...говориш открито глупости, окрилен от факта, че някакви идиоти са ти дали трибуна!!! Мечтите са си твои, дръж си ги за лично ползване, защото никой не го е еня за твоите...блянове:)))!!! П.С. И понеже сме на тема мечти, то си позволявам и аз да споделя една от моите, която е..., че си представям, как този индивид отива на ресторант с такси, управлявано от...самото себе си, а в ресторанта ще му сервира... "златният робот" от сагата... "Междузвездни войни", яко а:)))?!? Междувпрочем и... Хитлер е бил един вид... "мечтател", нали така?!?

Наков едва ли знае, какво ще му донесе...утрешния ден, а някакви си тук, взели да го насърчават, че щял да познае за след...20 години:)))!?! Да не би...Наков да е преродения...Нострадамус:)))?!? Ако е така, то...да започваме с преквалификациите:)))?!?

България след 20 г. няма да я има,ще има Цингалия и ГЕРБ :)

Че нали тука се говори за ония 85% дето избират ГЕРБ. Те като изчезнат, кой ще ги избира?

имаше следните професии: машинописки, куриери, оператори на телекси, оператори на фотокопирни машини, опаковачи на пакети, улични продавачи на сладолед, фотографи по улиците и по плажовете, домакинска длъжност във всяка организация, платен партиен секретар на БКП във всяка организация, платени комсомолски секретари, огромни редакции на вестници и списания - до 2 000 души, словслагатели и метранпажи, многобройни печатници, хиляди работещи по ДОСО, ОСО, и прочие организации за подготовка на младежите за труд и отбрана, хиляди градски и селски бани с бански персонал, и още много и много професии, които изчезнаха за нула време. Така че прогнозите на тоя слабо представят бъдещето, което ни очаква. Внимавайте като си избирате професия...

Помня даже и други.

Половината професии дето си ги изброил в началото още си съществуват .

Кажи нещо за новите професии, които се появиха: платен трол, плеймейтка, професионален политик, професионален измамник, трайно безработен ром, раждащи 12годишни деца, магистрален грабител, поръчков убиец, просто мутра, разпространител на дрога, мъжка проститутка и т.н.

Този шибан лозунг, зад който стоят подлеци е пълна лъжа. вие виждате, че хората масово не могат да готвят, че храната е отровна, че водата е отровна, че напитките са отровни. За да е истина това, трябва хората да изчезнат, защото винаги ще има хора, които искат да хапнат навън едно кебапче с някоя бира. Едно време комунистите обещаваха, че парите ще изчезнат, че юристите ще изчезнат, че всички ще бъдат равни. КУР! Драги, зрители! Четете ли това все още ! Значи сте живи и не вярвате в лъжите. Не губете здравия си разум, защото ТЕ искат да сте слаби, болни , роби , боклуци, немислещи, безволеви, алкохолици, наркомани, зависими от всичко, което могат да ви продадат! Те искат вашата жертва, от която също да спечелят пари. Но ние сме българи и тях ще прескочим!

Човека в голям процент ще бъде излишен и войните ще са по мащабни.

Само дето и на бойното поле ще е излишен. Само като пример, един изтребител може да е много по-бърз и маневрен ако в него не се вози крехка торба вода и органи.

Този индивид ще пасе овцете с компютър!

Програмистки идеализъм. Който не знае как минават 20 г., като 20 дена си минават. И светът е пак същият.

Светът е същият, ма земеделието не е.

Според този господин, след 20-30 години комунизмът вече ще е дошъл в действителност, а не хипотетично, както ни лъжеха в продължение на много десетилетия комунистите.

истината е в относителността, а не в абсолюта

истината е в относителността спрямо абсолюта

За сравнение вижте как са си представяли бъдещето през 1900 година и ще видите че са познали 1%.

Явно не си чел Жул Верн.

За да отстъпят място на...още по-лоши. Просто идея си нямате какво расте в момента и какво ни чака съответно!

Наков, приятелю, ти май не живееш в реалността на България. Това, за което говориш е наистина така и действително това е бъдещето, но за държавите, които се развиват с бързи темпове и то основно в Азия. Например за Япония, Китай, Сингапур може да се случи и то доста по-скоро, но не виждам в България как ще стане в близките 100 години. Тенденцията е такава, но не виждам да се случи до 2030 в България.

ЗНАЧИ ЕТО ЗАЩО ИДВА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МИГРАНТИ В ЕВРОПА ! ТЕ СА С МНОГО УМЕНИЯ И КВАЛИФИКАЦИЯ - НАЙ-ВЕЧЕ В ПРАВЕНЕТО НА ДЕЦА И ИЗРАБОТВАНЕТО НА БОМБИ !