САЩ проверяват Фейсбук заради скандала с личните данни

В САЩ започна проверка срещу Фейсбук. Федералната комисия по търговия разследва обвиненията, че личната информация на 50 млн. потребители са били употребени.

Обратно в новината

Коментари - САЩ проверяват Фейсбук заради скандала с личните данни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От години обяснявам на близките си, че тъй наречените "социални" мрежи представляват "технологията", чрез което са следени и манипулирани ежесекундно, че към тези "социални контакти" се изгржда зависимост подобна на зависмостта към наркотици, че цялата свобода на индивида, свободна воля и т.н. високопарни изхвърляния се стопяват и изчезват а "индивидът" дори не осъзнава това - превръща се в зомби ! А четете какво говорят сега гурутата на тази "технология" и знайте, че опитните мишки и бройлери сте вие !

А здрасти! Целият този шум не е заради Фейсбук, не е дори и заради Тръмп. Опитват се (успешно!) да скрият другия голям скандал в IT сектора в САЩ, който е много по-опасен от продажбата на данни на потребителите на Фейсбук. Преди садмици стана известно, че Google са предоставили на въоръжените сили на САЩ АІ (artificial intellect), който успешно е задействан в програмата на САЩ по ударните и разузнавателни дронове. Това е началото, за което предупреждаваха много от светлите умове в науката (вкл. и Стивън Хокинс), а че прилича на серията филми "Терминатор" си е "чиста случайност"... А иначе: 1. Фейсбук просто са си продали данните и това е ясно. Простичко е - получените данни са за академично проучване, а не за търговски цели. Направеното въз основа на тях академично проучване спокойно може да бъде за търговски цели - така, както университети и академии продават резултатите от проучванията си. 2. Като си правиш профил ти съобщават, че имат право да ти продават данните за маркетингови проучвания - няма кво да мрънкаш, че сам си се натресъл без да четеш на какво се излагаш.

"Всяка база, колкото и добре да живее, все някога я хакват."- Паоло Куельо

Новите електронни дневници в училищата ще предоставят същата възможност за детските години на цели поколения.

Само за 50 млн потребители, да може би само за тези на територията на САЩ, а другите 500 млн - по света, те просто са качени в инфо масива и чакат своя "звезден" миг !! Някой действително ли е вярвал, че "умното и предприемчиво" еврейче-американска мечта е "създател" на този сайт, сайт, който може да архивира данните на милиони жители на Земята , както и да манипулира тяхното съзнание в нужния за това момент !!

Новите политици, каквито се Тръмп, Путин и Борисов могат да печелят много гласове поради причината, че нямат ясно изразена позиция, която да следват последователно. Затова е лесно да бъдат представени за хора, които не са глупави , а пред някой дори и за гении. Народните поговорки смятаме, че са мъдри, а това се дължи единствено на факта, че има коренно противоположни, които се използват в различни случаи. Сговорна дружина планина повдига, обаче 9 баби - келяво дете. Така са и новите политици. Важното е да се създаде ПР кампания и да се представя пред определена група от хора извадка от контекста. И на тримата можем да им намерим коренно противоположни изказвания по еднакви проблеми, и тримата не се притесняват да си сменят мнението по даден въпрос. Колкото и да спорите и за тримата може да прочетете, че СА НЕПРЕДСКАЗЕУМИ. И разбира се и за тримата техните ПР екипи ще ви манипулират, че това е ТЯХНАТА СИЛА, ЧАР и прочее. Истината е, че просто, когато парвиш взаимоизключващи се изказвания трябва някой да се постарае те да стигат до определен кръг хора в различна степен. ЗА един кръг от хора това да да е представено като екстравагантност за други като категорична позиция.

Сега, книжните мажаги от САЩ близачите от Запада и българските много ниско наведени блюдолизци ще се извинят ли на Русия- че не са манипулирали избора на Тръмп.Ха да ви видя.Няма да ви видя , ще се покриете докато бурята отмине и позабравим.

Единственото неморално, но затова пък законно, действие е това че един "приятел" е дал разрешение да бъдат ползвани данните на всичките му приятели... но това пък е част от търговския договор който всеки който си е направил профил във Фейсбук доброволно е приел. Друг е въпросът че Кеймбридж Аналитика е повлияла на изборите и в други държави а нейното реноме в този бизнес е причината да бъда наета от предизборния щаб на Тръмп.

Не е и неморално. Не "приятелят" е оголил пред всички "приятелите си". Сами са се оголили. А и данните за приятелите ти са интересни не заради самите тях, а заради тебе - защото дружим и сме свързани с такива, с които имаме общи интереси, на които сме подобни. Т.е. по приятелите и средата на един човек може да се направи извод за самия човек.

Не съм съгласен че е морално защото при подписването на договор с компания която предлага дадени услуги срещу споделяне на лични данни човек се съгласява неговите данни да бъдат продавани на трети страни, но се съгласява да бъдат продавани единствено неговите данни, а когато става дума за използването на данните на "приятелите" се експлоатира глупостта на тези които са споделили данните си с тези "приятели" което е законно защото Фейсбук в договора си не го забранява но аз смятам че е неморално;)

тя мутрокнижката си е на службите. Сами се следите, а те печелят от това, че някой иска да ви манипулира чрез вашите си предоставени данни. Безкрайно неморално, ама какво да се прави - Сноудън бил предател, а теорията на конспирацията била лудост.

Не ми става ясно как, дори да имат инфо за интересите и убежденията ми, могат да ги променят. Който е податлив на внушения, е достатъчно да го облъчват с ТВ и фалшиви новини- пълно е навсякъде с такива. Или управляващите във всяка "демократична" държава могат да те заливат с помия от всички информационни източници, а ако някой друг иска да сведе информация до по-широк кръг от хора, но не разполага с платени или държавни телевизии, е престъпник, ако го прави през Фб или други социални мрежи. Наблюденията ми се основават на българските източници за внушения- ежедневно ни заливат подбрани информации за "успехите" на сегашното управление- като че ли живеем другаде и не виждаме какво става около нас. Но който не гледа само 1-2 канала по Тв, а проучва информацията от повече източници, вкл. и чужди, е трудно да бъде манипулиран.

Не винаги целта е да ги променят. Често е да ги затвърдят. Това от една страна. От друга, хората (ако не всички, то много голяма част) се променят постоянно, вкл. и в най-твърдите си убеждения. Всяко едно убеждение може да бъде разклатени и в крайна сметка променено. Въпрос на време, постоянство, подходящо средство и подходящо съдържание.

Разликата с масовите медии е огромен, защото става въпрос за индивидуален подход. Като костюм по поръчка - специално за теб. Специално ти си манипулиран, защото се заблуждаваш, че като търсиш информация от различни източници стигаш до истината. Реално има един източник, на който вярваш , а останалите използваш за да се самозаблудиш, че не те манипулират и търсиш между редовоте доказателства, че си прав. Чрез фейсбук ще разбера дори и това, което ти не знаеш за себе си - какво те кара да вярваш на този източник и кой е той. Отделно ще знам какво е материалното си състояние, кои оса хората на които държиш, кой е авторите на когото вярваш, какви са ти хобитата, дали си склонен да следваш победителя...

"Поддавам се", но "податлив".

И кое е странното? Лумпените се регистрират във Фейсбоклука и яростно споделят всичко за себе си. После се сърдят, че са употребени.

Абсолютно си прав, навсякъде по света дебилите са повече от 80%.

Ако някой знае поне една причина да се регистрираш във Фейсбук нека да я сподели.

Ето ти една - комплексарите се опитват да доказват на другите комплексари колко за значими хехе

Има такава. Една е. За да научиш нещо (или всичко) за личния живот на някого.

В България личните данни ги има всеки който си поиска защото навсякъде ти искат копие от личната карта..Само в нап един куп лелки ежедневно боравят с тях и микой неможе да каже дали не са ги дали някъде..Личните данни отдавна са ""ОБЩЕСТВЕНА'' тайна...

Така е. Но тук става дума за нещо малко по-друго. Личните данни сами по себе си нямат никакво значение. Стават ценни само ако са обвързани с поведенческия профил (какво четеш, гледаш, купуваш, харесваш). Това дава възможност към лицето XYZ да бъдат отправени точно определени послания, целящи да го насочат към дадена стока (или, в случая, към политически избор, което е същото). Това, за което се вдига врява, нито е нещо ново, нито е нещо незаконно. Рекламата го прави всеки ден.

Така е, никой не се интересува от личните данни. Важно е какво търсиш, какво харесваш за да може да бъдеш атакуван с подходяща реклама. Все тая е дали се казваш Иван или Драган. Говедата си притесняват, че някой знаел името им.

Ай стига с тези лични данни! Какво като ми знаят всички данни от личната карта. Всички данни от личната карта са, за да може достоверно да се удостовери моята самоличност. Тук става въпрос да ви измъкнат такива лични данни по скрит за вас начин и да ги използват за да ви променят мнението пак без да разберете, за да получат от вас желаният от тях резултат, като при това вие сте сигурен, че това е вашето мнение. Важното е с какви цели, намерения методи и средства се ползват личните ви данни.

И какво като го проверяват след като личните данни вече се знаят???Не е ли по логично да ги накарат да заплатят новите документи на потърпевшите вместо да си играят на идиотизми..Както разбрах това било търговска сделка:))))

Какви са тия нови документи, които да бъдат заплатени? Всеки да получи нова самоличност ли? Защото сам и доброволно е казал на всички всичко за себе си.

Ами тия профили са там, за да бъдат продадени и употребени. Федералната комисия по търговия е забравила, че в САЩ всичко се търгува.

Тази манипулативна шпионска организация "Фацебук" трябва да се забрани! Фацебук=зараза!

И защо? Доколкото знам, никой не кара насила никого да прави профил в тефтера. Това първо. След това в този профил, с образ и слово, да покаже на цял свят какво яде и пие, какво чете и гледа, какво харесва и какво не харесва, къде ходи, какво прави и с кого дружи. И най-важното - да обвърже всичко това С ЛИЧНОТО СИ ИМЕ. Това второ. А отгоре на всичко да се съгласи, че всичката информация, която споделя, може да бъде използвана по всякакъв начин. Това трето.

Бах ги тия луди крави ве! Тия руснаци са навсякъде ве! И пак Путин лично е виновен! Той сам е данлоудвал данните! Тия наистина са малоумни олигофрени, трепят се по училищата и гетата, и пак Путин ще е виновен!

Истинският проблем е, че неправомерно са използвани лични данни за да може някой да се опита да направи тези хора нещастни. В 21 век повечето политици всъщност единственото, което правят е да се опитат да ни направят нещастни за да гласуваме за тях. В България 100% от парламентарно представените партии са спечелили гласовете си на базата на това, че са лишили от спокое и щастлив живот своите избиратели. За ГЕРБ се гласува , защото сме нещастни, че БСП и ДПС ще откраднат всичко и ще фалират държавата. ЗА БСП се гласува, защото сме нещастни от авторитарното управление на ГЕРБ. За Патриотите се гласува , защото сме нещастни, че араби завладяват ЕВропа и БЪлгария. И т.н. и т.н. Положението с медиите е абсолютно същото - печелят от това да ни правят нещастни. Аз ако съм на мястото на ощетените хора от Фейсбук ще заведа дело, че целенасочено са ме лишили от щастие.

Вестниците контролирани от демократическата партия започнаха война срещу фейсбук, твърде много ги удари финансово социамлната мрежа.

феиса и интернет не са за всеки.....мен ме направи милионер.но познавам мои близки бая ядове браха с нета

Феса и интернета ще ги налагаме повсеместно. Който не иска ще бере ядове.

Много скоро на всички ще стане ясно каква пералня за пари са подобен род социални мрежи и какво може да се прави с тях. Шпионажа никога няма да спре, а постоянно ще се трансформира.

И какво излиза? Че заслуга за влияние върху изборите в САЩ имат англичаните, а не руснаците? Така ли?

парите са дошли от лукойл

Бойците на ИГИЛ са били на ведомост в Роснефт.

И двете, дядо попе...

Вчера беше руснак, днес според статията е руско-американски учен, утре сигурно ще е чистокръвен американец. Нямам фейсбук и не виждам защо има някакъв проблем с това инфо, при положение че хората доброволно са качили лична информация там. А и трябва да си рядко глупав и душевно беден, за да си снимаш новата татуировка и да я качиш във фейса, да отидеш на море и да снимаш плажа, който да качиш във фейса, да снимаш рождения ден на детето ти и да му качиш снимки във фейса и т.н. Абе евро-атлантически джендъри.

Много е важно да се чекваш къде си, дори това е кенефа... Нищо не разбираш :)))) Как Пешо от Младост ще разбере, че си с гаджето му в мола, ако не му го покажеш у фейса? Тошо от компанията ще му каже, но друго си е лично да му се похвалиш... Майтапът настрана, прави си бяха от ЦРУ, като казаха, че ФБ им е спестило доста работа.... Поради някаква причина повечето идиоти си мислят, че данните им не се споделят с никого, макар, че това би обезсмислило платформата .... Да се чуди човек, показва си и голия задник, после се ядосва, че сума народ го е видял....

Точно в десятката! Всички водещи разузнавателни ведомства в света откриха през последните 15 години нов отдел за анализатори. Наричат го "Социално инженерство / social engineering ". Та, само от тъпи постове в разни кенефни мрежи , въпросните анализатори правят супер точен профил на хора. :)

Всичко е точно така, както го описват. В бизнеса, където обичайните маркетинг канали вече не дават никаква резултатност (пр. една мейл кампания преди 15 години даваше резултатност 5-7%, сега - само 0.2-0.3%) се използва същата стратегия - т.нар. "Контент маркетинг". Идеята е да ти представят някаквя реклама под формата на история/кратка статия, която ти четеш с интерес. Това е единстваения канал в момента, който дава някакви резултати. По-интересното тук е, как точно "Кембридж Аналитикс" са манипулирали стрийма на юзърите. Това без участието на ФБ НЯМА КАК да е станало. Затова и акциите им падат - защото едно е да продадеш данните на потребителите си на трета страна (това всички го правят), съвсем друго е да манипулираш стрийма им В ПОЛЗА НА НЯКОЙ, особено, свързано с политиката. От изказването на нашия "интернет предприемач" не разбрах нищо друго, освен, че са го викали да пише софтуер за психолози в ранна детска възраст (браво на момчето, ЮНАК). Контент маркетинг отново (в случая, минутки за самореклама :)).

Това което правят за реклами, тук са го ползвали за други цели. Едно време имаше FQL (Facebook Query Language), за зайвки за данни към тях, ама го прекратили. И контакти от телефон съм вадил, но най-странното е, че дават да вземеш информация за контактите, но не и на самият потребител на телефона. ;) Отдавна не съм се занимавал.

Добре де, качвате лични данни на платформа, чието основно предназначение е да събира и обработва информация. Качвате снимки, показвате кои са Ви приятелите, описвате предпочитанията си, започвайки от марката кафе и свършвайки с гласуването на последните избори. Подробно описвате плановете си за бъдещето, както и текущите занимания. И очаквате, че тази информация ще остане анонимна, а социалната мрежа зорлем ще се грижи за сигурността Ви, напук на Вашите действия!?

Поредното доказателство какво социално зло за социалните мрежи. Колкото повече ги ползваме, толкова по-асоциални ставаме.

Това със запазването на данните и проблема, че не ги трият не е от вчера... Още преди години проблемът набъбна и излезе на светло. Стана ясно, че за да ти изтрият данните от сървърите си (ако си спрял акаунта си, както и изтритата уж информация от активни потребители), трябва да се позовеш изрично на закона и да процедираш през Агенцията за защита на личните данни, демек през централата в Ирландия. Само тогава има реален успех. Сума народ изказа възмущението си още преди години, когато при изтриването изискаха да получат данните си - десетки DVD с доста гигабайта "изтрита информация" ....

Това е поредният либерален лъжлив балон, който скоро ще се спука. Ние тук лесно ги разпознавама, защото БСП и ДПС пускат такива всяка седмица.

хубаво е , че има хора които проумяват , че лицевата книга не е само лайкове и постове ;) Лошото , че тези с лайковете и постове все реват , че някой им краде данните :D

Накрая ще излезе, че Сноудън ще излезе прав, американците ще го заобичат и може даже президент да си го направят.

Ама добро утро. В ерата на модерните технологии много по-изгодно и лесно е да създадеш мрежа, в която стадото само и по желание да си казва всичко, а ти само да събираш. Нали никой не вярва, че някакво си пъпчиво студентче измислили някакъв велик софтуер и станало милиардер. Някъде там в розовата история се премълчава факта, че ЦРУ са го спонсорирали доста сериозно. Най-голямата измама да Дявола е да заблуди хората, че не съществува...та така...стадото само да се отказва от свободите си и да си продава душата и информацията за всичко, което обича, мислил и го вълнува...

Че кой ги е карал насила да си разголват личния живот в подобни "програми"Те достатъчно ви шпионират от където се сетите дори в къщи но не доброволно !