РИОСВ: Рисковано е да спасявате щъркели вкъщи (видео)

Спасяването на премръзнали щъркели в домашни условия може да се окаже опасно за здравето на хората, ако те носят инфекции.

Обратно в новината

Коментари - РИОСВ: Рисковано е да спасявате щъркели вкъщи (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не бъркайте политиката с обикновените турци. дайте инфо, за да му помогнем с някой лев, опериран е и въпреки всичко прави добро. човек който обича животните, земята, той е добродушен човек.

Баси, като чета статията все едно се говори за някакви села в Турция...

какво казва на страницата на Дивите животни Любомила:/перифразирам/: "Да се сигнализира само за ЛЕЖАЩИ птици. Стоящите прави в нивите нямат проблем. ЛЕЖАНЕТО е индикатор за проблем. И, че щъркелите са издържливи птици дори и на по ниски температури за по-дълъг период от време. " Природата не ги е създала беззащитни както си мислим ние. Ние сме по кекави дори от едно врабче. Въпреки, че се мислим за велики и безсмъртни. Радвам се, че има все още хора добри и грижовни.

Може да нямат почти нищо скъпо в къщите си, но има чисто злато в сърцата си.

Минаха два дни! Какво направи РИОСВ? Вярно казаха да оставим птиците да си умират на воля! И да подаваме сигнали!!

до човека на видеото, абе човек негледаи камерата , всяка секъунда е важна , продължаваи с нагревките,

Минаха два дни! Какво направи РИОСВ? Вярно казаха да оставим птиците да си умират на воля! И да подаваме сигнали!!

ама крайно време е Борисов да се намеси или да праща спартана или кугарите ,та да закарат щъркелите на юг ,като се оправи времето ще ги върне пак

Какви са тези Севгин, Сафет, Халид, турци ли са ? .... да чисти турци..обичат си..родния краъ...мирни..тихи..и само заради това че са с турски имена...някоъ може да им забрани дори..да спасят птици..ааъъъ сиктир...вие сте злобни дори за наъ елементарното човечко..да спаси6..живот !! пи6а от İстанбул...и се гордея с тези..''прости'' мои сıселяни..

тия хора са толкова турци колкото аз китаец.Не е ли по-точно да кажем българи мюсюлмани.Този човек го познавам лично и говори макар и през машинката си идеален български език....турчин бил защото името му е турско....

потурчени преди векове българи.

Величието на една нация, си личи от отношението и към животните.

Ужас,ужас,какви коментари само!Браво за какво-за това,че неграмотния Хасан и челядта му се въргалят в леглата с диви животни?И аз като данъкоплатец трябва да плащам за ваксини на децата му,само защото той няма ум в главата си-съвет даден в някои от коментарите! Знам,че в България има много прости хора,но не знаех,че са толкова много! Прост и неук народ,никаква здравна култура!Не съм очаквала такова нещо! Прост народ,проста държава! Много жалко!

Наричаш човечността ужас. Кой ти каза, че ще плащаш на децата ваксините. Тези хорица живеят при условия, различни от префърцунените условия в града и са много по-здрави. А това, че помагат на птиците е най-благородното нещо.

Животни в беда винаги са търсили помощ от хората. Кое тук е странното? Честно, по добре да умра докато спасявам животни от колкото хора. От животно лошо не съм видял до сега.

тука съседа спаси един пеликан и сега го мъчи нечовешки запек. внимавайте, с дивите птици шега не бива

Има надежда все още в тази държава, щом са останали такива хора като тези, за които се споменава в новината!!!

оле мале тия РИОСв какви бяха...айде у лево и се закривайте...мишки...грижете се за въздуха, водата, хепатитите по гетата, ...мръсници долни

Ами ще те ухапе като си проста. Сложи му една ластичка на клюна и няма да те хапе. Като го пуснеш в плевнята му сложи вода, храна, затъмни помещението и му свали ластика.

Добре, че все още има добри и жалостиви хора, които ги е грижа за животните. Ако чакаме някоя държавна институция да си свърши работа, всички щъркели или отдавна ще са премръзнали от студ или ще ги обяви за заразноболни, без никакви доказателста за това, и след ще разпореди да бъдат убити.

И като се обадите в РИОСВ, и те като хукнат боси по снега, майко мила!!! Щъркелите ще са замръзнали, нали ви става ясно как се задвижва чиновникът в България?

Добре, че са тия на снимката, щото РИОСВ щеше да уведоми БАБХ и щъркелите щяха да ги изгорят в инсенеретора за да си поделят накоя кинта от убитите животни бюрократи и рушветаджиите, както стана с ЗООПАРКА в София!!!

Настоявам Бойко незабавно да уволни тази Десислава Славова от РИОСВ . Бих пратил един спасен щъркел да я ухапе по носа !!!!!

познавах те като много добър механик,вече ще знам че си и много добър природозащитник:))) БРАВО.

Нищо им няма на щъркелите..тия от риосв носят много повече болести..например хив и хепатит

от РИОСВ бързо на дупките!

РИОСВ докато се натуткат,птицата ще е заминала за по-добрия свят.Браво на човека ,спасил щъркелите ! Голям Човек !

браво,ето нашите хора със съветска петолъчка на главата спасяват щъркелите!къде са соросоидите кравари от фащ и еврогеоивете джендъри от европа! атака и само атака напред със нашият вожд-болен лидеов!тои ще награди нашият човек със петолъчката които спасява птиците и е прмер за осталите да живеят във республика болхария!а защо не волен президент!

Дълбок поклон за тези хора!Благодаря Ви!Всичко друго е бла,бла,,,,,

РИОСВ в случая хората са били единствената надежда на замръзналото ято щъркели защото вие докато се мобилизирате и прецените бюрокрацията пиците е щяло да бъдат замръзнали. Как може да си позволим да загубим цяло ято от защитения щъркел ???

От РИОСВ добре предупреждават, че може да се зарази човек от болести, предавани от птици на хората, но защо не помогнат с безплатни тестове на хората, които са спасили птиците, така или иначе? Защо не се обадят по телефоните на местните организации, които биха могли да помогнат в предотвратяването на одомашняването на птиците? Хората трябва да бъдат предупредени, да се пазят, когато хващат такива големи птици, но тези хора не живеят на луната, във видеото видях и малко дете до птиците, би трябвало поне безплатно да ги ваксинират, едва ли ще им струва повече от 15 ваксини. В крайна сметка не са толкова много хората, които са спасявали животните. Дано щъркелите да оцелеят. Иначе - освен диви животни и защитен вид, те, най-вероятно, не са и толкова многобройни, и е необходимо да има програми за тяхното опазване (които да предвиждат освен всичко друго и именно такива ситуации).

Що за простотия? От къде накъде държавата ще плаща за ваксини,а и тези пари са от българския данъкоплатец! Кой нормален човек слага диви животни в леглото си??? И защо аз,ти и останалите данъкоплатци ще трябва да плащаме за простотията и невежестта на някой си???

Защото някои сме хора, а други сте просто лай..а

Няма по-голям дебил от дебила работещ в държавната администрация. Понеже не става въпрос за спасяване на дървета в Пирин не е интересно.

и не е платено.

това са пълни глупости - мога да ви кажа, че от Стара Загора са тръгнали към местата на спасените птици екипи от хора, които участваха в простестите за Пирин. Вие какво направихте междувременно и за вековните гори на Пирин и за замръзналите щъркове?

Не ходя в хотелите на Банско и така намалявам бизнес интересите към местността. Защото бизнес интересите винаги побеждават. Примери много Черноморието, Банско, Пампорово....

Типично по български - ако видите нещо умиращо... човек или животно, обадете се на някой, който накрая само ще отчете смъртта.

Човекът с петолъчката е добър. Колко животни спасиха джендърите.

петълъчката на човека не го прави непремненно човек!както казват германците благородството е в душата, на човека ,а не в петоплъчката или е джендър! примитивно и простовато е да се разъждава,че заради петолъчката човекът е спасил щъркелите,така мислят само болни мозъци!

Вие от службите сте едни бързаци да не дава господ да се налага вие да спасявате някой , то спешната ни помощ и болнците станаха рекетьори , всичко е само пари за вас , нищо човешко не остана !

Единия щъркел ми мяза на женски а другия на третополов,по ИК на тоя баламурник не му мърда петарка в пандиза за домашно насилие!

Тук е пълно с фанатизирани еко-био-лози, или крайни нпо-та. Не си обяснявам друго яче неразумните реакции по повод вкарването на види животни на място където спиш. Да ти накацат леглото, да го оцвъкат пък после доволно да позираш че си спасил нещо, което може да те разболее.

Шшшшшшшт, не ги разубеждавай, остви естествения отбор да си свърши работата и сред редицитен на Homo sapiens в милата ни родина..

Бюрократите отново се обаждат. Вместо да благодарят на загрижените хора, те ги натирят. Едно е да критикуваш от стола, друго е да обикаляш по нивята в минусови температури.

Тая, е същата дето изби хиляди животни по съмнение, без да им направи изследване.

За ваше сведение тия дето избиват животните цакат на ветеринарите за повече материял, така че интересът е взаимен!!!

Спасяването по РИОКОСТ-ки е умъртвяване (за всеки случай)

Институциите, вместо да ръсят глупости от типа, как ще помогнат навременно на щъркел в затънтено землище на стотици километри от тях или в извън работното им време, по-добре да направят нещо практично, като да дадат съвет как хората да се обезопасят с подръчни средства при контакт с дивата птица.Все пак по-разумно е да се лови с ръкавици и облекло, при което да няма оголени части от тялото, така че и да бъде клъвнат човек да не се излага прекомерно на зараза, а уловените птици да не са в контакт с малки деца или домашните птици на стопанина.Ясно е, че всеки който види бедстващ щъркел ще опита да му помогне, а няма да чака от умрял писмо или да се разбързат институциите.По-добре е хората да бъдат научени как сравнително безопасно да контактуват с дивите птици.

Най-после нещо разумно и смислено в коментарите!

Точно така, спасявайте и носете вкъщи. Само да ви кажа, че шанса да ви донесат кърлежи с Кримска хеморогична треска е бая висок. Успех

как се казват кърлежите колега

Hyalomma marginatum marginatum

При температури под 10 кърлежи трудно се срещат и те ще са по-замръзнали от щъркелите, защото са студенокръвни.

Ми тия от РИОСВ да излязат посреднощ да търсят премръзнали щъркели или да работят 24/7 да има къде хората да им носят щъркелите... Дей-ба. Само акъл могат да дават, оставам с впечатлението, че имат специално назначени висококвалифицирани кадри да следят новините за такива случаи и да дават акъл.

Колко умно говори госпожата.... Все пак заплата взима, за отчитане на дейност!!! Ама що ли ми се искаше много да ругая за престъплението й, за умъртвените птици маскоро

Има птичи грип - болест по птиците. Може да се пипне и предаде на хората по един или друг начин. Щъркелите са защитен животински вид, не може да се прибира от всеки къде ли не. Има щъркели, които от добри хорски намерения са останали сакати и одомашнени, поради невъзможност да се върнат в природата. В крайна сметка има и естествен подбор. Такива изненади във времето е имало и в миналите години и векове, а щъркелите като вид са оцелели.

"В крайна сметка има и естествен подбор. Такива изненади във времето е имало и в миналите години и векове, а щъркелите като вид са оцелели." Тези умни приказки отнасят ли се за лечение и спасяване на човешкия вид.

Говорим за животни, не за хора. А, че и при хората върви този естествен подбор, вече 30 години го гледаме у нас.

Ми то ази логика да вземем вече и да не се чифтосваме. Хора всякакви, едни насилници, други побойници, трети претендират че били насилини. А пък какви полови болести могат да се лепнат, не ти е работа....

Всяко едно действие на жива твар е проява на естествения подбор, включително и избора на човек дали да помогне на птица, на живинка, на себеподобен или просто да си търси извинение за загубата на човечност!

Помагал съм на птица, оказала се в последствие с птичи грип. Не е шега работа. Не бъдете емоционални и първични. Диво животно не един път е пренасяло болест на хората. Едно е добрината, едно е глупостта и наивността.

Но винаги е имало и интелигентни, състрадателни същества, които са помагали на други в беда! Това също е част от еволюцията, не го забравяйте! Кучетата нямаше да са това, което са днес, ако човеците не са ги приютили и доместицирали. Нито пък кокошките, овцете, кравите...

"Спасяването на премръзнали щъркели в домашни условия може да се окаже опасно за здравето на хората, ако те носят инфекции." Същото се отнася и до спасяване на хора!!!!!

Ми то ЧЕЗ и трите места са им в района,та бързо ще реагират.А доброволците пък в тоя студ на по пет ракии са до телефоните си и чакат с нетърпение да им се обадят.Та искам да кажа на щъркелите,че са в безопасност на наша територия...

Затворих очи и си представих как дядо Хасан от село Незнайново звъни на РИОСВ - СОфия. И ония ми ти служители скачат кат ожилини, палят най малко 4 джипа и с мръсна гас заминават на 300 километра в непроходимия балкан, в 8 вечерта при -10 градуса да спасяват щъркели...... а бе по-добре да си чета аз научната фантастика че нещо се отплеснах....

А не е ли по-рисковано да се оставят щъркелите на произвола на съдбата и да умрат?

Всички знаем колко "бързо" реагират институциите при сигнал. Питам се ако хората не бяха прибрали птиците в домовете си, а вместо това бяха подали сигнал, колко птици щяха да загинат? Кога въпросните институции с работно време от 9 до 17ч. щяха да стигнат до бедстващите щъркели...