Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола

От днес стартира системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара за регистрацията на автомобили при тяхната покупко-продажба.

Обратно в новината

Коментари - Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Решението е съвем друго - първа стъпка, ликвидиране на КАТ, като структура особено вредна за безопасността на движението и като структура, изостанала с един век от съвременността.

Е защо лъжете, да не би нотариуса да ви даде новите талони, то и сега е така, нотариус кат талони не виждам какво сте променили!!!

Koга ще назначите в тоя КАТ, тая стара закостеняла система , млади и кадърни хора да променят допотопната система. В Англия продавачът ти откъсва от талона лист 11 , който ти изпращаш по пощата в кат и точка. Някои хора си закупуват личен номер, който си слагат сами на новия автомобил , а другите получават номера от кат по пощата, няма значение в кой район си. Докога КАТ ще се управлява от хора, които две и две не могат да съберат.

Ееее така е много добре. В Германия самата процедура е кратка, за час си готов, никъде не носиш колата, но трябва да отидеш на място - за документите и в манифактурата до входа за номерата та ако си от 9 до 5 на работа си е филм.

"Предложението за новата система е на Нотариалната камара."И както е ясно ще си остане само предложение!

"Това може да стане, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион". Поредната глупост. Ако са от различни региони- пак ходене по мъките.

В нормалните държави колата е просто една вещ, която се продава и купува както всяка друга вещ. Отиваш при човека, дава ти двата талона, правиш застраховка по интернет за 10 мин, отиваш в цуласунга с талоните и валиден протокол от тюв, взимаш си номерата, слагаш и караш. Срещу 10 кинта повече можеш дори да си поръчаш какво да ти пише на номера. Просто, бързо и ефективно. Но нищо, дори това сега пак е някаква стъпка, жалка и страхлива, но все пак е нещо в някаква посока. А какво стана с двигателите, кога ще станат резервна част без номер, както в нормалните страни?

това е за ненормални направено от ненормални

Въпреки, че имам имам 2 деца и законен брак, 5 години плащах на нотрариус да подпише, че брака ми не е фиктивен. само защото жена ми не е българка. Тази мафия на нотариусите е непобедима.

Демек - нищо съществено!

С една дума: "Хубава работа, ама българска"!!! Голям напредък - няма що! Значи заглавието трябва да бъде: "Няма да се ходи в КАТ за регистрация, ама ще се ходи за талон"!! Безумна работа!!! Отдавна по белите държави покупко-продажбата на МПС е без нотариална заверка, а документите на МПС и номерата се получават по пощата!!! И цялата тази работа се прави от общината. Тук като имаме нот. заверка пмните ли как преди години едни журналя бяха продали колата на гл. прокурор!!!! Ето затова сме смешна държава!!!

Толкова могат от ГЕРБ. Иначе ЧЕЗ на Гинка можем....

нищо не се променя. И в республиките.

В това да размотаваме хората и да им вземаме пари за нищо сме ненадминати. Защо просто не копираме английската или немската система?????

Какво ще ядат няколко хиляди "Ленчета", ако им вземеш хляба?

Българина е научен да бъде мачкан. Ама толкова му е в кръвта, че става подозрителен, ако нещо изведнъж му стане по-лесно.

а кат отидеш в КАТ там те чака загуба на време нависене на гишета и пред чиновници поне 2 дена дето се ровят в книжни папки тия ора компютри не са виждали. Едно досие пътува от град до град мин. един месец?!

И всеки чиновник те изкарва виновен, че си жив.

"Преоблякъл се Илия, погледнал се пак в тия!" Отново симулации, отново имитации от администрацията и властта! Реално една малка част (незначителна) от гражданите се улеснява но с/у заплащане. Направете го, като в европейските страни, бързо и лесно за всички! А де!

Не мога да разбера защо им е на чебурашките и фуражките да измислят нови системи. Да изпратят 2-ма маймуни на стаж за 2 седмици в Германия или друга страна от белия свят и да им обяснят как се прави. Да се върнат и да го направят. Щото иначе става пак една балканска мешаница- ще се ходи, няма да се ходи.

щото много некадърници ще изпаднат от влака и ще се наредят гладни на продънената социална система на страната. Държавната администрация има социална функция. Дава хляб на некадърните да виреят в частния сектор.

Абсолютно вярно за нотариалната заверка.По същата " логика" б тряабвало да има такава заверка за мотопед или велосипед.А, може и да я има......

Нотариалната заверка при покупко-продажба на автомобил е АНАХРОНИЗЪМ. Ето това трябваше да се премахне. В миналото автомобилите са представлявали особена ценност, поне в България, което е налагало тази заверка. В много страни от западна Европа пререгистрацията става за две минути, с получаването на номера и талони и без никаква нотариална такса.

Постепенно се унищожавсат исконни ценности за българина. Отиването до КАТ и всичките процеси там обогатяваха душевността на българина. Там можеше да се чуят и да се видят нвероятни неща. Например аз съм се явявал на комисия з удостоверяване на истината, защото КАТ рещи че са пренабити номерата на двигателя на автомоби З....А....З 968М. Къде на друго място ще чуеш 'няма да излизаш от колата, докато не ти кажа...' и т.н. Боже защо ни наказваш? Но явно че КАТ ще се концентрира върху наказателните мерки т.е. да събира повече пари..а дано ама надали

Беше малък празник, в събота сутрин, когато комшията от петия етаж слизаше на паркинга да прави гума. Слизахме всичките мъже от входа да му помагаме с по бутилка бира в ръка.

Когато се купува нова кола е нормално тя да бъде регистрирана от търговеца и да си я получите измита, излъскана, с номера, документите и гражданска отговорност. За това някъде искат доплащане стотина лева, но ако колата е по-скъпичка ви го дават бонус. Е, гражданската е при тяхна фирма и е по завишена тарифа, на на фона на цената на автомобила това не е нищо.

И какво от това? Преди се отиваше в КАТ София, подаваше се заявление, чакаше се тридесет минутки и си взимаш новия талон. Сега ще се отива, ще се чака на опашка двадесет минутки и ще си взимаш новия талон. пп: Тролчетата да си гледат работата. Да, за смяна на талон при покупка на ново МПС, ако не се сменят номерата, аз лично повече от тридесет минути не съм чакал. В това време включвам и плащането на банковото гише.

Шило

Може и така да е. Ама що пък не срещу допълнително заплащате КАТ да ти изпращат чрез куриери талона на адрес? Все пак, всеки ще предпочете да даде 5 лева, вместо да губи време да отиде до кат, да чака там дори половин час, след което да се връща.

Дай да го видим това пращане "по пощата" как ще става най-напред. Голям и малък талон по пощата? Коя поща? Еконт, Спиди? При тях сега е забранено например лична карта да се праща по куриер. Отделно един куриер ще удостоверява срещу лична карта, която няма право по закон да ти иска, че точно ти си получил талоните? Няма как да стане на този етап. Пак ще си ходим в КАТ. Освен ако не ни ги донесе на крака кварталният или както им казват вече.

А ако колата е крадена или номера на двигателя пренабит ? А прегледа от КАТ отпада ли ? Поредната идиотщина ...

Селски, и досега ако не сменяш номера на колата и продавача и купувача са с адрес в един и същи град колата не се преглеждаше от КАТ. Толкова и си купувал кола. Сигурно ходиш пеш.

Шило

Ей, най-накрая нещо се свърши! Браво!

Пак някоя фирма на някой вуйчо се е нагушила за сметка на бюджета като е правела информационната система. Смяната на талона в кат отнема между 15 мин и час и със система и без система пак сменяш талона и пак трябва да ходиш в кат не знам какво облекчава. Мей ще трябва да заведем колективен иск срещу държавата за безразборно харчене на средства. По близо сме до бившите Руски републики отколкото ЕС.

Шило

Бе, не е точно така. При пререгистрация ходиш, документи, такси, висиш по опашки. Па, недай си Боже пререгистрациите да са на същите гишета, където са и първоначалните регистрации. Все някой "регистратор" с връзки ще те пререди.

един прогледнал

Интересно как в нашата малоумна държава отнема десетилетия, докато се направи що годе нещо както трябва. Доста далече от истината, но продължавайте в тоя дух. След още 40-50 години на българите роби, останали да обслужват турци и цигани поне ще им е по-лесно.

Държавата се прави от народа. Докато народа тихичко псува на ум, докато се реди в километричните задръствания, по пътища безумно регулирани от държавните агенции, вместо да използва всички методи да ПРИНУДИ държавата да си изпълнява задълженията, оправията ще я гледате само зад граница. Докато може държавата ще сваля по три кожи от хората. Заспал народ лесно се дере. И разбира се "Виновен е умрелия водач, защото не се е съобразил с пътните условия!".

Бахти кви глупости се пишат тука, нямало КАТ в другите държави? ! Глупости, Кат има например в Щатите, пред който можеш да висиш с дни за регострация на кола. А големите опашки са нещо нормално там пред motor vehicles!

Кво ме интересува тази пропаднала държава бе? България е член на ЕС, а не щат на САЩ! Глупак.

САЩ са най великата държава бе!

нотариалната мафия в Булгаристан няма насищане!

Само комплексар може да нарича държавата си като Вас...

ти погледни кой й е премиер и що за идиоти са министри, овцо

Хитър ход, бетониращ бизнес позициите на нотариусите. Никъде в норамлния свят не се ходи нито при нотариуси, нито в КАТ за регистрация на кола. В много страни това е от десетилетия. Само в България продължават да дерат нотариални такси и абсурдния феодален данък за притежания на лек автомобил, а не пътна такса.

Я обясни за кой свят говориш, щото в Щатите се ходи до КАТ (motor vehicles се нарича там) !

Кво ме интересува тази пропаднала държава бе? България е член на ЕС, а не щат на САЩ! Глупак.

Какво, у нас ли ще идват? Остава само това, да ги пусна на прага си! А не искат ли и да се изкъпят и прочее?

Пълни глупости. Вместо да премахнат Нотариата при покупка, където я нема никъде тази простотия по света. И забележете пак треба си одиш до КАТ да си вземеш талона. А бе Цветанов по половин година прекарва в Щатите, тъй ли нещо полезно не можа да вкаара тука.

но има ли промяна в закона, ако колата се окаже крадена, да влиза нотариуса в затвора?

Ами сега "регистратотите" какво ще правят?

КАТ има само в България и страните около Русия. КАТ изземва функции на общинска полиция, но единствената му задача е да рекетира водачите и да пълни държавната хазна.

Ха дано,но отидете в КАТ Варна да видите пълен хаос....

Струва ми се добра промяна. Наскоро получих електронен фиш за превишена скорост на колата, която бях продал преди 8 години. Ходих в КАТ да им показвам договора. При новата система това няма как да стане. Нито аз, нито новият собственик ще трябва да се занимаваме.

Простият български народ продаде ниви и къщи за да си купи стари евробаракуди.Стана демократичен този народ. Не ходи на пазар, а на шопинг. Не пече на скара ,а на барбекю. Няма почивни дни, а има уикенди. Гласува срещу 20 лв. за буклуци които му разсипаха държавата и го смачкаха ато парцал

По-друго си беше, като ти се роди детето да му направиш вноска за кола, белкем докато порасне му я доставят в Мототехника. Да..

И нека кражбата на коли пред бушони започне сега.в уредена държава това щеше да е супер, всъщност там си е супер и това не иновация а стара практика от миналия век

нотариуси-те ги въведоха в бг когато СИК и ВИС ти звъняха на вратата в къщи и любезно те помолваха сам да им предадеш ключа от МПС -то си което си паркитал пред блока в който живееш.А такъв архаичен КАТ като Софийския не съм виждал по света!!!

Опитват се да бетонират власта на нотариусите нали имаше предложение да не се ходи при нотариус при прехвърляне на кола никъде по белия свят нито в Германия нито Сащ , Англия нито Италия. Какъв е парадокса купувам си кола от Германия за 9000 хиляди лв пишем един договор на калник на колата и я прехвърляме, вземам талоните и я регистрирам тук. ТУк продавам кола за 600 лв първо била на единия съпруг декларации пълномощни такси идва към 200 лв прехвърлянето защото да не би случайно да стане някаква измама нотариуса видите ли гарантира. Докато не свалят и последната кожа от бедния народ няма да спрат да ни дерат. Айде бедни сме нямаме индустрията на Германия все повтарят че пари няма ама поне такива елементарни неща могат да се променят да станат като в цивилизования свят. Лобито на Нотариусите е голямо Бойко може да го е страх да не го убият ама трябва да почнем да махаме всички такива измислени хранилки. Къде сте видели на запад да ви изкачат полицаи от храстите и това не можаха да махнат и там лобито парите са големи ама като не можеш да се справиш с такива елементарни неща ходи си Бойко какъв шенген кой ще ни пусне хората не са слепи били сме по- добре от Гърция а дано ама надали. Няма такава Държава просто !

В САЩ наистина няма нотариус, но за сметка на това има огромна опашка пред тамошния КАТ, или мотор виикълс. Може да вземе и 2-3 дена докато ти дойде реда. Така че айде стига с приказките за " белите държави", и други сме ходили навън и знаем как е.

Cтига си лъгал, няма такова нещо.

Глупости

Да, малко си преувеличил наистина. На мен ми е отнемало време по-малко отколкото при нотариуса тук, и всичко на едно гише.

На български се казва "Може да ОТНЕМЕ".

В Швейцария продавачът занася талона на колата и номерата в КАТ и ги анулира. Автоматично КАТ осведомява засрахователната му компания и тя му връща остатъка от годишната вноска. КАТ пък връща остатъка от пътния данък за годината, понеже колата вече не е в движение. Купувачът отива в КАТ с анулирания талон, пререгистрира колата на свое име и получава нов талон и нови номера. Плаща пътен данък и застраховка и се вози. Договор между продавач и купувач изобщо не е нужен и не се изисква от никого. Но може да си направите за лично спокойствие... Това с нотариусите в БГ си е пладненски обир.

Всичко това става и по пощата, ако не му се ходи на човек в КАТ, само че за три дни, вместо за половин час.

Извънземно заглавие отговарящо на недействителността.

Стига сте заблуждавали хората с подобни заглавия - в КАТ ще се ходи при всички положения ако колата е "нов внос".

ми... незнам, аз си купувам кола от официалния вносител, обикновено е нова, и е внос (не е произведена в държавата) но не ми се налага да ходя в "кат". То това е в друга държава, разбира се, но какво беше "нов внос"? не ми е ясно

Ами ще гледаш новия внос да е регистриран в КАТ и да са му платени всички такси по този начин. Така може да се научат и джамбазите не само да лъскат автомобилите, ами и да ги регистрират. А като са регистрирани ще можеш да го пробваш по пътя... преди покупката. Доста ще се промени този бизнес с тази промяна.

Нали целта беше търгашите на коли да не мамят! Пак си вървят обявите " Продажба на фактура". Да ги принудят да продават само регистрирани автомобили на тяхно име и с кеф ще си плащам на нотариус. Като те хванат с краден автомобил, купен на фактура от теб самия, иди обяснявай, че нямаш сестра...

Много си тъп , просто безкрайно. Господ да те пази ,жалко е че държавата е пълна с такива изпражнения като теб

И ти ли си някое малко хейтърче, бе кам те теби онутре? Имаш ли пипе у кратуната, разбра ли за какво пише коментиращия?

"Xубава работа, ама българска",....пак наполовината свършена работа с този закон!;) Hяма да се ходи в Kат, Hо,... Cамо, ако и двамата/купувач-продавач/ сте от един и същи град,??????? Hяма да се ходи в Kат, Hо "Cамо", ще "ходиш" в Kат, да си получаваш талона??? Aко, ти е новозакупена колата от чужбина или от дилър в BG-то, пак ще ходиш в Kат??? Xm,... досега държавата прибираше таксите за регистрация, сега ще ги прибират "частните" нотариуси, тоест пак държавата преебана??;)) xxaaaxaxaxa...;))

За колите- ясно! Ама за джип, камион, мотор и ремарке?????????

Имам 8 коли, ама щом става толкова лесно вече отивам утре да си купя още 2!

... пoхвали се, а?.. колко от тях са в движение? ..

наредил ги е на Горубляне

"Това може да стане, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, не се налага смяна на регистрационния номер, има сключена застраховка Гражданска отговорност и автомобилът е преминал технически преглед." Което на практика никога няма да е изпълнено...

А от къде да знаят хората какви са правилните такси и кога ги мамят нотариусите? Как да получим тази информация? И не само за автомобили но и за други нотариални услуги.

Гледаш гушата на нотариуса и преценяваш!

Ако си купите руска кола, ще Ви я докарат със СУ-57 пред Вас!

Купуваш си кола- пращат ти я по пощата! Вътре и талона и тъщата и кредита!

.......Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола както досега............- в събота и неделя!

А трябваше да го направят просто да не се ходи при нотариус. В коя държава по света при покупка на кола се ходи при нотариус? Никъде. И смъкнете тези астрономически нотариални такси - ще ни измрат нотариусите угоявайки се.

За много българи колата е по-ценна от жената!

Евтини коли и жени на тоя свят- бол, особенно жени!

Ха ха и понеже нотариусите по презюмция нямат ПОС терминали познайте колко от тях ще се бръкнат за КЕП.

Ми колко, 80%?

То толкова ако имаха и ПОС терминали аз щях да си ударя гъза в тавана от радост. Най ме кефи някоя да ми каже нямаш ли по-дребни когато и давам 10лв. Ами нямам АТМ-а оуска по 10 не пуска 2 или 6 лв. Обаче имам карта ти имаш ли терминал. Ами нямаме . А 2 GSM-a имате нали? Е ПОС терминала е същото що нямате?

е :Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола а по надолу в статията : "Той отива в КАТ само да си получи свидетелството " Е не може ли това свидетелство да се праща по куриер и наистина да не се ходи до КАТ? В Англия и паспорт и кредитни карти и кво ли не пращат, а тук за един талон не са се сетили.

Кавал!

Тук няма толкова пощенски гълъби, колкото в Англия!

Да де ама в Англия тия работи се разнасят от Кралските пощи пък у нас от Български пощи. Ква е раликата ли? Ами Кралските пощи хал хабер си нямат идея, че пощальонките при нас оставят пратките пред входовете, а рекламните агенции все някак успяват да задръстят всички пощенски кутии.

Добре де- разбрахме. То пощи, пощи ама наблягаш на КРАЛИ, КРАЛИ.......!