Пожарникар №1: Спасителните операции струват скъпо

Акцията, при която са спасени младежите, попаднали в снежен капан по затворения път между Шипка и Бузлуджа, е струвала на противопожарната служба 5000 лева.

Обратно в новината

Коментари - Пожарникар №1: Спасителните операции струват скъпо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вярно е че плащаме данъци и човешкия живот е безценен и трябва да се пази но за да не привикват децата на безотговорност трябва да си платят непредвидената сметка!

Въй, и кво праим ся? Кинтите са отишли по предназначение, вместо за служебни луксозни джипове или направо в нечие джобче!

Помислих, че статията е за Бойко... :)

Планината е доста коварна.Затова има спасители.Как ги изчислиха тези 5000 лева?

Както се казва: кеф цена няма! Да си платят, и толкова. И, ако родителите им ги ошамарят (защото сигурне те ще плащат), нека да е по-скоро. Да не попадат под ударите на Стамбулската конвенция. :):):)

Кво да си плащат бе, смотан? Тия дембели дето са ги спасявали нали затова ги издържаме всичките от данъците си! Колко човека ползват на година "услугите" им, а? Щото иначе бюджетчетата им си текат нон стоп! Да не говорим как на всеки десет "спасявания" успяват за едно-две, през останалото време "спасяваните" се прибират сами под носа на спасителите!

келешчетата и мамините синчета да плащат иначе нема управия!

Това са деца, в трудната възраст на блъскащите ги хормони. Вие деца нямате ли?!!! Очевидно, за да не знаете какво чудо е да се справиш с тях в подобна възраст!

Редно е тези келешчета/ без извинение/ да платят поне двойно, защото те са си правили КЕФ, а други са рискували живота си да ги спасяват.Да не обсъждаме,че по същото време може други да са имали по-голяма нужда от помощ.

И кой ще плати разходите на келешите? Аман от тъпаци вече на тази територия, останалите плащаме масрафа им, едни раждат комай от детската градина, ние плащаме дундуркането на популацията им, други се чудят каква дивотия да измислят, пак плащаме ние. Властимащи крадат или вземат неадекватни решения, ние плащаме по-висок ток, вода и пр. Амаааааан

нали? Нямаш необходимите данни.

Naistina li se nalaga da obsyjdame 5000 leva, koito sa spasili choveshki jivoti....Shto za statiq..

Вече 40г плащам данъци и пожарна до сега не съм викал. Милиционер съм търсил веднъж когато съседа ми разби вилата. Дойде някакъв младеж със собствената си кола, с полицейска униформа, дето не знае на кой свят е, и започна да ми обяснява че не можем да влезем в съседите защото няма прокуроска заповед. Пратих го по дяволите и когато куката офейка, взех една сопа и напердаших хубаво комшията. Сам донесе всичко откраднато в къщи и дори ходи и донесе и едни неща които вече бе продал на едни цигани. Сега някакъв михлюзин Пожарникар номер 1 взел да ми разправя, че трябва да си плащам ако дойде пожарна. Да му пикая на пожарната.

НИКОЛОВ Е ПОДЛОГА НА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ,НАГАЖДАЧ ОТ КЛАСА,ПОДГОТВЯ НЕЩАТА ЗА ЗАСРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ,СКОРО ЩЕ ЗАКРИЯТ МАЛКИТЕ СЛУЖБИ И ЩЕ ВЪВЕДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ НА ДОМА И ИМУЩЕСТВОТО СИЛНО ЛОБИ И ЧАСТНИ ПОЖАРНИ .ХЕМ ДАНЪЦИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ХЕМ ЗАСТРАХОВКИ,ЧАСТНА ОХРАНА И ПОЖАРНИ.М

Човешкият живот няма стойност. За това плащаме данъци. Стига сме ги разходвали само за цигани, бежанци и третополови евро западнали...Радвам се, че са спасени...

Плащате много малко данъци. Не стигат

Плащам половината си заплата. Ти ако укриваш, си е твой проблем.

Е па не е никак скъпо, късмет са извадили младежите, че и техните родители - 5000 лева делено на 8 младежа = 625 лева на младеж. С лек напън средностатистическия българин изплаща това задължение на две равни разсрочени вноски, всяка от които по 312,50 лв. Айде, да се действа по същество!

ДА СИ ГИ ПЛАТЯТ, КАКВО СА ЗА СЕМЕЙСТВАТА ИМ. ИМАТ ПАРИ ЗА МОЩНИ МАШИНИ ЗНАЧИ ТРЯБВА И ДА ИМАТ И ЗА СИГУРНОСТА СИ.

А милиардите левове, които плащаме всички за издръжка на МВР за какво ги даваме след като ще си плащаме? Да им спрат парите от бюджета и тогава всеки да си плаща. И да вземат това, което са заработили търтеите.

Човешкия живот е безценен. Тези 5000 лева са дадени правилно и не са много. Трябва да спред да правим такива дребни сметки. В крайна сметка всики плащаме данъци и в този случай виждам, че не са отишли напразно.

И за кво са дадени тези 5000лв.? Нещо не мога да се сетя?

Тези са били малки посерковци, не били в казарма и са напълнили гащите понеже мама я няма. Спокойно са могли да се върнат пеш на Шипка, да седнат на топло в някоя кръчма и да повикат някой познат с джип да ги издърпа. Пожарникарите и милиционерите само харчат милиарди от нашите данъци, реват постоянно за заплати и ползата от тях е НУЛА.

Пожарникарите освен да играят на карти, трябва и да тренират. Това е една своеобразна тренировка ако се бе запалила хижата или кръчмите на Шипка. Но Пожарникар номер 1 едно явно разбира службата като жулене на ракия, плющене на карти и вземане на заплати. От нашите данъци.

да ги бяхте оставили, бе. щяхте да си спестите тези 5000 лв - егати държавата, егати поселението й със странни изчисления и разбирания! на такова племе бъдещето му се знае

На пожарникарите това им е работата а не да плющят ракия и да жулят карти. И от къде този изчисли тези 5000лв? Разходите им са НУЛА в случая. Те и без това трябва да тренират, нещо което заради колосалния си мързел не правят.

Наглец. Тоя познава ли парите? 5000 лв за какво? За гориво? Защо смята заплатите, те щяха да си ги вземат и нищо да не бяха правили тая нощ. Или си слага неговите командировачни, като ходи да се снима след всяка такава акция. Нещастник

Прекланям се пред труда на пожарникарите, според мен са едни от най-съвестните хора които си вършат работата в МВР, ама някой може ли да ми пресметне как се получи разход от 5000лв за извеждането на една пожарна плюс надниците на 4ма пожарникаря ?! "Леко" преувеличена ми се струва тази сметка.

Ама какви надници? Те и нищо да не правят, надника си върви. Разходите реално са само за изгорената нафта, а тя едва ли е повече от няколко стотин лева за двете пожарни и трактора.

Тази паразитна държавна структура трябва да се закрие. Струват прекалено скъпо. Има си модерни начини за финансиране на частни спасителни агенции. Прави се застраховка - имаш право на помощ. Този, който не си е платил - да умира!

А ако се бе запалила хижата и трябваше да гасят колко щеше да струва според наглеца? 50 000лв.? И щяха да пристигнат когато вече е изгоряла и няма какво да се гаси. Този наглец Бойко трябва немедлено да го уволни.

Защото като започне да се говори конкретно и умници като тебе изместват темата! Говори за случая! Тия шемети не 5000 а 10 000 трябва да дадат!

Не знам този, който ги говори тези работи за пари какъв е. Все пак пожарникарите, спасителите са си свършили работата. Те се обучават, оборудват и им се плащат дежурства с една, единствена цел - да се намалят щетите при бедствия и аварии. Тези пари идват от данъците. Аз плащам данъци и не ми е жал за тези похарчени пари. То остава да дойде пожарникаря и да каже: "Ко' праим ся' - плащаш - гасим, не плащаш - не гасим"

Какво бил казал "пожарникар номер 1" ?! Я пак! Ще ми прави сметки, когато съм имал нужда от него ли?! Добреее ... съгласен. Хайде сега, моментално да ми върне парите, които съм му давал в годините, пък ако ми се наложи да му поискам помощ, ще му платя!

Май четеш както дявола чете евангилето.Или трудно вдяваш.Става въпрос, когато нарушаваш разпоредби и сам си слагаш главата в торбата, а после искаш друг да ти я вади!

Атеист съм. Има си законови разпоредби. Съответни глоби за навлизане в път със забрана и т.н. И никъде в правилника няма глоба 5000 лева. Що за рекет чета !!!

Това кой и как го доказва А?

"На тия пожарникари, за обучението им, за издръжката им, за техниката им, за амортизация и закупуването и, и т.н. Е ПЛАТЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО от родителите на младежите. Ама така е плащано, без да им потърсят услугите, че свят ще ни се завие за какви пари става дума!"

Пълни глупости. Струва нафтата на пожарния автомобил. Сиреч стотина лева. Да са изпратили планинските спасители с една Нива да ги дръпнат и толкоз. Пожарникаря говори глупости.

Големите мъже, ще ходят да дрифтят после олеелее елате помагайте. Защо да ги спасяват, всеки да си носи отговорността , какво търсят там. Сега семействата им да платят не 5000 а пет пъти по толкова. Да им дойде ума в главата и да не застрашават живота и на други хора. Див.ци

Ама те са платили предварително бе. И то с години и хиляди левове напред. Ако теглим чертата, пожарникарите трябва да връщат много пари!

Какво ги оправдавате тия джигити. Има правила затворен ли е пъти те нямат работа там. Щом на собствена отговорност тръгват да се върнат и сами. Никой няма право да застрашава живота на другите заради собствената си олигофрения

И аз съм изключително любопитен как се стигна до сумата от 5 000 лева? Все пак, държавна служба, с разходни норми и т.н. Или я караме на принципа на сергията на пазара - там, колкото дадеш? Несериозно е някак.

Ама какво ги жалят тия младежи - да си платят за гяволията. Затворен път - обаче нарочно отиват да карат - после спасявайте - еми сега плащай да ти дойде акъла

И ти дрисльо трябва да плащаш заради мрънкането ти, че тротоара пред вас не е почистен, пък дуднеш, че ти се размества памперса.

Разбира се, че трябва да си платят за това. Какво са виновни другите, че да плащат за тяхната глупост! Освен, че трябва да заплатят разходите, без значение какви са те, трябва да им друснат и глоба, че са навлезли в затворен пътен участък!

Прост дедо, какво съм ти виновен, че се разболяваш и трябва аз да ти плащам сметките в болницата?

ChatGPT

Тъй като пътя е бил затворен и са били известени следва да си платят. Стига вече сте им давали медийно пространство! Да си плащат и да си живуркат на спокойствие

съжалявам, но 5000лв е годишната заплата нето на един пожарникар

Малоумна работа: Първо: струвало 5000лв!, ами за това се вземат такива големи данъци, пожарна, полиция.... - нощният труд толкова струвал на спасителите!!- Ами, да си стоят по домовете....! Относно акцията - това е пълен смях, бях през деня там и при по добра координация сами щяха да се измъкнат момчета - но нямат необходимият опит! 5000лв да ги говорят на някой чужденец, акцията е не повече от 500-600лв! И друг момент от случката: държавата, че е абдикирала така е-но да затварят пътища поради некадърност и спестяване на разходи от почистване, ей това не го разбирам!! За икономия предлагам да забранят и автомагистрала "Тракия"!

"както и труда на пожарникарите през нощта." ?!?! Вие сериозно ли?! Как точно сметнаха сумата на кръглото 5000 лева? Някак, на око, а ?! Гориво - добре, ама пожарникаря, дали работи или плющи ракия и карти - все тая. Заплащането си му върви! Включително и всичките социални благинки.

И понеже само с пиене на ракия не става пожарникар, смятай и разхода за гориво и амортизация също е необходим, независимо дали спасяват или ще се преструват, че спасяват - на учение. Понеже спасяването не е търговска дейност, не може да се говори и мисли за цена, стойност и пр. Аналогично е положението със здравеопазването. Има обществена услуга и тя неизбежно е безплатна за получилия. Няма търговия, тъй като услугата не се търгува, няма свободен пазар, защото няма независими продавач и купувач. Ама като правеха дивия капитализъм караха по пътя - най-простия начело, вкл. Иван, който би трябвало да ги разбира тези работи, но резултатите му говорят за обратното.

И понеже, основната дейност на дежурство на пожарникарите е ТОЧНО плющене на ракия и карти, дай като кажем А, да кажем и Б. На тия пожарникари, за обучението им, за издръжката им, за техниката им, за амортизация и закупуването и, и т.н. Е ПЛАТЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО от родителите на младежите. Ама така е плащано, без да им потърсят услугите, че свят ще ни се завие за какви пари става дума! Компренде?

Айде стига с тия тъпотии! Нали затова сте държавна служба и бюджет (ерго-заплати), за да помагате на гражданите си и то безрезервно, независимо дали те са тъпи, неподготвени, и т.н. Важното е, че са БЕДСТВАЩИ. И като почнем да коментираме разни смешни (за държавния апарат) суми от порядъка на няколко хиляди лева, изчислете колко хиляди се дават за безмислена държавна администрация, охрана на премиери, министри и т.н. Вашата работа е да спасявате, а не да казвате колко е струвало, ще струва и т.н., това може да го направят частни фирми, но не и държавата.

sawo

5000лв имаш ли представа колко пари са за едно семейство, което тъне в бедност? Вместо това ги даваме на една банда тъпи келеши, които взели талигите на родителите си и тръгнали "да дрифтят". И то не просто тъпи келеши, а нагли - опитахме се да ги спрем в 1:30 през нощта когато се качваха нагоре, те ни свирнаха и най-нагло ни заобиколиха. На тях самите нищо им е нямало - пеша са стигнали до най-близката хижа без проблем. Драмата е била кой да извади една жигула за 300лв и едно пунто за 1000лв. На други граждани любезно им отказаха да им вадят колите, а за тези дигнаха де що имат техника, че и през нощта?

Не знам дали си "субект"? По скоро си Обект

Сага да си ги изработят с обществено полезен труд, понеже те с аотишли да се забавляват. Трябва да възпитаваме младите хора...

sawo

Тези се опитахме да ги спрем, защото извадихме друга кола същата вечер, те ни свирнаха и ни заобиколиха. Когато нямаш застраховка и те спасяват в планината, трябва да си платиш - тези според вас дали ще платят? Две вечери преди това имаше две закъсали коли, доброволци сами им извадихме колите, защото над 24ч институциите не направиха нищо, не казвам, че е трябвало да направят нещо, но защо за тези впрегнаха все сили?

Няма оскъпяване заради спасените хора. Заплатите на пожарникарите, генерала, летците се плащат, независимо дали спасяват някого или не. За тях за поддържане на професионалната им квалификация са необходими действия в подобни ситуации - на учение, или реално. Излишно платени пари ще бъдат разходите над този минимум. А този минимум не е изчислен от никого, нито от генерала, нито от журналиста. При всички положения обаче, не може да се прецени, дали разходите са ненужни, като се разсъждава само за един конкретен случай. А поради това, че той е пръв за годината, със сигурност няма ненужни разходи, защото годината тепърва предстои и обучението на пожарникари, летци и прочее е в началото си, не в края. Заплатите им си текат, нали?

Екстраполирайки Вашата мисъл може да се каже, че всички услуги трябва да са безплатни - та нали този, който ни ги оказва, трупа опит?! А оттам идеята за "Януари - месец на безплатното парно!" е на една ръка разстояние!

Имали ли са апликейшъна оцелявай в планината при минусови температури.

но са за това. А шест човешки живота?...