Шофьорът, убил ученик, дори не натиснал спирачки

59-годишният шофьор, който блъсна и уби на място 16-годишния ученик Костадин Джардов на пешеходна пътека, е дал противоречиви показания пред разследващите.

Обратно в новината

Коментари - Шофьорът, убил ученик, дори не натиснал спирачки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че има един педал отляво на газта.. Може би и не знае за какво служи.

Знае, но е забравил прибора за нощно виждане. На такъв широк (6 лентов) и неосветен междуградски път едва ли се вижда нещо нощем. Спри, огледай се, ослушай се и ако не адва автомобил (нощем лесно се забелязва), премини. Постарай се и ти да бъдеш забелязан, минута невнимание, после цял живот...

Ами като не се вижда, ще караш автомобила със скорост, съобразена с това, че не се вижда - ниска скорост. Защо е карал като луд, щом не вижда нищо по пътя?

А съпругата какво е казала на разпита

Вероятно още си е доспивала на другата седалка, събудила се е към 6:00, едва ли е разбрала какво се е случило. Отговорността за шофирането е изцяло на водача, не на пътниците.

След подобен ужас има едно почернено семейство, както и друго чийто живот е вече разбит -айде бе разбит от какво да не е умрял убиеца или негово дете от угризения за престъплението извъ ршено от вероятния баща- с една условна присъда ще му разбият живота - защо пишете като дебили равенството е смърт за смърт

Защо пишат като дебили ли? Защото професорът ясно го каза - 80% са дебили, ето защо!

Типичен начин на мислене - на мен няма да се случи и затова не ми пука и ще карам както искам, никой не може да ми дава наклон на оная работа, а после - оле-мале, ама аз не исках.... за такива - затвор и отнемане на книжка до живот. Жалкото е, че нищо няма да се случи - човекът ще си джитка по живо по здраво....

Разгледах кръстовището в Гугъл. По-ненормално нещо не съм виждал, зебра на 6-лентов път+локално платно за спирката на автобуса! Все едно да направиш пешеходна пътека на Цариградско шосе. (еднакво широки са) Пешеходен надлез или поне ръчно задействан светофар е задилжителен. Светофарът няма да затормози главния път, тъй като трафикът от селото е незначителен.

Да се освети зебрата с един халогенен прожектор през нощта.

По един "умрял" полицай в двете посоки на главния път преди зебрата.

Жалко за момчето! Да почива в мир! Колко души трябва да загинат още на това място? Крайно време е да се вземат мерки. Една пасарелка като тази до "Джъмбо" не може ли да се изгради?

Не се казва "никога е нямал", а "никога не е имал"...

Единственият начин да предотвратим риска,е да намалим до минимум причинит,който го създават.от празни думи,полза няма

като не вижда - да не кара. Ако аз съм дядо на това момче - застрелвам го - обещавам ви. Бащата има да се грижи за останалото си семейство, а аз съм живял, вече само мъка.Убивам го на място некадърника тъп.

бесепарски. А какво е в държавата на БСП, не казвам на Нинова, защото тя власт не е помирисвала и няма да помирише.

А как знаят каптивата е със абс.никакви следи не оставят.а освен това е било мокро.отвратителна история.кой ще помогне на родителите а и човека направил катастрофата сигурно няколко години няма да е човек.нито ще спи,нито ще яде като хората.ако не получи инфаркт или не развие друго заболяване.

аз на оня какво щял да получи съм му е... м..... къде е детето???

Ами така е в държавата на Тиквите!

БОКО,БОКОООООО, да станеш катаджия,ама и за това те не БИВА,ТИКВО ЗЕЛЕНА!!!!!!!

до всеки стелт нинджа камикадзе пешеходец Скъпи пешеходци, Ако искате да сте живи и здрави носете вечерно време панталони, които поне малко отразяват светлина! Например сиви или кафяви, по-добре червени, жълти зелени, но в никакъв случай черни или тъмно сини!!! Или поне носете в ръка шарена рекламна торбичка на някоя от веригите !!! Така светлината от фаровете "на къси" ще се отразява и шофьорите ще могат да ви виждат и да ви пазят !

много точен коментар. Като е тълмно или на много слаба светлина и аз едва ги виждам....

Светлоотразителни жилетки, евтини и не заемат място, Сутрин, в 6:45 си е още нощ. Зебрата никак не те пази нощем, ти виждаш автомобилните фарове, дай някакъв шанс и на шофьорите да те забележат.

Защо ти слагат минуси на явно полезна идея. Съмва се в 7:30, пресичане на неосветен междуградски път нощем, без да те забелязват си е чисто самоубийство. По-добре проста превантивна мярка, отколкото трагедия. Имало било зебра, тя нощем не се вижда, както и преминаващите.

Защо ти слагат минуси на явно полезна идея. Съмва се в 7:30, пресичане на неосветен междуградски път нощем, без да те забелязват си е чисто самоубийство. По-добре проста превантивна мярка, отколкото трагедия. Имало било зебра, тя нощем не се вижда, както и преминаващите.

Kъф, е тоя бе??? Bлачил, детето 30 м. и без да удари спирачки!!!?? Oще, при удара е нормално, от рефлекс и инстинкт, да набие спирачките, а той го е газел като валяк!?? Eба ти, дебила!!;))

тоз дебил, искам само да го изпраскам със скорост макар и 40 км, като обещавам че веднага ще набия спирачки без да го влача!!! da e.. n.....ta m...a!!

лека му пръс на момчето!там трябва пешеходен надлез и да се обезопаси автобусната спирка!легналите полицаи не спират джиповете и пак ще има инциденти!

ако, правя пешоходни надлези няма за магистрали!!;)

А защо не пешеходен надлез. Това чудо пешеходна пътека извън населено място го няма по света.

навсякъде по света :)

При такава новина, на човек му идва да се разплаче, а не да коментира! Поставете се на мястото на родителите на това момче! Техният живот, техните надежди свършват до тук! Точно сега много ми се иска да попитам:ПАК ЛИ ПЪТЯТ Е ВИНОВЕН? ЩОТО БИЛ ЗА "ЛАДИЧКИ" И "ЖИГУЛКИ"? А ПЪК КОЛИТЕ НИ БИЛИ ТРОШЛЯЦИ! АМАН ОТ ГУМЕНИ ГЛАВИ! ВИНОВНИ СА ОНИЯ 80% НА ИВО ХРИСТОВ! А ВИЖТЕ КАК Е КАРАЛ ИДИОТА НА МОКРА НАСТИЛКА В БЛИЗОСТ ДО ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА!

Трябват подлези и надлези. Не може през 100 метра светофар, бабуни и пешеходни пътеки. Накрая пак нищо не помага и загиват хора.

Поредната жестока трагедия, взела млада, невинна жертва!Трагедия от която най-малко трябва да си извлечем поуките - зрелите хора да пресичаме винаги с изострено внимание, а на децата ако трябва по няколко пъти да обясним, че предимството им на зебра не гарантира живота!Трябва малки и големи да спазваме едно просто правило, а именно да не пресичаме преди да сме сигурни, че шофьора ни е видял и намалил, а още по-добре спрял или подминал.Никога не можем да сме сигурни този в колата смъркал ли е, пил ли е или просто говори по телефона.А ламарините са достатъчно твърди, предимството и закона не могат да опазят живота ни.

промитите мозъци преобладават

Много е възможно този 59 годишен човек от няколко години да не е за шофьор по здравословни причини. Да не натисне спирачките означава, че не е видял детето на пешеходната пътека, което говори за влошено зрение, да е видял детето и да не може да вземе решение, да взима решението по- бавно, което е сериозно нарушение на функциите на нервната система. Дори и да не бил пиян в този ден, то ако редовно употребява алкохолни напитки със сигурност има увреждания, които забавят реакциите му. Мисля, че всички над определена възраст трябва да минават на лекарски прегледи и според това да продължават да управляват кола. Една забавена функция на черния дроб води до забавяне на функциите на целия организъм. Фактът е причинена смърт на дете , но причините са много важни. Така или иначе престъплението е извършено и съдът следва да се произнесе.

виж "ся" гумена главо, пишеш, че ти мислиш, как и какво трябвало да се направи?????? но, сега аз да ти напиша, че много преди тебе и много по умни от тебе са го измислили и то десетилетия преди теб и му викат правилник за движението и закон за неспазването му!! не се прави на философ, защото звучиш като прост дебил!! милиони хора на неговата възраст управляват автомобили по света, но спазват правилата!!! вероятно много си мислят, че да се управлява автомобил е проста работа, HO,.. не е за прости хора!!;))

Ако прочетеш в нимателно, ще разбереш що за тапир си,А ако си малко по-умен, ще разбереш колко си прост.Гумата не поставя всички на тази възраст под един знаменател, ясно ли е бе, тъпо парче.

Ежедневно виждам шофьори, които са по-заети да следят клюките на телефона си, отколкото пътната обстановка! Такива и да прегазят някого - няма да разберат! И после ще се оправдават с дъжда, снега или тъмнината...

Шофьорът е на 60г. Едва ли си е гледал телефона. Или се е бил замислил или е бил заслепен и не е видял момчето.

И така още 30 метра, които го е влачил. С колко трябва да караш, за да не можеш 30 метра да спреш, едва ли е бил заслепен и не е видял знаците за пешаходна пътека, които извън населено място са на разстояние между 100 и 150 метра от самата пътека. А и като те заслепят трябва да намалиш/спреш, не да продължаваш да караш напред без да виждаш като последния идиот. Да си зад волана е отговорност, но в България почти никой вече не помни, че е така, а всеки си мисли, че е Господ като седне зад волана. Жалко за детето, един затрит живот заради поредния отплеснал се кой знае къде.

"никога е нямал неприлични прояви "- журналистическо мислене.....

Толкова много убити, колкото у нас за 3-4 дена съм сигурен няма и в Сирия. Жалко. Този факт показва, че увеличението на санкциите няма никакъв смисъл. Пътя за спиране на войната по пътищата е друг.

Ти за Сирия недей. В тубата има цели градове сринати със земята.

Там 5 години се води война. И се бомби яко. Тук не съм чул да падат бомби.

С риск да бъда оплют ще изкажа малко по различно виждане по въпроса. Автомобилът на снимката определено не е мутренски, твърде малобюджетен е. Това по скоро е бизнесмен с не неголям бизнес или високо ниво служител в голяма фирма. Вярвам,че не е видял ученика, защото както мнозинството от нас е управлявал автомобила помежду другото, докато е бил зает с обмисляне примерно на нещо по работа. Това е едма от сериозните причини за толкова много произшествия и катастрофи по пътищата. Автомобилът не може да се управлява между другото. Все още техниката изисква цялото наше внимание за да е безопасно пътуването. случвало се е да мина покрай автомобил с кънтяща аудио уредба, такива също не са мислено на пътя, или задълбочено обсъждане на сериала по телефона. Това са проблеми отнасящи се до всички ни и всички трябва да си променим мисленето, че за да е безопасно пътуването, цялото внимание трябва да ни е върху шофирането.

Добре казано.

А знака за пешеходна пътека видял ли е? Тия, с бизнеса до тука ни докараха. Няма работа, не работа. Има знаци и правила.

Дано внимавате повече когато карате, защото като гледам колко внимателно четете и взимате отношение по прочетеното, не Ви го пожелавам, но внимавайте, много вероятно и Вие да направите подобно произшествие

Убиецът е местен жител. Минавал е по същият път със същата кола стотици пъти. Подсъзнателно е знаел, че по тази пешеходна пътека пресича човек веднъж на 2 часа. И си е мислил, че знаците за ограничение на скоростта не са за него, а за "джигитите".

Проблемът със спасението на давещите се е, преди всичко, проблем на самите давещи се...

Този човек всяка седмица е минавал по маршрута и би трябвало да му е до болка познат.Да отнемеш такъв млад живот е жестоко,много жестоко.Съболезнования на родителите и близките!!!

кРаптива-та на сухо с добри, нови гуми и максимално спирачно усилие спира за 40 метра от 100км/ч, плюс-минус метър. За влачено 30 метра тяло на мокро, каквото е било и все пак не съвсем нова кола, може би пък и да не е карал със 100 човекът. Не го оправдавам, даже напротив, щом има пеш.-пътека трябва да се внимава с готовност за спиране. Жалко за детето и дано се разбере кой е виновен и да си понесе заслуженото - не според "закона", а според морала.

Бог да благослови душата на починалото мило дете. А на убиеца да бъде произнесена смъртна присъда. Аман от наглеци по пътищата. Като купят 3-тонните си каруци и се самозабравят!

Изключително тежка загуба за родителите и близките на това дете и определено и СПОРЕД МЕН шофьорът трябва да носи отговорност. Но знаете ли никой не е застрахован да направи беля, дори най-отговорните и внимателни шофьори са хора и допускат грешки, уви понякога непоправими.Просто недейте да сте толкова крайни в изказванията си, защото не знаете кога и на кой ваш роднина, който може да е прекрасен човек, ще се случи да допусне грешка и да направи най-лошото.

А вие не бъдете толкова толерастни, защото утре вашето дете може да пострада от някой "мой роднина и прекрасен човек"! Който е убил да си понесе честно присъдата. Това е морално, това е изклупение за сторения грях. По-добре на този свят да се изкупи греха отколкото на оня.

А бе ти защо не вземеш някой АК 47, и един гранатомет и да застанеш на едно кръстовище. И който превиши скоростта - дум с гранатомета! Който пешеходец пресече неправилно - откос с калашника. Няма начин да не оправиш света. Пък ако случайно не успееш, пускаш си един в кратуната и решаваш проблема с терзанията си.

Знаете ли, че е ония малки крушки зелени и червени по крилата на самолетите се виждат от 30-50км, а са 10W. Сега се светнете, че единия фар на лека кола е 50W. Двата общо 100W или някъде около 4000 лумена. Е къв е бил проблема на младежа, като види фарове да не пресича или да пресече до средата. Аз тази катастрофа не я разбирам.

Ми интересното е, че този дето е бил заслепил убиеца, все пак не е сгазил детето, тоест, той е бил спрял.

80%

А какъв е бил проблема на шофьора да кара с позволената скорост и да намали задължително преди пешеходната пътека?

Там задължително трябва ......, каза кметът на Черноморец Добри Добрев." Сутринта, в коментар към първата статия за катастрофата предположих, че знайни и незнайни институции ще започнат да обясняват какво е трябва да се направи. Имам въпрос към тях. Като знаете какво трябва, защо не сте го направили, бе?!? Я прокуратурата да види КОЙ, КАКВО не е направил, че да понесе солидарна вина с този, който следствие на ненаправеното е сгазил момчето.

А една пасарелка за пешеходци не може ли да се направи,милиони автомобили преминават там.

Община Бургас нема пари за такива ненужни неща. 1-2 деца по-малко или повече - на кого му пука в тая жега?

Тая пешеходна пътека като я гледам е в нищото. Явно я ползват тия дето отиват на рейса. Той пък съм сигурен, че минава на 2 часа един път. Е токова ли не можахте да инсталирате светофар с бутони. Някой който иска да мине да сигнализира. Да се увери, че всички МПС са спрели и да премине. На всичкото отгоре там са утрепали 3 човека вече.

Мястото е обозначено със знаци, има наложено ограничение и има спирка. Ако това не накара един шофьор да спази закона, светофара са пари на вятъра.

Не е точно така.... Знаците са в страни от пътя и ако някой е малко по-разсеян (знам какво ще кажете, като е разсеян да не сяда да кара... но това може да не е перманентно състояние, а нещо моментно, на всеки му се случва) или видимостта е по-лоша, може изобщо да не види знака.. От друга страна сфетофарите се слагат до голяма степен и точно над самото платно, отделно светлините му са .... абе светлините на светофара предизвикват нещо като условна реакция във водачите, отделно привличат внимание... Казано по друг начин, вероятността да спреш на червен светофар е в пъти по-голяма, от колкото на скрит в храстите знак Стоп.Лично аз се усещам, че дори да не работи даден светофар, намалям драстично за да се уверя че не работи хич, а не че някоя крушка е изгоряла (например)

Да де ама при тази ситуация този младеж е третия труп там. Та къв е проблема да се сложи поне една единствена секция висяща в центъра на кръстовището. Кабели ли няма, проволки ли няма. Кажете какво липсва? Отидете и за 3 дена я сложете. Има една фирма дето продава светофари и пътни знаци на граждани дори. Ако искаш може да си туриш светофар на вратата на спалнята. Няма никаква забрана за купуване на пътни знаци и светлини. Как ще ги узаконите питайте в кметството.

Бил такъв, бил онакъв, имал две дъщери... Пак казвам - оставете му едно въже в ареста и да постъпи мъжки.

Фраснал го е с джипа и детето е отхвръкнало като пиле, размазано от удара. И защо? Защото като е карал със 100 км/час изобщо не е следял пътната обстановка, нито е видял занаците. Най-вероятно е обсъждал някой "важен" въпрос с жена си. А тя би трябвало да му напомня непрекъснато да гледа напред и внимава, защото лети с два тона желязо!!! Но дебилите затова са дебили, защото не ги интересуват хората около тях, те мислят само за себе си, само те са важни и имат право да се радват на живот. Затова предлагам да се въведат мерки като в Англия- да се обяви на всеслушание, че убийство при пътно произшествие ще се счита за ПРЕДНАМЕРЕНО УБИЙСТВО. Не може да се счита за непреднамерено, след като си седнал зад волана на два тона железа и 200 конски сили и понеже си спал, си убил!!! Сигурен съм, че след приемането на такъв закон, пътните инциденти с убити ще намалеят в пъти. Дебилите ще се замислят как да карат, като знаят какво ги чака. А иначе само си приказваме и попълваме статистката, но дано някога утрепат по този начин някой народен представител или висш чиновник или техен близък роднина, че да се замислят най-после как могат да се предотвратят такива инциденти.

не е редно тука да се дава ефир на известни тролове и моля поне да ги различавате и разпознавате

то е ясно че ще се преброите

МАЧКАЙ ГРИШООО!!

Щом е с джип е мутра, щом е мутра е разбойник. Такива требва да се изтребват профилактично за да има мир и прогрес в бедната ни страна. Народа ни трябва да се организира в ловни дружинки, като ловците на животни, но тези дружинки да отстрелват мутри и да ги излагат отстреляни по мегдани и площади за назидание на тези, които искат да са като тях.

То Шевролет Каптива е един джип, амаа...

Мой съсед пчелар има джип и него ли мислите да опънете на площада? Така и не разбрахте, че не колите убиват, а техните водачи. В случая този шофьор трябва да отиде в затвора за поне 20 годи, без значение дали е с чисто криминално минало или не. Ти разбираш ли какво значи да няма спирачен път? Означава, че водача само тялом е бил в колата.

Колко ще му бъде тарифата от съда,за да бъде съден по закона за убийство по непретпазливост и да го осъдят от 1г до..4г затвор,като сключи споразомение най много една година и след това е на вън.

Е ти какво очакваш от българския съд

Мир на праха на момчето, а на останалите живи, пазете се от колите, дори и на пешеходна пътека. Повече мислене няма да навреди на никого. Извършителя... не е мъртъв.

Ако имаше държава нямаше да се случи това. На главен път пешеходна пътека не е достатъчно. Държавата трябва да построи надлез или подлез. Ама няма държава. Хората да се оправят сами. Същото е с тел.измамниците. Няма държава. Има депутати, министри и друг тип крадци и тарикати но държава няма.

Няма държава, има ЧЕЗ, има ТоплоФАНДЪКация, има Веолия, има ГРОБСП, но държава отдавна няма. Ако имаше, нямаше да има ДПС, ДОСТ и подобни. Конституцията никой не я бръсне за слива - значи държава НЯМА. Прав сте!

спечелил е стипендия в швейцария и е трябвало да замине през април, но джипа на добрия човек се оказал по бърз и безпощаден

кьорав карти не играе, една ме блъсна в гръб на пешеходна пътека, не ме видяла, не си получи наказанието, защото баща й смигна на ченгетата и това е

Детето е почерненото, другият първо още не е в затвора и второ дреме му, нали си е поживял добре. Тия дето били състрадателни, хич не ги вярвам.

само дъртите комунисти могат да си позволят джипове, е и децата им и любовниците и част от родата

От далече се пазиш, мутро ...

Отличник, затрит от един от 80% дебили...хмм нищо ново в територията. Мачкай Гришооо!

Гаранция , че вече са му пратили ценоразпис от съда и прокуратурата.Евентуално ще се борят за условна.....

Четейки статията, по-точно заглавието си представям изрод-садист, който в някой момент си казва 'а бе, какво ще си хабя спирачките' или нещо такова. Дали пък ДИР не манипулира читателите си...

Принципно има страшно много подвеждащи заглавия из ДИР-а, обаче 30 метра е влачил детето...Интересно с колко е карал, за да не може да спре 30 метра и къде е спал. Хората масово си мислят, че като седнат зад волана са едва ли не Богоизбрани и забравят голямата отговорност, която носят на пътя.

Че шофьорът е виновен - спор няма. Като те заслепят - ще намалиш, дори ще спреш. Не съм бил там и не знам дали за зебрата има вертикална маркировка, дори да няма, спирката е била сигнализирана, което ЗАДЪЛЖАВА шофьора да намали и да очаква неочакваното. Мисълта ми беше единствено за DIRStyle.

Накрая ще излезе че е бягал за рейса

Добре де кавали що сте му дали номера. Искате някой да му свети маслото ли? Човека ви каза, че не го е видял. Оня къде на майната си бяга в сумрака. Не ги ли учат как се пресича. Явно искате линч, а не правосъдие.

Момчето е изхвърчало на около 50 метра от пешеходната пътека. Виновният(за това няма съмнение) ще си понесе вината по един или друг начин...явно пресата предоставяйки тази информация също няма вяра на прокуратура и съд!

"Оня" е току-що завършило жизнения си път дете. "На майната си" е почернената му майка, която в момента не знае къде се намира и никога няма да се възстанови от трагедията. И можеш да бъдеш сигурен, че "майната си" е научила "оня" как се пресича, особено като знае по какъв път минава детето ѝ всеки ден. Хайде малко уважение към хората, поне в такъв момент.

Още един дебил се е изказал, по-точно изакал, по темата....

Откъде да го гледаш, шофьорът си е изцяло виновен. Детето е било на пешеходна пътека. Всички, ама всички шофьори, пред пешеходна пътека, има-няма човек на нея, трябва да намаляват скоростта! Трябва да пълзят пред пешеходна пътека. А след удара детето е влачено 30, ей, 30 метра!!! Каква скорост прави това, а! Не съм шофьор, НЕ ЗНАМ ИМА ЛИ ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ В ЗАКОНА, НО ЗНАМ, ЧЕ ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА ОСЪДИХА ЕДНА УБИТА, ЧЕ НЕ ИЗПЪЛНИЛА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ ДА ПРЕЦЕНИ, С КАКВА СКОРОСТ СЕ ДВИЖИ ШОФЬОРЪТ-УБИЕЦ, И ДАЛИ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА Я УБИЕ "ПО НЕЙНА ВИНА"! Ето какви трябва да бъдат мерките за предотвратяване на смърт при катастрофи, а не ДА ВРЪЗВАТ С КОЛАНИ ПЪТНИЦИТЕ В АВТОБУСНИЯ ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ - ПЪЛЕН ИДИОТИЗЪМ!!! ДОРИ НЕ Е ДЕБИЛИЗЪМ. А правите пътници, как ще ги вържеш, бе, а ония, които са на вътрешната страна на седалката, докато се "отвържат", колко време ще мине, бе, каква суматоха ще настане. А за една спирка, ако седнеш - времето ти ще иде само за връзване и отвързване. Ма вържете ги тия гении, бе,законодателите. И СЛОЖЕТЕ В ЗАКОНА - ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ НАД 20 КМ. ПРЕД ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА - 1 000 ЛЕВА ГЛОБА И КАТАСТРОФИТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ СТОКРАТНО. А не да вменявате вина на куците бабички, и игривите дечурлига, да опазват простаци, дебили и неграмотни шофьори, да не ги убият. Тежко ми е, мъка ми е, за тези ежедневни смърти от простотия и мутренско самочувствие.

Трагедията е голяма! За всички ! Най вече за това момче със завинаги прекършени мечти ! Съболезнования към родителите му ! НО...нека да бъдем по обективни и реални ! В повечето коментари определяте загиналото момче,като...ДЕТЕ ! Да,такова е със сигурност за родителите си,такъв съм бил и аз. навярно в очите на майка си докато бе жива...но...все пак,не само физически,но и юридически възрастта от 16 г.и нагоре,съвсем не се приема за ...ДЕТСКА ! Когато аз бях на 16 в далечната 1973-та,месец/два след,като си взех ,,зеленият паспорт" ,си взех и първото СПУМПС категория ,,М" ,и станах пълноправен ВОДАЧ НА МПС и участник в движението със ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ ! До казармата за две години бях навъртял над 35 000 км. с Отечественото ,,Балкан"-че,не само из родния край,но и обиколки на България ! Може би съм имал и късмет,но факт е ,че и САМ се пазех !