Сръбски министър апелира да се защити кирилицата

Сръбският министър на културата и информацията Владан Вукосавлевич заяви, че е необходимо кирилицата да се защити, тъй като има опасност да изчезне.

Обратно в новината

Коментари - Сръбски министър апелира да се защити кирилицата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На латиница пишат един милиард човека, а останалите я разбират. Латиницата е световна писменост. На латиница са най-разпространения език на света - английският, вторият по разпространение - испанският и езикът на дипломацията френският. На латиница пише цивилизацията. Латиницата е култура. Кирилицата е писменост на вечно неизтрезняващите пияници, живеещи в дървени къщи с клозет на двора, писменост на неспособни на нищо човекоподобни, писменост на сатрапия, в която човешкият живот е една кръгла нула и освен това никой освен тях не я разбира. Освен ние. Та какъв ни е изборът? Българино, ти европеец ли искаш да те асоциират с изостаналите пияни варвари?

Тази безмозъчна глупост е написана от човек провокиращ омраза към Европа. То е очеизвадно.

Що не си завреш тезите в европедерския ?? Бълвочите ви дадоха фира вече и ЕС-то е пред разпад. Колкото и да се пънеш говедо еврогъзейския ви съюз се клати отвсякъде. Хайде обуй си шалвари и си сложи чалма и бягай да виеш в джамията по 5 пъти на ден, кеф ти Германия, кеф ти Швеция, кеф ти Холандия и прочее и прочее халифати. Евролиберал, хахахахаха, гяур ще бъдеш ти скоро европедераст такъв.

Кирилицата може да изчезне в Сърбия, но не като цяло защото и македонци и руснаци и монголци я ползват като се прибавим и себе си, а това, че в Сърбия искат да се правят на много модерни европейци си и техен проблем... Видяла жабата, че подковават коня, и тя си вирнала краката. Е това е и тяхната работа.

loyola

ние може спокойно да не се добавяме, защото сме много малко. Освен това от тукашното население вече преобладават тъмнокожите, които са гарантирано неграмотни.

"като добавим и себе си", че тази азбука по нашите земи е възникнала, ние сме я "раздали" на изброените на първо място от вас. Ние сме на първо място, останалите ни следват. Хайде стига сте ни омаловажавали.

срабските националисически-шувениски тиквиници са били винаги двулични така че какаъв им е проблема с кирилицата да не би да е тяхна ,,,гледаи ти си косово и некадърноста и на вашите политици които ви доведоха до това положение .......думата адаптация в ново време липсва на балканите особено при вас и маке-курниците.....ние все пак се научихме , тиквиника борисов можеме да говорим на брук-кур-селкси език вече ...? честито на всички български граждани

е много по-съвършена от латиницата...За всеки звук си има буква...Германците слагат две точки над О,У,бА, за да ги докарат до съответния звук...Англичаните-да не говорим, по 3-4 букви за един звук...НЕ БИВА ДА ДОПУСКАМЕ КИРИЛИЦАТА ДЕ ИЗЧЕЗНЕ.....А такива мераци има...На запад православието и кирилицата са им трън в очите...Това са ни връзките с Русия.../впрочем, и гръцките букви им пречат нещо.../

Кирилицата няма да изчезне. И за какви връзки с Русия говорим? Освен че ние сме им дали азбуката, за което трябва постоянно да ни благодарят, а те не го правят.

Не желаят кирилицата , защото е българска азбука, а в Сърбия не обичат да си припомнят, че културата им е силно повлияна от българската !!!

А когато се махна окупацията защо остана латиницата ? Нещо никак не им харесва кирилицата . И то много след окупацията . По-добре да казват нещата с истинските им имена .

да го бях подсетил Бащицата, сега и в Германия щяха да пишат на кирилица!

Сърбите затова ли пишат с латиница, по време на бомбардировките писаха известно време с българските букви и сега отново са първи европейци. Азбуката не е кирилица, защото ние пишем не с глаголицата на Кирил и Методий, за чийто произход и мисия се водят спорове, а с чисто българските букви, създадени от Свети Климент Охридски, да е свято името му.

Айде глаголицата да те гълголи цел живот да пишеш на глаголица

Климент Охридски е наименувал тази азбука на името на своят учител Константин Кирил, та затова се нарича Кирилица.

Бе, гении са си били солунските братя Кирила и Методия , а и учениците им ,които свършиха главната работа по тези земи! И Алаха дори завижда! Ако не бяха те - нямаше да сме тука сега. ..КАКТО КАЗВАТЕ ..Неведоми са пътищата господни!

Ееее, нали Петър Стоянов-конят, докато беше президент искаше диспут за отмяна на кирилицата и замяната й с латиница!

Искаше, ама в латиницата няма .я.!

Тва щото са му давали чалмите опиум с коката не знаеш ли? Или тва го цензурирахме??

Той и Тодор Живков е искал да станем руска република и два пъти е предлагал България на тепсия и то без диспут, ама за това никой не говори. Национални предатели, колкото щеш в нашата държава. А колко от тях са в управлението й и до ден днешен, не е истина.

Kirilicata e po dobrata azbuka ot latinicata, zashtoto za vseki zvuk\fonema\ ci ima bukva,,, no shte izchezne, zashtoto globalizaciata e neshto, koeto ne moje da bade preustanoveno!

ти да нe се смяташ за повече от НУЛА, заради такива уж "отворени" тарикати като теб се пише тук. Големият патриот!

Това извънземните ли ти го подшушнаха?

Яко! Сега остава да отиде до Кремъл и да ги просвети, че Ленин не е измислил азбуката им.

По-добре е да иде в София и да ги просвети, че трябва да се махнат наименования като Бояна Парк, Парадайз Тауър, Резиденшъл Истейт и т.н. В Москва тачат кирилицата повече отколкото в София...