Хиляди пак поискаха независимост на Каталуния

Хиляди привърженици на независимостта на Каталуния се събраха по площадите в Барселона и в други каталунски градове в подкрепа на референдума.

Обратно в новината

Коментари - Хиляди пак поискаха независимост на Каталуния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Давайте каталунци за да се разбере че има и хора с трайни граждански позиции които не се страхуват от властващите за да си ги защитят..

Демокрацията трябва да предполага възможност за самоопределяне. Ако това е така, Каталуния трябва да може по мирен път да направи референдум. Ако не стане по мирен, ще стане п друг път - едва ли някой в Испания и Европа иска това. След като някой се чувства подтиснат и онеправдан, той натрупва енергия в определена посока.

За съжаление това нещо ще го видим и у нас след време. Родопите я чака същата съдба ако не се вземат мерки. Политиците го знаят, но не са от най-родолюбните.

Когато някой си няма понятие от нещата щом сравнява ябълка с праз по добре да не се излага... Научете първо каква е разликата между Каталуния и Кърджали и тогава повтаряйте непрекъснато глупостите си за някой лев..

Досега в Испания всички живееха мирно и в разбирателство по между си и изведнъж започнаха да се делят... явно някой плаща за това!! Някой по този начин иска да разруши ЕС и налива пари за да се случват тези неща...

Никой не е казал,че Каталуния иска да напусне ЕС,след като стане независима от Испания! Каталуния ще остане в ЕС,но ще е със собствено правителство и парламент независими от Испания...

Много вероятно това да е Великобритания като контра на въпроса за Гибралтал. Такива подмолни действия се вписват добре в стила на англичаните. Само предположение! Някой има ли други варианти?

Правилата на ЕС са недвусмислени Каталуния губи членството си Дано да си имат АЦ защото ще минат години докато се сключат договори позволяващи вноса на електричество Ще минат години докато започнат да се издават визи позволяващи на каталунците да пътуват из ЕС Оградата по границата е задължителна Не зная разбират ли каталунците какъв кошмар им предстои

Едва ли, по скоро обикалят да видят какво има за "tapa" наоколо...

Каталуния от векове се бори да е самостоятелна държава и да се отдели от Мадрид. Малко прочетете история и след това правете каквито и да е коментари. Иначе не виждам нито една причина, след отделянето Каталуния да си остане част от ЕС.

И как се ''разрушава'' нещо дето е прогнило от вътре и всеки момент може да се скапе заради гнилостта си???Има хора дето отдавна са проумели че по този начин няма как да се продължи

Време и България да поиска независимост от Еврогейския Съюз и САЩ.

България без проблем може да влезе в Евро азийиския съюз или да сключи договори за безмитна търговия с Турция Сърбия и Украйна Но при Каталуния тези опций липсват Чудя им се от къде ще внесат ток след като ЕС им дръпне шалтера

България без проблем може да влезе в Евро азийиския съюз или да сключи договори за безмитна търговия с Турция Сърбия и Украйна Но при Каталуния тези опций липсват Чудя им се от къде ще внесат ток след като ЕС им дръпне шалтера

Ако наистина искат да осуетят референдума, по-добре да скрият пликовете на бюлетините.

Някой знае ли текста на испанския химн?

а уж са били от най големите колониални сили на света.

dobrin

на света и да са били ,маж всичко са пропили...

Е как да има, представяш ли си баски и каталунци да пеят на кастилски? Затова и Босна и Косово нямат текст.

Има текстове. Около 8 варианта, ама не могат да се разберат кой да е официален. Най известния е копирайт на някакъв благородник. И иска толкова за да се изпее, че испанците не могат да си го позволят даже и на олимпийски игри. Абе Испания от няколко века все територии губи. Сега испанското правителство прилича на лош баща, който с бой иска да задържи в къщи пълнолетната си дъщеря. Довреме става, ама все ще се отцепят.

Пич, това не е "Радка- пиратка", осем варианта, десет варианта. Никой не е чул да пеят, значи няма текст.

... кво да ги правиш! Тъпички, като всички егоисти - не им ида на ума, че са силни когато са заедно! Иначе кой ще им обърне внимание? Уж сте все умници, а протите максими забравяте: "разделяй и владей"

са същите кат украинските! Цела Каталуня говори испански, но повечето знаели и каталунски....ха ха ха. И в Украйна така....всички говорят руски за да се разбират, но повечето уж знаели и украински....

Искат ама няма! Това им е за благодарност ,че са помогнали на испанците да се освободят от арабите! Няма ненаказано добро!

пак ще напиша - Каталуния е богата, хрантутят мизерниците от юга, дразнят се от коридата, а таксите в Каталуния са най-високи в цяла Испания... защо да не искат да се махнат :)

Точно така е. Но хората в мнозинството са и тъпи и Матрица зомбирани и няма да те разберат.

Тая история с независимостта на Каталуня не е от вчера,а от времето на Христофор Колумб /Кристобал Коломб /за чиито произход някои в Каталуня имат особено мнение -че той изобщо не е от Генуа,а е племенник на местния херцог,който се е спасил от преследване по този начин/.а някои известни испанци само подклажсат огъня 1934 г.Мануел Азана военен министър -"Историята на Испания показва ,че Барселона трябва да бъде разстрелвана на всеки 50 години" 1981 г Сантяго Бернабеу президент на Реал - Мадрид -"Аз обичам Каталуня,но не обичам каталунците" 1984 г.Хосе Прат -виден политик -"Каталунците са важни ,само когато говорят и пишат на испански" Мисля,че и в Испания дойде "Време разделно"!!?

Още един с пренаписана история в ръка. Защото по-голям демократ от Азаня, малко трудно е да се намери в 30 те години. Дали някой е бил или не незаконен син на някой си / в Каталуня не е имало херцози а само графове/ няма значение, тъй като при разпределянето на моретата от кралете Фернандо и Исабел, Каталуня е предпочела Средиземно. Останалото е пропаганда тип Реал Мадрид срещу Барса.

dobrin

да не би несдхто да са му крили името което да е,христо балкански колюмборов...,както и александро де хуелба...

епа кво? балканите искат независимост от запада! на кои му пука? целият континент от атлантика до тихия океан иска да се освободи от западната окупация на морските народи? и кво?

Единствено се излъчва информация за протестиращите, които искат независимост, а за останалите каталунци - нищо. Не всички са за независимост- 52% са против. На последните избори събраха ч8% и решиха, че са мнозинство и продължават с идеята си за делене. Променят първо историята, сега и математиката. Похарчиха се пари за консулства, където се назначиха роднини на висшестоящите, сега за референдум, който испанското правителство обяви за незаконен според Конституцията. Откриха 10 милиона листа, като по последни данни с право на гласуване са 5,5 милиона. После нямали пари и Испания ги крадяла. Гласуваха си закон за референдум в отсъствието на опозиционните партии. Как може да се вярва за демократично, чисто провеждане на референдум като първо ти е все тая какво казва закона, второ печаташ двойно от необходимото, направил си вече 8 консулства на Каталуня из Европа, няма листи на хората с право на глас, което ще рече че можеш да гласуваш и 5 пъти на различни места.. Това течение е от години, но в днешно време се разрасна чувствително и са много организирани. Имат право на глас, когато го позволява закона и със съгласието на централното правителство. От първия ден в училище учат децата да спазват норми, а сега ги изкараха от училищата и университетите по улиците да скандират че ще гласуват и че имат права. Какво разбират те от политика? За тях е едно шоу. Ако разсъждаваме така че имаме право на всичко, защо сме срещу ислямска държава? Те имат своето течение, и там всички ние европейци, американци сме враговете. Значи и те имат своето право! Те убиват физически, а в Каталуня убиват психически над 50% от собственото си население! Хората се страхуват да изразят мнение, да излязат и да защитят полиция и конституция, защото скачащите за независимост са агресивни. Изпаднали са в стрес на къде ще поемат при едно евентуално деление, ще се окажат емигранти в собствената си земя, защото искат да си останат с испанското гражданство. Назрява един голям социален проблем.

Подозирам че си много прав. Но това няма да помогне. Даже 10% от населението могат да получат квото си поискат, ако другите 90% са пасивни. И ако правителството не почне да стреля (чисто по тотакутарному), малцинството ще наложи своята воля. Но няма да ги жаля, испански самолети бомбардираха Белград, като част от НАТО. Не казвам че обикнвоените испанци са виновни, но и обикновените сърби не бяха виновни. Да се радват каталонците ако им се размине без бомби.

82% искат да има референдум. Ако повечето бяха против щяха да го позволят и то с международно наблюдение. Само че там е работата че май не е така.

Една шайка крадливи каталунци мами цяла Каталуня под фалшив претекст за независимост. На тях им пречи испанската държава, защото не могат да крадат в огромни мащаби.

Хорицата по планетата много се кефят да се делят, цепят, разграничават ... `Щото едните били такива, пък, другите онакива. Различни били, разбираш ли ...? И понеже са различни трябва да си оградят тяхно място. Задължително!!! След което не само ще цъфнат, но и от чешмите им ще рукне мед и масло. Несъмнено!!! А госпожа Форкадел междувременно алчно потрива ръце, предвкусвайки как ще бъде първият държавен глава на новата държава и как ще краде в нови мащаби. След нейната кончина (Бог да умножи дните й!) образът й ще подлежи на митологизиране, ще й бъдат издигани паметници и прочие, и ей ти на готов национален герой ще си имат хорицата. Понеже, нали, каква държава ще са без национален герой?! И вече всичко ще им е на място, та дано мирясат!

Искам да напомня че България е единствената Държава в Света която Граничи със Себе си .

това ме изкефи тотално!

Ние си живеем спокойно в майка България и роми и турци и българи и помаци Оставете да си работиме стига с тази политика Който иска може да отива и да си пазарува и да работи в турция

какво ли ще правят в двореца монархистите кой ще ги храни безплатно

В момента играта е много мръсна и няма нищо общо с това дали каталунците искат или не независимост. 1. В Испания има действаща конституция, която определя Каталуня като част от държавата. Констуцията е приета с референдум и тези същите каталунци, или по точно не тези, а родителите им са гласували 85 % за нея. За да има референдум трябва да гласуват всички отново, а не 10% от 10% както е сега. 2. Т. нар. сегашен закон за референдум е приет с неквалифицирано мнозинство от регионалн правителство /Говерн/ в малцинство и в коалиция с крайно лява партия, анархистката КУП / пред тях сталинистите пасти да ядат/. 3. Последните 25 години в Каталуня практически не се учи испански, а историята е изцяло пренаписана от партията на Джорди Пужол /не футболиста/, обвинена в корупция за МИЛИАРДИ. 4. Интересно би било да се види откъде са дошли парите за кампанията и страшно скъпите чуждестранни консултанти, които ползва Говерн... и до днес. 5. Най-тъжното е, че като свърши този сет, каталанците ще бъдат разделени по същия начин като баските. И ще се мразят брат брата както след Гражданската война.

Кво му е тъжното? Да, тях ще им призлее кат се отделят. Па ако НАТО почне и хуманитарни бомбардировки, ептен ше им се доще да не подскачали.... Но, къде тук е тъжното? Немаше нищо тъжно, кога се разпадаше СССР, немаше тъжно кога се разпадеше Югославия.. беше даже много весело. Защо сега да е тъжно?

Никой не е казал, че не е било тъжно. Дори обратното. Но само за жертвите и хората. СССР и Югославия бяха продукт на уговорен световен ред след Втората световна, чиято ген. репетиция е била Гражданската война в Испания. Когато се работи за някои господари, добре е да се чете и историята преди 1980 г.

нямат спирка..абе изхвърлете ги да видим докъде ще се докарат тези смешници! Ще идат на опашката за Ес след Турция деба и капути каталунски тъпи!

много ти разбира главата, ганьо

ти не си ли ганьо също?

бизнеса и фабриките са в каталуния и плащат данъци с които испанците и мадритчани си живеят като крале

мадриТчани?

Все едно шопите да поискат независимост.

Епа, ние сме СИ независими!

И аз искам Търновското царство. Сега всички парички в София хрантутят се там метро ми строят простотии. В дивия североизток/запад нищо не е останало. И виновни са шопарите и майните и макетата :)

Много общи неща, но двоен стандарт!

dobrin

собствена кухня -мечтата на донмакиня

Ако Мадрид им откаже независимост разумната крачка е да бъде организиран процес по въоръжаване на каталунците и създаване на АОК(Армия за освобождаване на Каталуния), по Косовския сценарий... :))

Следващата стъпка ще бъде разпускане на Еврогейския Съюз.

Да признаем първи новите Държави на Картата - Каталуния и Кюрдистан . Ще стане .И Крим като връщане в Родината .

НА ВСИЧКИ РЕНЕГАТИ БЪЛГАРИЯ Е ЕДИННА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА И ПЪРВАТА МОЩНА ТАКАВА И В СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА ИСТОРИЯ. НИЕ НЕ СМЕ НИТО ФЕДЕРАЦИЯ, НИТО КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НАРОДИ. ТАКА ЧЕ, БЛЯНОВЕТЕ ВИ ЗА ТУРЦИЯ СА ПРАЗНА РАБОТА. А ДА ВИ ПРИПОМНЯ, ЧЕ КЪРДЖАЛИ НЯМА ОБЩА СУХОПЪТНА ГРАНИЦА С ТУРЦИЯ, АКО НЕ СТЕ НАЯСНО.

жалко продадоха ни на гнусните кравари !!!!!!!!!!!!

Не ми се ядосвай на тези палячовци и родотстъпници!Това са малки гнусни гейчета, които имат още жълто по устата!

Тяма страшно, това едва ли ще увреди сплотеното европейско семейство. Да си спомним евролобистите за разделянето на Чехия от Словакия... и най вече, разбира се, бисерът в короната на НАТО - разпадът на бивша Югославия. Ако Испания е участвала в тоя грозен маскарад от 90-те години на миналия век, нека сега не се сърди, че Каталония се отделя. Първо се къса най-слабото звено във веригата.

Много години с простия си мозък се напъвам да си отговоря какво е да съм аз добре. До сега не разбрах и се отказах Това е - не разбирам от хубаво. Прост съм и с простите само се разбирам :)))

а какво ще стане ако родопчаните или тези от източна румелия решат да искат независимоста си?да не говорим за пиринска македония. каталунците играят опасна игра

ти не си особено информирана по въпрос, въпреки плюсчетата, които си си назначила.

Това не го решаваме ние. Ще стане, каквото искат каталунците.

Гемията построена от глобалистите и наречена ЕС гълта все повече вода и това не може да не ни радва! :))

Пич , какво общо има ЕС с баски , каталунци и пр. ? Там обединения , завладявания и пр. са ставали доста време преди ЕС дори като идея да се заформи . Това , че ти куца яко историята , географията и мисленето като цяло си е твой проблем , не е нужно да информираш всички за него ;-)

Май насила се самоуспокояваш, а???? :))

Мурзилке, утре някой като им размъти главите с евтина пропаганда, както вие мътите главите на хората, и турците от Кърджалийско и Делиормана, помаците от Родопите, българите от Пиринска Македония, шопите, власите във Видинско направят референдум за присъединяване към съседна държава или за независимост, какви ли опорни точки ще снесеш???

Така е, хич няма да е розово положението! Но се сърди на онези, които дадоха независимост на Косово и с това отвориха кутията на Пандора, а не на мен!!! :))

И тези хора разни малоумни политици ще ги вкарат във филм подобен на брексит. След като стане ясно какво ги очаква ще искат втори референдум за да останат в Испания :)

Каталуния е усвоила над 1.5 трилиона евро инвестици за последните доста години на ИСПАНСКИТЕ данъкоплатци! Като каже кога ще ги върне, да си прави референдума! Много са ми неприятни Като роми пред ТЕЛК са Дай, дай, дай Само че Испания не е България, ще ядат хурката каталаните! Там има едно нещо, на което му казват "гуардия сивиль"!!! А бе в общи линии, тъпанари

Няма нищо вечно! :)

Стой си там в далечния свинарник и не се прави на голям умник, защото си тъп като свински гъз. Испанците ще се оправят и без тврите тъпи съвети и анаЛизи.

Виж се какви простотии си написал, и се замисли, кой е свинският задник! Откъде изпълзявате такава паплач, която и интернет има?!...

dobrin

близо до турция ако биковете са на улицата по добре бягаj...

Независима Каталуния с президент Лео Меси!

Ама като са тръгнали да прибират толкова араби, то аржентинецът им е направо бисер.

След Каталуня идва време за Кърджалийско.

САМО ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ТУРЦИ НЯМА, А ИМА БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ. НИЕ СМЕ С ОБЩ ГЕН, ПО ОБЯСНИМИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРИЧИНИ И НАЙ- ВЕЧЕ ЗАРАДИ ТУРСКИТЕ ХАРЕМИ ПО ВРЕМЕ НА РОБСТВОТО, КОИТО СА БИЛИ ПЪЛНИ С БЪЛГАРКИ. ТАКА ЧЕ, НЕПОДГОТВЕН НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ.

ти по какво различаваш испанец от каталунец. разликата е съшата като мохамеданин и турчин колкото и да мъкнеш вода от кладенци.

а дано,дано,дано,дано,дано,дано

Каталуния произвежда 75 от националния продукт на Испания ! Колко произвежда Кърджалийско и какво ? Купува само турски стоки !

Видяхме по турските филми диващината и простащината на Османската империя, Вече никой ги иска, дори и турците унас!

За Косово може, а за Крим и Каталуния не може... Еврогейщина, сър!

кога е съществувала държава Каталуня бе серсем??? Кога бе евразогейчо?

А държава Косово???? Каталония е била независимо от 12в. докъм 1714г. ... А сега де????

като не е съществувала, значи ще съществува!

Преди време имаше репортаж по една от националните им телевизий. Накратко интервюираха хора на центъра на Барса и по-точно искаха от тях да кажат ,,viva Espana,, и всичките до един отказваха,някой културно други с псувни и показване на среден пръст.

Добре,разбирам че искат да се отделят.А после накъде?Имат ли идея,план за след това.

А НИЕ СИ ЖИВЕЕХМЕ ЧУДЕСНО И БЕЗ ЕС. ТАКА ЧЕ И ДА ГО НАПУСНЕМ ИМА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ. АМА ТОЙ СКОРО СОРОСОИДНИЯТ ЖАЛЪК СЪЮЗ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ. ТАКА ЧЕ, НЕ ГИ МИСЛИ КАТАЛОНЦИТЕ.

Абе дете малко.... това че си сукал на гърдата на майка си преди да влезем в ЕС не значи че си живял добре бе келешче. Хайде да си спомним Виденовата зима. Хайде да си спомним Лукановата зима. Какво си живял хубаво преди ЕС бе БОКЛУК???

не отива на добре!